PLÁNOVÁNÍ SVATBY 2024

Plánování svatby: Místo na svatbu

Je to tady. Vybrat, kdeže se vlastně vezmete. Chcete svatbu na statku? Ve stodole? Na zámku? V penzionu? Na chalupě?
Pokud už jste si stanovili rozpočet a víte, kolik přibližně pozvete hostů, hezky si tím výběr svatebního místa zúžíte. Bez čeho se ale pravděpodobně neobejdete, bude obvolávání a objíždění vybraných míst, abyste zjistili, které je opravdu to pravé.

O jakém svatebním místě sníte

Když nevíte, kde a jak s výběrem svatebního místa začít, v první řadě si musíte odpovědět na celou řadu otázek. Musíte si ujasnit, jaká je vaše představa a co od lokality očekáváte.

  • Představujete si statek či chalupu se stodolou někde na samotě v přírodě? Penzion na horách? Industriální prostor ve městě?
  • Chcete mít obřad uvnitř, nebo venku? Je na to ve vybrané lokaci vhodné místo?
  • Chcete církevní obřad v kostele? V jakém? Je v blízkém okolí vhodné místo pro oslavu?
  • Jaký máte finanční limit na pronájem svatebního místa? Co by mělo být součástí ceny, kterou můžete za místo zaplatit?
  • Chcete si na místo přivézt vlastní věci a dodavatele? Catering, výzdobu, kapelu a DJe, víno a pivo?
  • Potřebujete, aby bylo v místě i ubytování? Pro kolik hostů?

Svatba na jednom místě

Dneska je už naštěstí celkem standard mít svatbu víceméně na jednom místě, bez zbytečných přejezdů. Podle mě je přejíždění z domu nevěsty na obřad na radnici, odtamtud do restaurace na oběd a následně zas někam jinam na oslavu prostě blbost a tak se tomu v tomhle článku nebudu vůbec věnovat. Když se většina dne odehrává na jednom místě, je to pro všechny zúčastněné příjemnější. I pro vás, myslete na to.

Výjimkou je samozřejmě obřad. Třeba pro něj není v areálu vhodné místo, plánujete církevní obřad v kostele nebo sníte o tom, že řeknete své ano na blízké skalní vyhlídce. Předem si vše promyslete tak, aby to nebylo příliš logisticky náročné. Taková společná procházka či vyloženě průvod na hezké místo v lese či na louce kousek za vsí, to může být skvělým zpestřením dne, ale popojíždění po ucpaném městě už je vyloženě otrava.

Svatba v přírodě

Nic není nemožné, takže klíďo píďo můžete mít celou svatbu v přírodě, někde na louce u lesa nebo u zatopeného lomu. Ano, včetně večerní párty, když budete chtít. Bude to ale samozřejmě složitější – musíte si zajistit stany, osvětlení a dostatečné technické zázemí pro svatební dodavatele, které musíte včas na polní podmínky upozornit a poptat se, zda to pro ně není problém. Nebo to můžete udělat úplně jinak, na pohodu – poproste o pomoc svatebčany, mohou přinést nějaké dobroty i vánoční světýlka na baterky, kterými si posvítíte. Taková varianta ale už je hodně punk a rozhodně není pro každého. 

Častější variantou je ale samozřejmě mít v přírodě pouze obřad. Je to jednodušší, ale ani tady se neobejdete bez plánování. Důležité je hlavně zjistit, jestli na vámi vybraném místě opravdu můžete svatební obřad mít, a popřípadě si zajistit povolení od majitele pozemku (tip: pokud se vám nedaří sehnat na majitele kontakt, zkuste zabrousit do katastrálních map). Určitě také myslete na dobrou dostupnost – když hosté pojedou na místo obřadu autem, ať mají kde bezpečně parkovat, aniž by parkoviště zkazilo dojem, pokud půjdete pěšky, ať není trasa moc náročná (především pro starší hosty nebo třeba kočárky). 

Svatební vs. nesvatební místa

Když si vyberete místo, které se na svatby zaměřuje, nebo jsou tam přinejmenším časté, má to rozhodně své výhody. V ceně totiž kromě nájmu budete mít ve většině případů i další služby navíc, např. úklid, koordinace dne, zapůjčení stolů a židlí, ubrusů, nádobí, stanu, částečně i výzdoby, nebo budete mít k ruce personál. Často na svatebních místech zajišťují i catering a pokud ne, mívají ověřené kontakty a dostatečné zázemí a vybavení pro ten externí. Stejně tak bývá prostor technicky připraven na kapelu či DJe a další dodavatele. Na druhou stranu pronájem bývá dražší v závislosti na nabízených službách, kapacitě, ubytování v místě a samozřejmě také designu a prestiži. Možná narazíte na to, že na nejoblíbenějších svatebních místech je čekací lhůta na víkendové termíny v hlavní sezóně (od června do září) klidně i dva roky (!) a že to tam může být trochu hrcfrc, protože se tu za jeden víkend vystřídají dvě svatby. Nezapomeňte se na všechno ptát, ať pak nejste překvapení – někdy si můžete trošku připlatit, abyste měli danou lokaci na celý víkend sami pro sebe. 

Pokud se naopak rozhodnete pro nesvatební místo, kde se ještě žádná svatba nepořádala nebo jich bylo jen pár ve vlastní režii, např. hezká chaloupka, opuštěná fabrika nebo třeba skvělá zahrada vašich známých, můžete se sice těšit na opravdu originální svatbu a daleko nižší pronájem, ale všechno si musíte zařídit sami. Nemluvím teď o dekoracích a cateringu, to je asi to nejmenší a počítáte s tím už při hledání, ale musíte zajistit také jídelní nábytek a nádobí nebo  například někoho, kdo bude sklízet a odmývat sklenice a talíře nebo kdo odnese lavice z místa obřadu. Navíc se musíte sami ujistit, že je v místě pro všechny vaše dodavatele vhodné zázemí a technické podmínky, dostatek toalet, že je kde parkovat a že si opravdu smíte udělat obřad tamhle na té louce za plotem…

Je to jen na vás a vašich představách, možné je v podstatě všechno. Chcete mít všechno podle sebe, nebo si to rádi usnadníte a využijete služeb svatebních míst? Šetříte každou korunu, nebo si klidně připlatíte, jen ať je to všechno v klidu a na pohodu?

Kde hledat místo vhodné na svatbu

Zapeklitá otázka. Pokud budeme předpokládat, že všechny svatební lokality mají webovou prezentaci, nejjednodušší by to mělo být online. Na internetu najdete celou řadu svatebních vyhledávačů a adresářů, pravděpodobně vás napadne i zadat do Googlu fráze jako „svatba statek Středočeský kraj“ a podobně. Upřímně, zas tak jednoduché to není, že? Navíc, jak už jsem vám mnohokrát psala, jakmile napíšete do vyhledávače klíčové slovo „svatební“, hned je všechno o polovinu dražší, ne-li víc (přesně o tom a o dalších svatebních peripetiích mluví i Léňa ve svém super vtipném podcastu Stará Sameška). Zaměřte se tedy spíš na fráze jako „penzion Šumava“ nebo „chalupa na samotě“.

Doporučím vám i jiné kanály, kde můžete najít dokonalé svatební místo, ale počítejte s tím, že vám to v každém případě zabere čas.

  1. Instagram – vážně, zadejte si do lupy klíčové slovo, třeba chalupa nebo stodola a vyfiltrujte si uživatele, překvapí vás, kolik krásných a neznámých míst objevíte
  2. Airbnb – snadné filtrování, doporučuju vyzkoušet i hledání přímo na mapě, kterou si posouváte (pokud na Airbnb ještě nemáte účet a chcete slevu 725 korun na první ubytování, můžete se registrovat přes tento odkaz)
  3. Vyhledávače ubytování – těch je! Můžete na nich objevit skvělou samotu i moderní penzion… zkuste třeba Amazingplaces.cz nebo E-chalupy.cz
  4. Blogy svatebních fotografů a agentur – projeďte si je, většina z nich publikuje „své“ svatby a můžete tam objevit ideální lokalitu (někteří píšou i články a rovnou pár míst, kde se jim líbilo, doporučí, např. tady fotograf Víťa Malina)
  5. Google Maps – divný, že jo? Ale někteří majitelé menších lokalit nepoužívají sociální sítě ani služby vyhledávačů ubytování, protože mají vlastní (špatně dohledatelný) web, registraci na Googlu, zápis na mapách a klientelu, která funguje na šeptandu…

Když jsem si na Amazing Places vyfiltrovala zážitek „svatba“

Vybrané svatební lokality osobně navštivte

Opravdu tenhle krok při výběru svatebního místa nepodceňujte a ani v případě, že to řešíte už celkem na poslední chvíli, neberte první místo, které má ve vašem termínu volno. Zajeďte se na místo podívat, projděte se po okolí, zkuste zapřemýšlet, kde by se mohl konat svatební obřad. Osobně se setkejte s majiteli či správci a zeptejte se na všechno možné i nemožné (vizte níže). Navíc jen při návštěvě zjistíte, jak na vás místo působí, jestli je tu úžasné genius loci a hlavně, zda si tu opravdu umíte živě svou svatbu představit.

Na co se majitelů/správců svatebních míst zeptat

Spoustu otázek vám níže doporučí oslovené koordinátorky, já vám tady shrnu ty nejdůležitější.

  • co všechno je v ceně pronájmu
  • zda je před vámi nebo po vás další svatba a zda je možnost si (za příplatek) pronajmout místo na celý víkend, abyste tam byli sami
  • jaké jsou možnosti cateringu a zda je možné zajistit vlastní
  • jak můžete manipulovat s místním nábytkem a dekoracemi a za jakých podmínek
  • jak je to tu s nočním klidem (pozor, obvykle po 22. hodině musí být klid) a jaké jsou vztahy se sousedy
  • pokud máte psa, zda může do areálu a za jakých podmínek
  • jaká je kapacita ubytování a/nebo zda mají smlouvy s ubytovacími zařízeními v okolí s výhodnějšími cenami
  • jaká je kapacita parkování a kde jinde je možné parkovat
  • jaké je technické zázemí místa (hlavně co se týče elektřiny, např. pro kapelu)
  • jaký personál bude k dispozici a co zajistí (obsluha, čisté sociální zařízení, úklid nádobí, doplňování vody do karaf…)
  • jaké jsou další poplatky (např. korkovné, obsluha po půlnoci, atp.)

Koordinátorky radí

Aby nikdo neřekl, že si tady ty rady cucám z prstu, i když teď teda čerpám i z vlastních zkušeností při plánování naší svatby (mimochodem, my volíme nesvatební místo), poprosila jsem o rady i své oblíbené koordinátorky.

Lucka z Wedding Factory o prvním dojmu:

Nedejte hned na první dojem z fotografií nebo webu a jeďte se na vybrané místo podívat sami. Dost často se stává, že ošklivé místo je hezky nafocené nebo naopak hezké místo je nafocené špatně. Dejte na to, jak se na místě cítíte, atmosféra je to nejdůležitější a jestli vám na místě něco vadí, hledejte dál. Neberte hned to první, které má volno, to pravé na vás někde čeká.

Lenka z Láskočasu o svatebních a nesvatebních místech:

Při výběru místa vycházejte z vašich představ, plánovanému počtu hostů a rozpočtu. Mělo by vás zajímat, co místo nabízí, co se smí a nesmí. Pokud jde o restauraci, ušetříte si spoustu starostí, protože většina vybavení na místě již bude. Na druhou stranu vám nemusí vyhovovat podmínky a třeba účtování tzv. korkovného. Pokud si pronajmete jiný prostor, musíte počítat s tím, že budete muset spoustu věcí přivézt (nábytek, nádobí, lednice, koše na odpadky, slavobránu, přístřešek pro případ deště apod.). Možná se to zdá být zbytečně komplikované, ale já právě ta místa, kam vše musíme navézt, preferuju. Svatby tam bývají osobnější.
Oříškem je, kde svatební místo hledat. Existují různé svatební vyhledávače a atlasy. Doporučuji si vytipovat pár míst a rozhodnout se až na základě osobní prohlídky. Pro menší svatby ráda volím místa, kde se svatby standardně nerealizují. Ty vyhledávám zase na vyhledávačích chalup a ubytování.

Holky z Yes&Yes o tom, na co zeptat:

Pokaždé, když přijíždíme na obhlídku nové svatební lokace, zjišťujeme si, co nám daný prostor nabízí za kapacity, ať už se jedná o parkovací místa, možnosti ubytování či podmínky nočního klidu. Zajímá nás také, jaké jsou zde elektrické přípojky, kudy vedou cesty pro zásobování, jak vypadá místní inventář a co z něj můžeme v rámci naší smlouvy využít či nechat odstranit. Zjišťujeme si také, zda se personál na vybrané lokaci bude starat o čistý chod sociálních zařízení a ptáme se na to, do jaké míry musí být prostor druhý den uklizen.

Tuto a mnoho dalších rad nejen ke svatebním lokacím, ale i k dalším oblastem plánování svatby najdete v úžasné elektronické knize My, kterou Yesky nedávno vydaly. Doporučuju!

Marťa z Wedding Factory má pár doporučení:

Předem si sepište všechny otázky, které na místo máte, jako například možnosti parkování, vlastního alkoholu nebo uskladnění svatebního dortu. Jinak se vám na schůzce vykouří z hlavy… A taky si dejte pozor na skryté poplatky, jako třeba za stěhování nábytku (což nebývá v první kalkulaci) nebo za obsluhu po půlnoci.

Láskočaska Lenka o tom, co všechno si zjistit:

Zajímejte se o to, zda a jaké jsou kapacity ubytování a zda místo spolupracuje s penziony či hotely v okolí, kde mají domluvené výhodnější ceny. Zjistěte, jaké jsou vztahy se sousedy a jak striktně se musí dodržovat noční klid. Ptejte se, co můžete a nemůžete sundat a přesunout, kdy můžete začít navážet svatební věci a zda není den před vámi na místě jiná svatba. Příplatek za pronájem dne předem se rozhodně pro klid duše vyplatí.
Nezapomeňte na elektřinu. Informujte se, kudy vedou obvody, kde jsou pojistky, zda se stává, že na svatbách proud vypadává. Když se nazvučí kapela, zapne gril a třeba mlýnek na kávu, bývá to extrémní zátěž na elektřinu a často se stává, že vypadává. Někteří dodavatelé mívají podmínku také na 400 V. Proto je potřeba se s dodavateli spojit a zjistit, co vše budou potřebovat. Zeptejte se také, jaká je kapacita parkovacích míst a kde jinde se případně může parkovat.

Martina ze Svatebního veselení o komfortu hostů:

Myslete i na pohodlí svatebních hostů. Zamyslete se například nad tím, jak daleko to budou mít (obzvláště ti, které tam opravdu chcete, a starší generace hostů), jaká je dopravní dostupnost, jak náročný je přesun na hostinu, zda je tam dost parkovacích míst, jestli je v místě nebo blízkém okolí možnost ubytování, zda dokážete sehnat někoho na odvoz domů/na hotel, zda tam lidé mohou kouřit, zda v lokalitě nevadí psi, jak to mají s večerním klidem, pokud je v místě zajištěn i catering, jestli dokáží vyřešit různé typy stravování (bezlaktózové, vegan, vegetariánské…), zda je k dispozici odkládací/převlékací/odpočinková místnost (pro případný odpolední spánek dětí), zda je tam dětské vyžití a tak dále. 

Máte už své svatební místo vybrané? Nebo se teprve rozhlížíte?
V příštím článku se zaměřím na úřady, papírování a poplatky. Víte, co všechno je potřeba zařídit?
Užívejte!

Lucie


Plánování svatby krok za krokem:

Datum svatby
Svatební rozpočet
Počet hostů
Místo svatby (právě čtete)
Svatební obřad, matrika a papírování
Svatební fotograf
… a další témata budou následovat


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago