SVATEBNÍ RADY A TIPY

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás jako nevěstu krásně naladí. Pořád je to ale jen doplněk jednodenní události, byť významné – musí kvůli tomu jednomu dni kytky procestovat půlku Evropy, ne-li víc? Podle mě dávají největší smysl svatební kytice z lučního kvítí nebo z květin, která právě teď kvetou v blízkém okolí, zvlášť v létě. Dnes už máme v Česku spoustu květinových farem i drobných floristek a floristů, kteří si květiny pěstují na zahradě a/nebo je sbírají po loukách a polích, a každou sezónu přibývají další. Tak proč nemít na svatbě lokální květiny?

V článku zjistíte, zda je svatební kytice z lučního kvítí nebo v Česku vypěstovaných květin pro vás to pravé, kde ve svém okolí lokální květiny seženete a kdy zhruba u nás co kvete.

Lokální svatební kytice i květinová výzdoba

Květiny na svatbě vnímám jako důležitý prvek, který dokáže umocnit váš osobitý styl i atmosféru dne, a to nejen svatební kytice, která je samozřejmě tou hlavní, ale celková květinová výzdoba. Zároveň mi ale přijde jako strašlivé plýtvání, když se to přehání.

Když chcete opravdu originální svatební kytici

Klasická květinářství jsou závislá na dovozu velkoobchodů. Přestože teoreticky díky tomu můžete mít ve své svatební kytici takřka cokoliv si vymyslíte bez ohledu na sezónu, dovozci spoléhají hlavně na ty nejoblíbenější a trendy druhy květin. Ty méně obvyklé jsou pak mnohem dražší. Lokální květinové farmy sice naopak musí respektovat sezónu, ale zase si mohou pěstovat, co chtějí – třeba dvacet různých druhů růží. Zároveň často používají do vazeb i to, co by vás nenapadlo, a tak vytvoří skutečně originální svatební kytici, která bude perfektně odrážet vaši osobnost a kterou nepotkáte na každé druhé svatbě.

Když toužíte po kytici z lučního kvítí

Možná jste si vysnila svatební kytici z kopretin, z pomněnek nebo třeba z kouzelného svatojánského kvítí. V takovém případě opravdu není moc dobrý nápad chodit s tímto požadavkem do klasického květinářství. Jednou z možností je uvázat si kytici sama nebo s pomocí kamarádek (pro inspiraci můžete mrknout na čtyři názorné články, které jsem publikovala v roce 2016 ve spolupráci s květinovou farmou Loukykvět: Kytice krok za krokem). Na fotkách výše je například svatební kytice, kterou jsem já sama hodinu před obřadem uvázala kamarádce Páje na její svatbu jen se svědky z toho, co zrovna rostlo kolem chalupy. A jak se jí ta rozcuchanost líbila! Samozřejmě to není pro každého, ale je to možnost.

Druhou možností je pak poohlédnout se ve vašem okolí po květinové farmě nebo floristce, která pracuje s lokálními květinami, které si buď sama vypěstuje, nebo je z českých farem odebírá, nebo je sbírá v přírodě. Všechny tyto varianty jsou možné a mnohdy se prolínají.

Když myslíte na ekologický dopad svatby

Enviromentální aspekt v tomto článku nemůžu pominout. Asi je vám jasné, že běžné květiny cestují tisíce kilometrů, než se dostanou k nám. A ne, nejsou to květiny vypěstované jen v Holandsku – jsou to květiny z holandské burzy, to je rozdíl. Tam totiž putují z celého světa. Transport květin přes celé oceány a kontinenty znamená vysoké emise skleníkových plynů a uhlíkovou stopu. Lokální květiny z českých květinových farem, z louky nebo zahrady jsou v tomto ohledu mnohem šetrnější k životnímu prostředí. A i když si teoreticky můžete objednat svatební kytici a květinovou výzdobu z druhého konce republiky, doporučuju se prvně porozhlédnout ve vašem kraji – dneska už existují desítky českých květinových farem a floristek, které pracují výhradně s lokálním zahradním i divokým kvítím (mapu najdete níže). Vybrat si květiny na svatbu u dodavatele, který je vám nejblíž, mi dává největší smysl.

Kalendář lokálních květin: kdy co kvete v Česku

Možná máte vysněnou svatební kytici z kopretin a lučního kvítí nebo třeba z pivoněk, ale nemáte tušení, kdy asi tak tyto květiny kvetou. Poprosila jsem o pomoc Janu Krupovou z Jizerského kvítí, od které jsem měla na naší festivalové svatbě o letním slunovratu kytici já (na fotkách výše). Chtěla jsem od ní vědět, v jakých měsících kvetou nejoblíbenější květiny. Měla jsem v plánu vytvořit přehlednou tabulku, kterou byste si mohly stáhnout… Jak vidíte, tabulka nikde. Ono to totiž není takhle jednoduché.

Záleží na nadmořské výšce, počasí i sečení

Pokud už víte, že na svatbě chcete mít lokální květiny, je potřeba myslet na jednu věc. Budete se muset smířit s tím, že v době vaší svatby možná ještě nevykvetlo to, co vykvést dávno mělo, že už odkvetlo to, co mělo mít teprve poupata, nebo že něco letos vůbec nevylezlo z půdy. Věděli jste třeba, že luční kvítí může vykvést ve dvou vlnách, ale záleží na tom, kdy se louka poseče?

Jana mi sepsala následující seznam květin a jejich měsíce kvetení, ale rovnou mě důrazně upozornila, že jde o její zkušenost – pěstuje květiny na pomezí Jizerských hor a Českého ráje v nadmořské výšce 420 m. Na jižní Moravě může sezóna vypadat výrazně jinak. Zároveň zmínila, že vždy záleží na samotné přírodě a rozhodně se nelze na tento seznam stoprocentně spolehnout ani u ní.

  • březen–duben: pučené větvičky listnatých a ovocných stromů
  • květen: tulipány, narcisy, pryskyřníky, orlíčky
  • červen: kopretiny, pivoňky, zvonky, koukol, začínají chrpy (pokud byly včas zaseté), třezalka, trávy
  • červenec: kopretina řimbaba, měsíček, první růžičky, řebříček, smolničky, len a chrpa, ostrožky, krásenky
  • srpen: dobromysl, tužebník, vratič, první slunečnice, cinie, levandule, plody lnu, růže, slunečnice, krvavec, krásenky, měsíček
  • září: statice, chryzantémy, astry, jiřiny, cinie, druhá vlna kopretin, lnu i chrpy, mombrecie, krásenky, měsíček
  • říjen: jiřiny, astry a krásenky (než přijde mráz), šípek
  • listopad–únor: větvičky jehličnanů, sušené květiny (pokud bylo co nasušit)

Mapa: české květinové farmy a floristky s lučním kvítím

Udělala jsem si důkladnou rešerši a pokusila se zmapovat nejen všechny české květinové farmy, ale také všechny floristky, které vážou kytice z lokálních květin, ať už vypěstovaných na vlastní zahradě, sbírané v přírodě nebo odebírané z blízkých farem. Cílem bylo pokrýt alespoň jedním dodavatelem květin každý kraj, a to se mi podařilo. Nicméně – pokud víte o někom dalším, kdo mi v mapě chybí, napište mi prosím, a já je do mapy zařadím.

Nejčastější otázky (FAQ)

Jak najdu květinářku, která pracuje s lokálními květinami?

Určitě můžete začít v mapě, kterou jsem pro vás vytvořila – najdete v ní jak české květinové farmy, tak malá zahradnictví či floristky, které pracují s tím, co roste na louce či na poli. Mapu se snažím udržovat aktuální a jakmile se dozvím o další farmě či květinářství, doplním. Doporučuju se zeptat také své svatební koordinátorky či agentury, pokud máte, ty mají vždy přehled o lokálních dodavatelích. A nebojte se ptát i kamarádů a známých.

Jak se můžu ujistit, že nabídka květinářky je opravdu lokální?

V mapě, kterou najdete výše v článku, najdete pouze farmy a floristky, které skutečně pracují s lokálními květinami, ať už vypěstovanými, nebo sbíranými v přírodě. Pokud máte ve svém okolí vyhlédnuté květinářství, které v mapě není uvedené, jednoduše se zeptejte, odkud květiny mají – odkud je vozí, zda nějaké pěstují a zda třeba i spolupracují s blízkými květinovými farmami. Některá květinářství totiž svou nabídku mění postupně a přestože stále vozí květiny z květinové burzy, snaží se nabídnout i ty lokální.

Mají květinové farmy větší výběr květin než běžná květinářství?

Ano i ne. Květinové farmy mají často mnohem rozmanitější nabídku různých druhů a barev květin, které v klasickém květinářství s dovozovými květinami rozhodně nenajdete. Jsou ale omezené tím, co v našich podmínkách mohou pěstovat, ať už na venkovním poli, nebo ve sklenících. Může se stát, že druh květiny, kterou byste chtěly ve své svatební kytici mít, vůbec nepěstují nebo u nich pro ni nejsou vhodné podmínky. Záleží také na tom, o jak velkou firmu jde a jaké má možnosti – je rozdíl mezi velkou květinovou farmou s rozhlehlými poli a skleníky a nadšenkyní, která má jen malou zahrádku a sbírá luční kvítí.

V jakém měsíci mít svatbu, pokud chci svatební kytici z lučního kvítí?

Orientačně můžete vycházet z kalendáře výše v článku, který sepsala Jana z Jizerského kvítí. Obecně ale platí, že cibuloviny (tulipány, narcisy…) kvetou později na jaře, luční kvítí (pomněnky, kopretiny, chrpa…) v létě a jiřiny a astry brzy na podzim. U jednotlivých druhů pak záleží na konkrétních okolnostech, jako je nadmořská výška, počasí, doba výsevu i sečení, nebo to, zda jsou květiny pěstované venku, či ve skleníku.

Co když chci na svatbu květiny, které nejsou v sezóně?

Pokud je pro vás nějaký druh květiny důležitý a vaše floristka vám jej bohužel nemůže nabídnout, zkuste se jí zeptat, zda by jej nemohla třeba sehnat u květinové farmy, která pěstuje květiny někde trochu dál – ono i pár metrů nadmořské výšky dělá ohromný rozdíl. Možností by případně mohly být i sušené květy, pokud se sušením daný druh neznehodnotí.

Rozhodla jsem se pro lokální květiny na svatbu – co mohu od květinářky očekávat?

Rozhodně můžete očekávat s naprosto dechberoucí svatební kyticí i květinovou výzdobou, která bude díky své rozmanitosti co se týče druhů květin opravdu originální. Zároveň musíte počítat s vrtochy matky přírody. Byla by velká hloupost přijít do vybrané květinové farmy či za floristkou se striktním seznamem kvítí, které chcete ve své svatební kytici mít. To by znamenalo velkou míru stresu pro vás i pro dodavatele – nikdy totiž nevíte na dny přesně, jak vám bude přát počasí a co zrovna pokvete.

Proto doporučuju spíše vyjádřit svá přání – jakou barevnou kombinaci květin si představujete a jaké květiny se vám líbí. Nezapomeňte také zmínit, v jakém stylu budete svatbu mít, na jakém místě a jaké budete mít třeba svatební šaty (případně si můžete vytvořit svatební mood board s názornými obrázky a barevnou paletou). S tím vším pak může floristka pracovat a věřte, že udělá vše pro to, abyste byla květinami ve svůj svatební den naprosto okouzlena.


Připněte si článek na Pinterest

Máte svou svatební nástěnku na Pinterestu? Připněte si do ní tento obrázek, ať článek neztratíte.


Doufám, že jste v tomto článku našli užitečné tipy a inspiraci a pomůže vám s výběrem svatební kytice. Lokální květiny a kytice z lučního kvítí nejenže představují ekologickou a originální alternativu, ale jsou také jedním ze způsobů, jak svatebnímu dni dodat osobitost. Pokud jste se pro tuto cestu rozhodli, budu ráda, když využijete mou Mapu českých květinových farem a floristek pracujících s lokálními květinami a případně mi dáte vědět o každém, koho bych do mapy měla přidat.

Mějte se krásně a ať vám jdou svatební přípravy od ruky.

Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

7 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je…

8 měsíců ago