SVATEBNÍ RADY A TIPY

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je dnes asi nejoblíbenější způsob, jak fotky uchovávat ve fyzické podobě. Pokud jste si ji nepřiplatili u svého fotografa či fotografky, zůstává její tvorba na vás. Poradím vám, jak k sobě fotky poskládat tak, aby to nebyl nevzhledný mišmaš.

Pár poznatků na úvod:

  • Není to prdel! Jestli chcete estetický výsledek a fotoknihu, která vás bude vážně těšit roky a dekády, její tvorba zabere docela dost času a ještě se musí přemýšlet nad rozložením fotek.
  • Pokud vám fotograf/ka nabízí fotoknihu, berte! A moc nad tím nerozmýšlejte. Ušetří vám čas, nervy i nerozhodnost. Za ten příplatek, který není jen tak pro nic za nic – i ten fotograf u toho stráví hodiny a hodiny práce, to stojí. Navíc máte jistotu, že zcela nestranně vybere ty nej fotky a citlivě je poskládá k sobě tak, aby celé dílo hezky ladilo. Doporučuju mu/jí ale předem říct, jaké fotky tam nechcete, pokud takové jsou (např. se nelíbíte sami sobě).
  • Výrobce vyberte opravdu pečlivě! Složka v kroužkové vazbě fakt není fotokniha. Vybírejte mezi výrobci, kteří nabízí opravdu knihu, s pevnými deskami a tvrdými vnitřními listy. Ať to něco vydrží.

Kde nechat svatební fotoknihu vytisknout

Já jsem si nechala fotoknihu vytisknout u firmy Kvalitní fotky a jsem přesvědčena, že lepší asi v současnosti neseženete. Ve chvíli, kdy píšu tyhle řádky, mám totiž tu svou přímo před sebou a nemůžu se vynadívat. Ta kvalita v jejich názvu není žádné klišé, ale prostý fakt, který poznáte na první pohled a dotek. 

Proč Kvalitní fotky

  • fotoknihy u nich tisknou přední svatební fotografové/fotografky
  • mají promakaný online editor, ve kterém si fotoknihu snadno vytvoříte a k rozpracovanému návrhu se můžete vrátit později
  • vybíráte z více rozměrů i barev a materiálů potahů
  • jejich fotoknihy mají super tvrdé stránky, které jen tak neohnete
  • je to ruční práce – vaše fotokniha projde při výrobě několika rukama a jde o poctivou knihařskou práci (viděla jsem výrobu v jejich dílně na vlastní oči)
  • dodání spolu s bílými rukavičkami, aby vám návštěva knihu neupatlala

Ano, mám s Kvalitními fotkami spolupráci, ale ani tentokrát to není tak, že by mi snad zaplatili a já napsala, co si řeknou. Naopak – ke spolupráci formou barteru jsem je oslovila já, protože jsem byla o kvalitě jejich produktů sama přesvědčená, a v tvorbě článků mám naprosto volnou ruku.

Další články napsané v rámci této spolupráce:

5 tipů, jak sdílet a uchovat svatební fotky
Fotoreport: Exkurze u Kvalitních fotek a papírnictví piii
Vánoční tipy 2021: Originální foto dárky
Rozhovor o fotoknihách (vyjde ve druhé polovině září 2023)


1. Udělejte si výběr oblíbených fotek

Jestli nechcete tvorbou fotoknihy strávit hezkých pár hodin navíc, nedělejte stejnou chybu jako já a nenahrávejte do editoru komplet všechny fotky ze svatby. Zaprvé se fotky v tom nejlepším rozlišení, které od fotografa máte, nahrávají zatraceně dlouho, a zadruhé se jimi budete zbytečně dlouho přehrabovat. Když si uděláte výběr předem, celou tvorbu fotoknihy si tím dost zjednodušíte.

Do výběru zahrňte všechny oblíbené portréty, skupinky, momentky, ale i různé detaily, jako jsou třeba svatební šaty, místo obřadu, výzdoba nebo sweet bar. Nezapomeňte také na fotky, které dokreslují atmosféru toho dne – okolní lesy a kopce, výhledy, kaluže, rozkvetlé stromy nebo záhony… jistě něco takového vašeho fotografa upoutalo natolik, že to vyfotil. A nakonec si ve výběru zkontrolujte, že obsahuje úplně všechny, kdo na svatbě byl. Včetně dětí a čtyřnohých kamarádů. Ať tam každého máte aspoň jednou.

2. Kombinujte jen několik rozvržení stránky

V online editoru je připravena spousta různých rozvržení, ale doporučuju si jich vybrat jen pár a ty v celé fotoknize opakovat. Nebuďte zbytečně kreativní. Sice můžete dát na jednu stránku třeba dvacet fotek a křížit je přes sebe, ale výsledek pak bude pěknej maglajz a nebude se to hezky prohlížet.

Fotky na výšku patří vedle fotek na výšku, fotky na šířku vedle fotek na šířku. Moc nedoporučuju kombinovat na jedné stránce fotky na výšku a na šířku – pokud to jinak nejde (já mám ve fotoknize jen jednu takovou stránku), dbejte na to, aby to bylo nějak symetrické a dávalo to smysl. A když už, ať to jsou spíš jen dvě nebo čtyři fotky u sebe, ne víc.

Na jednu stránku dejte maximálně šest fotek. Tak budou pořád dostatečně velké, abyste si je mohli do detailu prohlížet, a prostor nezaplní příliš.

Nejoblíbenějším fotkám dejte prostor. Stačí jedna nebo dvě na stránku. Věřte, že právě u těchto stránek se zaseknete vždycky na nejdelší dobu.

3. Nechte volné okraje

Já vím, že to svádí. Narvat do fotoknihy všechny fotky, protože všechny jsou krásné, a zároveň ušetřit peníze za počet stránek. Ale vážně to nedělejte, pokud nechcete mít jen nesourodou “krabici fotek” v knižní podobě. 

Nechávejte mezery mezi jednotlivými fotkami a také široké okraje. Působí to pak velmi esteticky, a to přesně u svatební fotoknihy chceme. Klidně pár fotek dejte přes celou stránku, ale naproti ať už jsou zase volné okraje. Můžete dát fotku i přes dvě protistrany, ale opět nechte volné okraje na stránkách před a po. 

4. Mixujte momentky, portréty i fotky prostředí

Tento bod bude nejlepší ukázat názorně, ať sami vidíte, jaký je rozdíl mezi stránkou plnou podobných fotek a stránkou, kde dáte fotkám prostor a mixnete různé záběry.

Takhle to fungovat nebude. Na těchto třech obrázcích níže (snímky obrazovky z online editoru Kvalitních fotek) vidíte, jak by mohly vypadat dvoustrany fotoknihy zaplněné podobnými fotkami. I když jsem nechala dostatečné okraje a nepřehnala to s celkovým počtem fotek na stránce, působí to hrozně monotónně. Úplně mám chuť hned otočit stránku, nechce se mi tyhle fotky prohlížet každou zvlášť, vždyť jsou všechny stejný, ne?

Tohle už je lepší! Tady na těch dvou ukázkách níže jsem záběry prostřídala a najednou každá z fotek ukazuje trošku něco jiného, jiný okamžik, jiný celek. U každé z nich se chci na chvilku zastavit.

Výjimku z tohoto pravidla udělejte, pokud fotky za sebou tvoří nějaký příběh jednoho okamžiku. Třeba čtyři snímky rychle cvaknuté za sebou. Ty vás totiž zase vrátí do té dané chvíle, která je najednou úplně živá. Tady dole přikládám na ukázku právě takovou stránku z naší fotoknihy. Na protější stránce je pak úplně jiný záběr, který je roztažený přes celou plochu, protože je jedním z našich nejoblíbenějších.

5. K návrhu se vraťte po pár dnech

Někdy ale potřebujete dát víc podobných záběrů vedle sebe, protože dohromady tvoří příběh jednoho okamžiku. To je v pohodě, když to není na každé stránce a zase – dává to smysl. Nezapomínejte ale na volné okraje.

Naši fotoknihu jsem tvořila asi čtrnáct dní. Vždy po pár dnech jsem se do online editoru vrátila, knihu prolistovala a s odstupem zhodnotila, jestli tyhle dvě fotky vedle sebe sedí a jestli by to na téhle stránce nešlo udělat jinak. Kdybyste to chtěli zvládnout za jeden večer, vsadím se, že jak se bude blížit půlnoc, už budete chtít mít celé to tvoření hlavně za sebou. A to se na vzhledu knihy podepíše. Minimálně na nějakou důležitou fotku zapomenete…

Než pošlete fotoknihu do tisku, zkontrolujte si, že obsahuje všechny vaše oblíbené fotky a všechny hosty ze svatby.

Nějaké další tipy na sestavení fotoknihy najdete na blogu Kvalitních fotek.


Dejte mi vědět, jak jste se s tvorbou fotoknihy popasovali vy a jestli jste moje tipy využili.

Mějte se krásně a užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

2 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

7 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago