ROZHOVORY

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň fotografkou Romanou Marií Jokelovou (jokelova.cz a laskavole.love). Protože stejně jako spousta předních českých svatebních fotografů naprosto miluju jejich fotoknihy, nemohly jsme se bavit o ničem jiném než právě o nich. Na Romče je navíc poznat, že je na fotoknihy spolu s celým týmem opravdu pyšná a mluví o nich ráda.


Kvalitní fotky

Česká rodinná firma, která fotkou žije už více než 20 let. Na samém začátku byla láska k focení, která majitele Jindru dovedla k založení vlastního fotolabu a vyvolávání fotografií. Dnes Kvalitní fotky nabízí také řadu originálních fotoproduktů v čele s fotoknihami a každý rok přichází s dalšími novinkami.


Romčo, Kvalitní fotky začínaly jako fotolab. Kdy jste se od klasických fotek dostali k výrobě fotoknih?

Začalo to v roce 2017. Tehdy jsem s kolegyní Terkou a majitelem Jindrou vyrazila na veletrh Photokina. Jeli jsme tam s tím, že se podíváme na stroje, které bychom mohli využít k rozšíření naší výroby. Tajně jsme doufali, že tam najdeme inspiraci právě na fotoknihy a pokusíme se o jejich výrobu.

A jak vám tenhle pokus vyšel? Šlo vám to?

Bylo to náročnější, než jsme si mysleli! Všechno jsme se učili sami a za pochodu. Chtěli jsme fotoknihy dělat poctivě. Kolegyně Martinka, taková duchovní maminka našich fotoknih, která je mimochodem vyrábí dodnes, se do toho pustila velmi odvážně. Učila se knižní vazbu a do fotoknih vkládala spoustu lásky a potu. 

Kdybys měla porovnat ty první fotoknihy s těmi současnými, jaké byly?

Měly měkčí desky, které byly výrazně větší než knižní blok. Dneska už by se nám tolik nelíbily, ale v té době byly kouzelné.

Já to vím, byla jsem se na výrobu podívat a jednu vaši fotoknihu mám doma, ale popiš prosím čtenářkám, jak fotoknihy od Kvalitních fotek dnes vypadají.  

Jsou krásné. Luxusní. Vyrábíme je z vyvolávaných panoramatických fotografií, které ručně skládáme do knižních bloků, jenž jsou následně vkládány do na míru vyrobených desek, potažených do plátna, semiše a dalších materiálů. Mají plochou vazbu, která umožňuje otevření v dokonalé rovině. Používáme vysoce kvalitní fotopapíry. Jednotlivé stránky fotoknihy prokládáme nosným papírem, díky čemuž má jeden list tloušťku 1 mm. Naše fotoknihy začínají a končí předsádkou, která zajišťuje vyšší kvalitu fotoknihy. Taky mají kapitálek – lemovku zakončující horní a spodní okraj hřbetu fotoknihy. Je to malý detail, který povýší vzhled fotoknihy. A dají se personalizovat!

V čem jsou vaše fotoknihy oproti těm konkurenčním jiné?

Ty naše se obvykle liší svou precizností, kvalitou, luxusním dojmem a především pak tím, že jsou ručně vyráběné. Kdybych měla jmenovat konkrétně, pak najdete rozdíly v potahových materiálech použitých na deskách, v tom, že naše fotoknihy vyrábíme z vyvolávaných fotografií, jednotlivé listy mají opravdu vysokou gramáž, fotoknihy mají kapitálek a dají se otevřít do úplné roviny.

A jakými materiály desky fotoknih potahujete?

Máme k dispozici 9 typů potahových materiálů a přes 50 barev. Nabízíme několik typů pláten – jemná, nezatíraná, hrubá a perleťová plátna. A dále různé semiše, dýhy, eko materiály, luxusní italské desky a Nabuka Persano.

Potah desek jsem si při navrhování své svatební fotoknihy vybrala celkem rychle, ale váhala jsem u výběru rozměru. Jaký formát bys nezkušenému zákazníkovi doporučila?

Nabízíme celkem šest formátů. Dva rozměry fotoknih na šířku: 20×14 cm a 30×20 cm), dva rozměry na výšku (15×20 cm a 20×30 cm) a dva čtvercové formáty (20×20 cm a 30×30 cm). Doporučila bych asi právě ty čtvercové fotoknihy. I ty máš čtvercovou, tuším že ten největší rozměr, že? Nadyzajnovat jejich vnitřky je podle mě podstatně jednodušší, než když si vybereš obdélníkový formát.

Čtenářkám bsb jsem už sepsala článek o tom, jak sestavit dokonalou svatební fotoknihu, ve kterém jsem sdílela své tipy, jak k sobě fotky seskládat a podobně. Přidáš nám i své vlastní tipy?

Na tohle bych jednoznačně odkázala na náš blog Vytvořte si tu nejkrásnější fotoknihu! V blogu, v kategorii inspirace, najdete na téma fotoknih vícero dobrých rad. Pokud bych zde měla vyzdvihnout pár doporučení, pak by to bylo:

  1. Dejte dohromady na jedno místo, třeba do jedné složky ve svém počítači, všechny předvybrané fotky.
  2. Vytvořte si z nich finální výběr.
  3. Mějte dopředu jasno v tom, jak velká by měla být vaše fotokniha, a to co se týče jejího rozměru, ale i počtu stran. K tomu existuje klíč: počet stran krát 3. To vám dá přibližný počet fotografií pro návrh fotoknihy.
  4. Promyslete si formát knihy.
  5. Vyberte si potahový materiál (jejich přehled najdete zde).
  6. Dopředu si promyslete dokončovací zpracování fotoknihy. Tedy to, zda na desky fotoknihy chcete paspartu, gravírování, slepotisk či ražbu.

Moc se mi líbí váš online editor, ve kterém se fotoknihy a další produkty navhují. Měla bys konkrétní tipy i pro jeho použití?

Určitě! Obsluha fotoeditoru je jednoduchá a intuitivní, ale určitě bych doporučila nastudovat si pár stručných návodových videí. A pak bych namísto experimentování s vlastním rozložením stránek vyzkoušela nástroj „kouzlení“, který využívá umělou inteligenci a zákazníkovi fotoknihu z jeho fotografií navrhne za něj. Můžu přidat ještě tři tipy, které jakožto fotografka využívám pro sestavování svatebních fotoknih mých klientů:

  1. Držte se nadyzajnovaných šablon.
  2. Méně fotek na stránce je vždy lépe.
  3. Zdržte se použití barevných pozadí, případně volte decentní a tlumené barvy.

Zmínilas, že vaše fotoknihy je možné personalizovat. Jak? 

Desky fotoknihy lze přizpůsobit požadavkům zákazníka. Můžeme například na desky díky paspartě umístit fotografii, vygravírovat vlastní grafiku (například svatební logo) a text, případně pomocí ražby vyrazit do desek například jména, datum svatby a podobně. Ražba je ovšem omezena několika fonty a barvami.

Umím si představit, že celá ta tvorba fotoknihy může čtenářkám znít poněkud složitě, i když můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že to tak není. Ale nebyla by i nějaká rychlejší, jednodušší možnost výběru svatební fotoknihy? 

Ale ano, máme připravenou speciální svatební kolekci, kde najdete fotoknihy, u kterých jsme navrhli nejžádanější kombinace desek fotoknih a personalizace. Vy už si jen vyberete rozměry, fotopapír a počet stran.

Nabízíte i nějaké opravdu speciální, hodně luxusní fotoknihy? Přecejen svatební fotky si zaslouží to nejlepší.

Určitě! Je to fotokniha Nabuka Persano v barvě Neige (bílá), což je velmi specifický a unikátní materiál s efektem ušlechtilé kůže nubuk. Vzhledově je velmi atraktivní. Zároveň je velmi příjemný a měkký na dotek. 

Napadá mě – míváte na fotoknihy nějaké slevové akce?

Jen výjimečně, pouze pro stálé zákazníky. Ale pro tvé čtenářky jsme připravili speciální slevový kód „BUDEMESEBRAT15“, díky kterému získají 15% slevu na jakoukoliv fotoknihu. Sleva se počítá ze základních ceníkových cen a platná je do 15. října 2023.

Děkujeme, slevu čtenářky jistě ocení! Co když ale někdo nechce úplně fotoknihu, ale spíš něco… třeba skladnějšího. Máte nějaké alternativy?

Máme. Zaprvé může být alternativou ke klasickým fotoknihám paperback. Je to základní fotokniha s tenkou obálkou z fotky, nemá předsádku ani kapitálek. Výhodou této fotoknihy je určitě její příznivá cena.

Mimo fotoknihy jsou to ručně dělaná fotoalba, která si můžete nakonfigurovat podle svého vkusu. A pak to jsou stále oblíbenější fotosešity s velmi příznivou cenovkou. V naší nabídce najdete dva typy, každý ve dvou formátech a s množstvím moderních designů.

Skvělé! Tak nám Romčo prosím ještě na závěr shrň, jaké další fotoprodukty Kvalitní fotky nabízí?

Samozřejmě vyvoláváme fotografie a kromě této klasiky nabízíme oblíbené fotokalendáře, leporela a foto na stěnu různých typů. Velmi populární jsou fotomagnetky a já osobně miluju naši novinku – minirámečky


Další články napsané v rámci této spolupráce:

5 tipů, jak sdílet a uchovat svatební fotky
Fotoreport: Exkurze u Kvalitních fotek a papírnictví piii
Vánoční tipy 2021: Originální foto dárky
5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu


Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

2 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je…

8 měsíců ago