SVATEBNÍ RADY A TIPY

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale budu, protože to, jak nevěsty obvykle tenhle „problém“ řeší, mě upřímně docela děsí. Přizvala jsem ke spolupráci na článku Katarínu Miroš Baniari, antropoložku a odbornici na ženské zdraví, a společně vám ukážeme, jaké máte možnosti, abyste si svou svatbu užily bez ohledu na to, jestli zrovna máte nebo nemáte své dny.

V tomto článku nenajdete způsoby, jak menstruaci oddálit, ale naopak tipy, jak prožít svůj svatební den v pohodě i v případě, že zrovna přijde.

Určete si datum svatby podle menstruačního cyklu

Jak nemít ve svůj svatební den menstruaci? Řešení je celkem snadné – zvolte si datum svatby s ohledem na svůj menstruační cyklus. Což ale znamená, že ho musíte dobře znát a sledovat. Pokud se rozhodnete svou periodu při výběru termínu zohlednit (a ne, nepřijde mi to o nic divnější, než volit podle šťastných čísel), doporučuju volit období ovulace. V té době se totiž cítíme jako bohyně!
Je na vás, jakým způsobem budete svůj cyklus sledovat, já používám mobilní aplikaci Flo (tady rovnou ke stažení: App Store, Google Play). Díky ní jsem zjistila, že se budu vdávat během luteální fáze, tedy v době PMS. A to nechceš! To bují pupínky na čelisti, jsem nafouknutá a podrážděná… Nebo to může být i jinak?

Bagniari:

„Určite súhlasím s tým, že je skvelé si sledovať cyklus. Nech je motivácia akákoľvek. Ak sa bavíme napríklad o výbere dátumu svadby, značka ideál čo sa energie týka a pocitu skutočnej bohyne odporúčam dni po menštruácii až do dňa ovulácie, 2-3 po nej. Myslím ale, že vo výbere dátumu vám stojí viac prekážok než len dátum správnej fázy cyklu, a preto si myslím, že optimálnejšie je pracovať so svojim cyklom tak, že i keby menštruácia prišla, nepokazí to tvoj deň. Si predsa žena, menštruácia je dar. Pokiaľ začneš na svojom cykle pracovať nie len z dôvodu budúceho plánovaného tehotenstva, ale aj práve kvôli tomu, že tvoj cyklus by vedel pokaziť svadbu, začala by som určite čo najskôr, keďže svadba sa blíži.

Určite pár dní pred menštruáciou sa môžu vyskytnúť problémy s pleťou, ale to sa môže stať aj po menštruácii ak je v tele hormonálna nerovnováha. Symptómy pred menštruáciou či bolestivá menštruácia sú BEŽNÉ, ale NIE NORMÁLNE. Preto ženy učím pochopiť svoje telo a prispôsobiť tomu životný štýl, aby sa minimalizovaly symptómy. Pretože symptómy sú signály tela, že niečo nie je ok. Takže u mňa osobne nebude záležať na dátume svadby podľa cyklu až tak, pretože svoj cyklus dobre poznám a viem, čo mi ho vie narušiť. Nebojím sa, že by som mala v daný deň i menštruáciu, určite by som si ju nenechala oddialiť.“

Bolestivá mentruace vs. svatba

No jasně, žádná, fakt žádná nevěsta dobrovolně neprožije svůj svatební den v bolestivých křečích. Jenže mi přijde smutné, když svou bolestivou menstruaci řešíme jen nárazově nějakými medikamenty, protože „bolest k menstruaci přece patří“. Přiznávám, já sama jsem kdysi trávila první den menstruace s nahřívacím polštářkem na břiše a pila vodu s aspirinem, abych vůbec mohla nějak fungovat. Začala jsem ale poznávat sama sebe a i díky sledování cyklu jsem konečně přišla na to, co bylo špatně, když jsem si zhodnotila svůj životní styl v jednotlivých fázích cyklu. V mém případě šlo o velký nedostatek hořčíku a přemíru kofeinu. Takže jsem začala doplňovat kvalitní magnesium (pokud vás to zajímá konkrétně, tak užívám formu bisglycinát horečnatý, který má 80% vstřebatelnost – mám nejraději tento od Brainmaxu, fajn bude i tento levnější od Aktinu s o něco nižším obsahem v jedné kapsli) a s těžkým srdcem omezila kafe jen na jeden šálek dopoledne.

U mě tedy nakonec bylo celkem jednoduché se křečí zbavit, ale ne každá žena má takové štěstí. V první řadě je potřeba si uvědomit, že bolest během menstruace NENÍ normální, ale že nám tím tělo chce něco říct. Proto radím se opravdu zaměřit na své zdraví a zjistit, co vám schází nebo přebývá. Stoprocentně vám v tom pomůže Bagniari a její online programy Preprogramuj svoj cyklus.

Bagniari:

Toto je krásny príklad riešenia situácia, pred ktorú si bola postavená. Stačily naozaj malé zmeny a videla si sama rozdiel. Ako spomínaš, naozaj nie je pre každú ženu dostačujúce urobiť tieto kroky. Komu pomôže to, čo si urobila práve ty, sú ženy, ktorým jeden ibalgin skutočne zmierňuje bolesť či dokážu fungovať. Náročnejší je prípad, kedy ženy nedokážu ísť ani do práce a celkovo fungovať. Vtedy je potrebné zahrnúť viacero zmien v životnom štýle. Za bolestivou menštruáciou môžu byť aj problémy so svalmi panvového dna, ale aj nevhodné stravovacie návyky. Určite jedným z prvých krokov by som zaradila obmedzenie spracovaných potravín, hlavne spracované tuky a cukry, zaradila viac listovej zeleniny a kvalitné potraviny bohaté na vitamíny a minerálne látky.“

Oddálení menstruace kvůli svatbě

Nevěsty své obavy o to, že si kvůli mentruaci svou svatbu neužijí, řeší většinou dost radikálně. Pojďme si říct, že jít za gynekologem a nechat si uměle oddálit menstruaci injekcí nebo neudělat pravidelnou pauzu v užívání antikoncepce je prostě BLBOST. Naprosto zbytečně si kvůli jednomu dni jen zhoršujete své potíže. Raději se zaměřte na dlouhodobé řešení. Bagniari o oddalování menstruace mluví v tomto díle svého podcastu, doporučuju k poslechu. Řeší tam jak důvody, proč se k tomu ženy rozhodují (a svatba je mezi nimi), tak dopady, jaké to na tyto ženy a jejich cyklus následně mělo.

Bagniari:

„Za vrchol poznania seba ako ženy považujem stav, kedy žena je skutočne “ok” s tým, že dostane menštruáciu aj na dovolenke, či vo svoj jedinečný deň ako je svatba. Menštruácia je rokmi pokrytá nielen tabu ale aj dezinformáciami, ktoré ženy desia. Veľmi často sa ma ženy pýtajú, ako oddialiť cyklus skrz rôzne dôvody. Moja odpoveď vždy znie jasne: nerob to svojmu telu. Oddialenie MS injekciou (najčastejšia forma) dopadne často rozhodením cyklu na niekoľko mesiacov! A to sa nebavíme iba o nepravidelnosti, vynechaní, ale aj o vedľajších efektoch ako zmeny nálad, nervozita, bolesti hlavy a iné. Rovnako je to s ‚prírodnou cestou‘, že budete piť litre citrónovej vody… Ak ste v štádiu, že ani za akúkoľvek cenu nechcete MS dostať na svadbe či dovolenke, je načase pracovať so svojim cyklom.“

Menstruační kalíšek

Pokud už kalíšek používáte, myslím, že vůbec nemusíte řešit, jestli to před svatbou dostanete, nebo ne. Je to prostě jistota.
Já svůj první menstruační kalíšek dostala z legrace od spolužačky z vejšky, a to už někdy v roce 2013. Od té doby nic jiného nepoužívám. Jestli nad pořízením kalíšku ještě váháte, zkuste ho, tedy samozřejmě pár menstruací před svatbou. Zavádění a vyjímání je snazší než u tamponu (protože nevysušuje), je netoxický, můžete s ním v klidu a bez stresu i do bazénu a vydrží vám léta. Já mám za ty roky používání teprve druhý a asi ani neumím spočítat, kolik peněz jsem díky tomu ušetřila. Nemluvě o životním prostředí a o tom, jak je to pohodlné (jsem spokojená s tímto kalíškem Gaia). Jeho používání už je pro mě naprostá rutina. Shodou okolností to vyšlo tak, že i já jsem během své svatby menstruovala (přišlo to o dva dny dřív, to asi ta nervozita…) a úplně bez problému jsem to zvládla právě s tímto kalíškem.

Bagniari:

„S kalíškom musím len súhlasiť a myslím, že je vhodnejší než tampón v deň svadby. Mne osobne pomohol od bolesti z tampónov. Bola som skeptická ale dnes naň nedám dopustiť. Odporúčam prípadne zakúpiť väčší, ktorý by zvýšil vašu istotu v tento deň. Takisto odporúčam si akýkoľvek kalíšek, ktorý používate, vyskúšať vopred a vedieť, či vám sedí a je s ním všetko ok.“

Menstruační kalhotky Sayu

Menstruační kalhotky na svatbu

Myslím, že dneska už není potřeba menstruační kalhotky představovat. Přišly na trh později než kalíšek a také jsou pro mnoho žen příjemnější, protože zavádění čehokoliv jim nevyhovuje. V Česku jsou nejznámější značky Snuggs a Sayu, s nimiž mám osobní zkušenost já.

Recenze menstruačních kalhotek Sayu

Objednala jsem si tyto tělové kalhotky s vysokou savostí, které mi pod bílé svatební šaty na první dny menstruace přijdou nejvhodnější. Na slabé krvácení nebo třeba jako pojistka pod menstruační kalíšek budou super tyhle krajkové brazilky). Určitě si vybírejte velikost podle tabulky, změřte se – gumičky jsou pevné, tak aby vás při špatně zvolené velikosti neškrtily. Nicméně velikostní tabulka je lichotivá, alespoň mě výsledná velikost příjemně překvapila a vážně perfektně sedí!

Kalhotky přišly hezky zabalené spolu s návodem. Podle pokynů jsem je nejprve v ruce vyprala a nechala naruby uschnout. Savá merino vrstva je černá, což je praktické, ale bála jsem se, aby nepustila barvu a tělovky tak nevzaly za své, ale to bylo zbytečné – barva se ani nehne, kalhotky se můžou prát na 40 a klidně se světlým prádlem.

Abych jim dala fakt zabrat, bez jakýchkoliv dalších menstruačních pomůcek jsem si je vzala hned ráno druhý den menstruace, kdy mívám krvácení nejsilnější. Na kalhotky jsem si ani nevzpomněla! Jsou vážně hrozně pohodlné. Odpoledne jsem si v nich i trochu zacvičila a… nic, ani kapka! A druhý večer jsem v nich i spala. Jo, cítíte, že zrovna menstruujete (víte, co myslím), ale savá vrstva je tak skvělá, že na to za chvíli zase zapomenete.

Za mě jsou menstruační kalhotky Sayu naprosto perfektní, pohodlné a spolehlivé. Mám už i tyhle černé do pasu a chystám se na tyto na spaní. Protože odteď nebudu doma během svých dnů chodit v teplákách, ale jenom v tričku a spoďárech! A vy si ty tělové s klidným srdcem pořiďte na svatbu, protože pod bílými šaty nebudou vidět, bude vám v nich příjemně a nebudete muset celý den myslet na nějaké protečení nebo nedejbože nehodu při výměně tamponu/kalíšku. Ale rozhodně je nejprve vyzkoušejte, jak vám to sedne a jak se v nich vy sama cítíte. Ne že si je napoprvé vezmete rovnou na svatbu, už tak budete dost nervózní.

Bagniari:

„S menštruačnými nohavičkami som bola rovnako skeptická ako s kalíškom a rovnako to nakoniec dopadlo. Nohavičky používam častejšie než kalíšek pre pocit uvoľneného tela. Mám aj osobnú skúsenosť s nohavičkami SAYU a rozhodne by som po nich v tento deň siahla. Sú príjemné, priliehajú na telo, majú skvelú savosť. Všetok nekomfort, ktorý si myslíte, že s nimi príde, ako je šušťanie či nesavosť, vás skutočne prekvapia, že vaše okolie ani netuší, že ich máte. Opäť odporúčam si ich pár menštruácii pred tým skúsiť, pretože pri prvej MS sa budete cítiť neisto, divne a prekvapene, ale to prejde.“

Svatební noc bez sexu?

Co když už máte datum, nechcete si nechat posunout menstruaci uměle, ale mrzí vás, že si neužijete svatební noc? Nejprve bych vás chtěla upozornit, že tak z 80 % je svatební noc mýtus – většinou novomanželé jednoduše po náročném dni odpadnou a čeká je možná tak svatební ráno. Nebo ani to ne. Myslím, že nemá smysl například nechat si oddálit menstruaci jen proto, že máte pocit, že musí proběhnout svatební noc se vším všudy. Nemusí. Nejste spolu první den, ne? Tak si kvůli jednomu večeru nehuntujte tělo.
Nicméně… pojďme se bavit o sexu během menstruace. Jde to? Samozřejmě, pokud máte oba chuť. Možností máte víc, u všech ale záleží na síle menstruace a je potřeba si to předem vyzkoušet a zjistit, co vyhovuje vám i partnerovi.

  1. Sex na pankáče – podložíte se tmavým ručníkem nebo si vlezete do sprchy
  2. Sex s menstruačním kalíškem – taky to (prý) jde, jen se musí před sexem vypláchnout a po něm zase vyndat a znovu zavést
  3. Sex s menstruační houbou – je savá a měkká, takže ji partner ani neucítí, jen je i u ní potřeba ji před sexem vypláchnout a poté vyndat

Bagniari:

„Svadobná noc mi naozaj príde ako naše tajné prianie aby sa naozaj dala uskutočniť, keďže hostia aj novomanželia odchádzajú v ranných hodinách totál vyčerpaní. Ale ak sa vám to niekomu podarí alebo máte koncept svadby taký, že na svadobnú noc bude aj priestor a ešte do toho kombinácia (nepredpokladám) menštruácie, chcela by som pripomenúť, že väčšina z vás nemáte svoj sex prvýkrát a určite si prípadne viete svoju spoločnú novomanželskú noc užiť aj inak než sexom, ktorý poznáme. Myslím, že v tento večer sa chcete i tak cítiť ako kráľovná a nechajte sa svojim partnerom hýčkať, či spoločne vymyslite čo by pre vás oboch bolo vhodné. Nemusí to byť nutne sex.“


Doufám, že vám tento článek o tom, co dělat, když hrozí, že budete mít menstruaci o svatebním dni, pomohl, uklidnil vás, trochu nasměroval a třeba i přinesl nové informace. Zdravý cyklus je to nejcennější, co žena může mít, starejte se o něj.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je…

8 měsíců ago