PLÁNOVÁNÍ SVATBY 2024

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební rozpočet je totiž sakra individuální věc. Můžete utratit 50, ale taky 500 tisíc, jen to hvízdne. Všechno se dá pořídit hodně levně i hodně draze. Proto na to jděte obráceně a hned na začátku plánování svatby se pokuste objektivně stanovit maximální částku, kterou chcete nebo si můžete dovolit za veselku utratit. Možná to nezvládnete určit za jeden večer, ale rozhodně tuhle diskuzi s partnerem otevřete co nejdřív.

V tomto článku vám předám tipy na to, jak takový svatební rozpočet sestavit, na čem je možné případně ušetřit a na čem bych naopak být vámi moc nešetřila. Zároveň jsem pro vás připravila svatební kalkulačku ve formě tabulky v Google Sheets.

Z čeho svatbu zaplatit

Nalijte si sklenku (čistého) vína, dejte hlavy dohromady a sepište si:

  • kolik máte našetřeno, jestli máte našetřeno
  • kolik teoreticky do plánovaného data svatby ještě stihnete našetřit
  • kolik a jestli vůbec vám na svatbu mohou přispět rodiče
  • zda a kolik jste případně ochotni si na svatbu půjčit (v zahraničí je to běžné)

Podtrhněte, sečtěte… Gratuluju, právě jste si určili celkový rozpočet na svatbu.

Pokud myslíte, že tahle částka ani zdaleka nestačí na to, co jste si vysnili, zvažte buď vzdálenější datum svatby (tady si můžete přečíst článek, jak určit datum svatby), nebo například menší svatbu.

Co na svatbě platí rodiče

Pokud počítáte s tím, že část nákladů uhradí vaši rodiče, podle tradic a etikety to mají striktně rozdělené (tady si teď představte toho smajlíka, co protáčí oči – nesnáším tahle pravidla). Rodiče nevěsty prý mají na starosti svatební šaty, oznámení, fotografa a jídlo, rodiče ženicha pak především alkohol a svatební cestu. Jestli se toho chcete držet, budiž, trochu bych ale v tom případě počítala s tím, že vám do celkové podoby svatby budou rodiče možná trochu kecat. Na vašem místě bych raději jen poděkovala, že vám rodiče chtějí příspět, a jejich příspěvek použila na cokoliv, co je potřeba.

Kolik peněz se vrátí ve svatebních darech

Někdo se spoléhá na to, že se mu část výdajů vrátí ve svatebních darech. Někomu se může vrátit klidně i polovina nákladů na svatbu, ale vždy záleží na vašich hostech, jejich možnostech i nátuře. Zahraniční hosté bývají zpravidla štědřejší než ti čeští, velí jim to tradice.

V Česku hosté dávají novomanželům finanční dary od 500 Kč za osobu. Pokud pozvete na svou svatbu pár, „měl“ by vám darovat alespoň 1000 Kč. Samozřejmě záleží na finančních možnostech darujících, ale i na tom, jak moc jsou si s novomanželi blízcí. Obecně se doporučuje dávat alespoň 1000 Kč za osobu.

Pro zajímavost, v USA dávají hosté novomanželům nejčastěji peněžní dary ve výši 100 až 500 dolarů (tedy asi 2000 až 10000 korun), výjimkou ale nejsou ani šeky na 1000 dolarů.

Určitě ale nespoléhejte na peníze z darů – i když některé dodavatele budete platit až po svatbě, hosté nemají povinnost vám dát peníze. Ne, ani když předem taktně upozorníte, že raději než hmotné svatební dary uvítáte finanční příspěvek v jakékoliv výši. Raději mějte připraveno dost na to, abyste si celou svatbu zvládli zaplatit sami. A když vám díky štědrosti vašich hostů něco zbyde, jedině dobře, ne?

Kolik peněz stačí na svatbu v roce 2024

Sepisování předchozím bodem rozhodně nekončí. Teď si musíte určit, kolik jste ochotní utratit za jednotlivé položky svatebního rozpočtu a bez jakých položek se vlastně v pohodě obejdete.

Kalkulačka svatebního rozpočtu

Pro začátek by vám mohla se stanovením orientačního svatebního rozpočtu pomoct jednoduchá kalkulačka, kterou jsem vytvořila v tabulkách Google Sheets. TADY si ji můžete za 120 Kč zakoupit.

Tato interaktivní tabulka v Google Sheets vám pomůže při počátečním sestavování rozpočtu, abyste na svatební výdaje koukali realisticky. Nejprve zadáte svůj celkový budget (nebo svou představu o něm) a tabulka vám částku automaticky rozpočítá do jednotlivých kategorií. S výsledkem si pak už můžete pohrát dle svých představ a priorit a upravit procentuální podíly jednotlivých kategorií a položek tak, jak potřebujete. Rozpočet je pak připraven k rychlému tisku na A4.

>>> ZAKOUPIT TABULKU ZA 120 KORUN <<<


Svatební rozpočet – cena za osobu

Pokud vám úplně nevyhovuje předchozí procentuální metoda, můžete si určit částku na hlavu (malé děti nepočítejte), např. 1500 Kč/osoba, což při takové obvyklé české svatbě s 80 hosty vychází na 120 tisíc. Tohle je ale hodně, hodně orientační, jak už bylo řečeno, finální podoba svatby je hrozně individuální záležitost. Za mě je rozhodně nejlepší si vždy rozepsat jednotlivé položky a k nim příslušnou částku.

Nelze ani moc napsat orientační ceny za jednotlivé položky. Svatební šaty teoreticky pořídíte i v konfekci za 1500 korun (a neznamená to, že budou ošklivé, jen nemůžete počítat třeba s propracovanými krajkami), ale mohou vás vyjít i na 5 tisíc. Dekorace a kytky vás nemusí stát v podstatě ani korunu, když se na ně vrhnete sama nebo se na ně úplně vyprdnete, ale taky vás mohou celkově vyjít třeba na 50 tisíc. Cena dobrého fotografa začíná na 15 tisících, to bych se na vašem místě už moc srazit nesnažila. Jak ale vidíte, záleží čistě jen na vás, jak si svůj svatební den představujete, po čem toužíte a co je pro vás naopak zbytečné a s klidným srdcem to z rozpočtu vypustíte.

V roce 2019 jsem se zeptala na svatební rozpočet a počet hostů na mém Instagramu (@budemesebrat) a odpovědi jsem vám uložila do highlights. Tak se pro inspiraci mrkněte, ať máte aspoň nějakou obecnou představu, v jakých částkách se to pohybuje. 

Jak na svatbě ušetřit

Upřímně? Šetřit se dá úplně na všem. Na druhou stranu čím víc budete šetřit, tím víc musíte udělat kompromisů. Úplně nejjednodušší, jak by se mohlo zdát, je snížit počet hostů. Jenže zaprvé to není vždycky úplně tak snadné (my jsme si to počítali a pod 40 se prostě nedostanem…), a za druhé – i když budete mít jen 10 hostů, některé dražší položky jsou neměnné, třeba prstýnky, fotograf atp. Nějaké tipy jsem vám psala i v článku Svatební rozpočet: 7 tipů jak na svatbě ušetřit.

Pokud nemáte bezedné účty a musíte se na finance při plánování svatby opravdu ohlížet, zamyslete se nad tím, co ve skutečnosti nepotřebujete a máte to na seznamu vlastně jen proto, že se to tak dělá. Mě teď asi nebudou mít rádi někteří obvyklí svatební profesionálové, ale já osobně bych jako první ze seznamu vyškrtla kameramana (podle mě je lepší žádný video než pitomý video) a vizážistku, kdybych si je nemohla dovolit. Pro každého je ale důležité a nedůležité něco jiného, tak se řiďte vlastními prioritami.

10 věcí, na kterých můžete na svatbě ušetřit:

  1. svatební koláčky – jestli je máte rádi, bohatě stačí, když budou až přímo na svatbě, nemusíte jimi obdarovávat celou ves a všechny kolegy v práci a ty chudáky tetičky, které jste nepozvali (pokud je rádi nemáte, vůbec je mít nemusíte)
  2. tištěné svatební oznámení – je doba elektronická, tak se nebojte oznámení a pozvánku poslat klidně jenom emailem, případně vytisknout jen pár kusů na památku sobě a rodičům
  3. svatební květinová výzdoba – čím méně květů a více zeleně, tím nižší cena za květinovou výzdobu, zeptejte se floristky i na to, kolik stojí jednotlivé druhy květin a které jsou v době svatby v sezóně
  4. otevřený bar – nemusíte hostům platit (všechen) tvrdý alkohol, nabídněte jim třeba jen 2 druhy drinků, které máte sami nejraději, a zbytek nechte na nich – můžou si oblíbené lahve sami přivézt nebo zaplatit na baru
  5. svatební dort, nebo sweet bar – lidi sladké milují, ale nemusíte mít na svatbě jak svatební dort, tak výběr mini zákusků ve sweet baru, klidně si vyberte jen jedno z toho
  6. živá hudba – ano, kapela nebo DJ udělají se zábavou hodně, pokud vyberete dobře, ale i jen s playlistem na Spotify to zvládnete
  7. družičky – ne, nepotřebujete je, ani malé, ani dospělé, takže si úplně klidně škrtněte náklady na jejich šaty a doplňky a vlasy a tak…
  8. dárky pro svatební hosty – oni přišli, protože vás mají rádi, ne proto, aby něco dostali… je to jen trend a beztak většina nevěst vymýšlí fakt kraviny, které se pak válí svatebčanům v šuplíku
  9. drahé svatební šaty – pokud vás pálí rozpočet, i na svatebních šatech se dá ušetřit, dnes už i v konfekci najdete před letní sezónou krásné bílé šaty, kolikrát i vážně svatební, a to za zlomek ceny šatů, které byste si nechaly ušít nebo půjčily v salónu
  10. svatební tombola – tohle je za mě snad největší kravina, kterou na svatbě můžete mít, a vůbec nechápu, kde se tahle trapná zábava z mysliveckých plesů vzala na svatbách… když ji na svatbě mít nebudete, nikdo si toho ani nevšimne a navíc ušetříte čas i peníze za zbytečnosti

Určitě najdete vlastní položky, které vy sami v pohodě ze svatebního rozpočtu vyškrtnete. A nezapomeňte, že i počet hostů výrazně ovlivňuje to, kolik bude vaše svatba v roce 2024 stát.


Jak jste na tom? Máte už reálnější představy o tom, kolik vás bude svatba stát?
Přidejte se k odběratelkám newsletteru bsb 3.0 na Substacku a pojďte o svém svatebním rozpočtu soukromně a v bezpečném prostoru diskutovat.
Užívejte!
Lucie


Články ze série Plánování svatby krok za krokem:

Datum svatby
Svatební rozpočet (právě čtete)
Počet hostů
Místo svatby
Svatební obřad, matrika a papírování


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je…

8 měsíců ago