PLÁNOVÁNÍ SVATBY 2024

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte?
Určitě je vám jasné, že bez stanoveného data svatby se v přípravách moc nepohnete, odvíjí se od něj úplně všechno. Proto je dobré vybrat termín co nejdřív, aby se zbylé položky na svatebním to-do listu odškrtávaly pěkně v klidu, bez stresu. Datum svatby nemusí vaši hosté znát rok předem, svatba do roka a do dne je přežitek a klišé. Zároveň nemusíte mít svatbu nutně v sobotu. Ani v létě.

V tomto článku zjistíte, jak datum svatby určit, kdy termín svatby nahlásit na matrice a proč je dobrý nápad mít svatbu ve všední den.

Nejoblíbenější svatební termíny 2024

Hlavní svatební sezóna je vždy od začátku června do konce září. Pokud si v tomto období vyberete páteční či sobotní termín, smiřte se s tím, že s největší pravděpodobností někteří vámi vybraní dodavatelé už budou mít plno. Vůbec nejhorší je to pak s daty, ve kterých se opakují číslice, tzv. magické svatební termíny. Věřte, že tyhle „magické“ soboty mají třeba fotografové nebo svatební místa obsazené jako první, někdy i dva roky dopředu. Doufám, že je to jenom proto, že si pak manželé snadněji zapamatují výročí svatby, a ne tím, že každý rok vyjde hromada článků, ve kterých numeroložka radí, jaké svatební datum vám přinese štěstí (haha). Jako takhle, jestli si už teď nejste jistí, zda bude vaše manželství šťastné, ani magické datum vám nepomůže… Ale stejně jsem vám ty kouzelné číselné kombinace sepsala hezky na jedno místo, ať víte, jaké jsou možnosti.

Magická data svatby v roce 2024

V roce 2024 je magických sobot jen pár: 24. 2. 2024, 20. 4. 2024, 24. 8. 2024. Pak by tu byly ještě třeba pátky 24. 5. 2024 a 21. 6. 2024 (letní slunovrat). Jinak v tom kalendáři žádnou velkou magii letos nevidím.

Magická data svatby v roce 2025

Pokud plánujete svatbu na rok 2025, našla jsem magické soboty 25. 1. 2025, 21. 6. 2025 (letní slunovrat), 25. 7. 2025 a 25. 10. 2025. Hezké páteční termíny jsou pak 4. 4. 2025, 6. 6. 2025, 8. 8. 2024 a 10. 10. 2025.

Svatba v květnu nenosí smůlu – pověra o svatbě v máji

Svatba v máji, do roka máry. Už jste to slyšely? Tak prosím pěkně, navzdory hloupým babským povídačkám, svatba v květnu fakt nenosí smůlu! Spoiler: neumřete, když se vezmete v květnu!

Víte, jak tahle svatební pověra vznikla? Pochází to ze dřívějších dob, kdy se předpokládalo, že novomanželé o svatební noci nebo prostě v prvních dnech manželství zplodí potomka. Takže když se veselka konala v květnu, dítě se narodilo v lednu nebo v únoru, kdy vládla tuhá zima. Dítě i matka pak mohly snadno zemřít třeba na následky těžkého porodu, protože se k nim nemohla přes nepřízeň počasí dostat odborná pomoc včas, nebo mohly následně pojít hlady, protože jak známo, v zimě nic neroste.

Morbidní, co? Tak na tuhle pitomost zapomeňte, dneska vám takovýhle scénář fakt nehrozí. Klidně to takhle vysvětlete babičce.

Pořád je ale spousta pověrčivých nevěst (a jejich matek a babiček), které si nesmyslnost svatební pověry nenechají vymluvit, a květnových svateb je stále celkem pomálu a hlavní sezona začíná až v červnu. Což je sice škoda, když máj je lásky čas, na druhou stranu tak mají snoubenci, kterým jsou pověry ukradené, šanci ulovit spoustu skvělých dodavatelů. Věřte, že i oni budou rádi. Je větší pravděpodobnost, že budou mít volno i celkem na poslední chvíli a někteří v tomto období možná i nižší ceny. Navíc v tu dobu nádherně kvetou ovocné stromy, počasí bývá víceméně stabilní a obzvlášť od poloviny měsíce už můžete očekávat příjemné teploty mezi 15 a 20 stupni (fakt, koukala jsem do statistik).

Podzimní a zimní svatby

Jak už bylo řečeno, hlavní svatební sezóna je od začátku června do konce září, kdy se nejvíc veselek koná venku. Pak už je moc chladno, svatby se přesouvají do interiérů a jejich počet je nižší a nižší. Možná je to tím, že vhodné interiérové prostory jsou poměrně vzácné, pokud chcete mít vše na jednom místě. Dokonalá svatba se dá udělat ale i v klasickém kulturáku, stačí se oprostit od představy nevěsty ala luční víly a prostoru trochu přizpůsobit styl svatby. Nebojte se toho.

Nedávno jsem vám sepsala tipy, jak zvládnout podzimní svatbu venku ve zdraví, protože pokud toužíte po obřadu na spadaném listí, dá se to. Jestli sníte o zasněžených fotkách, taky se to dá. Jen tomu prostě musíte celou svatbu přizpůsobit, vzít si sněhule a palčáky a kožíšek a čaj s rumem a bude to pohádka. Navíc vím od svatebních dodavatelů, že by více podzimních a zimních svateb jen uvítali. Nejenže v tomhle období nemají moc do čeho píchnout (sranda), ale tyhle svatby jsou prostě úplně jiné než ty letní, s jinou atmosférou. A opět – ceny mimo sezónu jsou nižší.

Jak datum svatby vybrat

To je přece na vás! Ultimátní návod vám nikdo nedá, pokud pomineme ty numeroložky, které to za vás složitě vypočítají. Zamyslete se, jací jako pár jste a jak si oba svou svatbu představujete. Pokud se vidíte v šatech bez ramínek a s věnečkem z lučního kvítí, asi se nebudete brát v únoru. A naopak, pokud jste vášniví lyžaři nebo pocházíte z hor, proč nemít svatbu v zimě? Buďte sami sebou a nenechte si nic diktovat. Vybírat můžete i podle toho, kdy má volno váš oblíbený svatební dodavatel, kterého na svatbě prostě musíte mít, nebo místo, které jste si pro svatbu vysnili.

Určitě vezměte v potaz i to, kdy mají, respektive nemají volno vaši nejbližší. Pokud moc dobře víte, že v daný termín třeba vaši sestru čekají státnice nebo mají rodiče ženicha zaplacenou dovolenou v zahraničí, je třeba na to při vymýšlení data svatby myslet. Ale zase neposílejte Doodle všem hostům, nemůžete se přizpůsobovat všem. Je to vaše svatba.

Svatba ve všední den (mimo oddací dny)

Mysleli jste si, že se můžete vzít jenom v sobotu, maximálně v pátek? Možná vám to budou na matrice tvrdit, možná se na vás budou dokonce mračit. Ale zákon opravdu nezakazuje svatbu v jiné dny v týdnu. Co takhle čtvrtek nebo neděle? Nebo klidně úterý, však oni si kvůli vám vaši blízcí rádi udělají volno. A i svatební dodavatelé budou mít v týdnu s největší pravděpodobností volno a možná i nižší ceny. Win-win.

Pozor: Spousta obcí má oddací termíny stanovené schválně třeba na středu od 11 do 15 hodin, abyste museli zaplatit poplatek za obřad mimo oddací den (což jsou 3000 Kč). A ani vás o tom nebudou informovat, naopak vám rovnou nabídnou soboty a řeknou, kolik to stojí. Jestli se toho nebojíte, využijte toho a zeptejte se na bezplatný oddací den. Každá tisícovka do svatebního rozpočtu dobrá, ne? My jsme to takhle obešli, řekli jsme, že chceme jen rychloobřad se svědky, na libereckou radnici jsme zašli ve čtvrtek dopoledne a ušetřili jsme čtyři tisíce.

Jak a kdy zamluvit termín svatby na matrice

Jakmile budete mít datum svatby vymyšlené (nebo si termínů, které připadají v úvahu, navrhnete víc), zajděte nebo zavolejte na matriku, pod kterou spadá vaše místo svatby (seznam všech matrik v ČR najdete tady), ať máte jistotu, že bude oddávající k dispozici. Na některých matrikách ale nejsou úřednice zrovna příjemné a možná vás pošlou do pryč s tím, že jdete moc brzo, že oddací termíny ještě nemají vypsané. Nevzdávejte to, ono to nakonec klapne. Jen musíte být obrnění trpělivostí, někdy je to trochu boj. Ideálně zajděte datum oznámit na matriku půl roku předem a uvidíte.

Pro pobavení: jedna moje kamarádka šla na matriku hned, jak datum vymyslela, někdy v říjnu, což bylo údajně moc brzo. Bylo jí řečeno, že má přijít v lednu. Tak šla a… jejda, v tuhle červnovou sobotu má oddávající zrovna dovolenou. Tak trochu k nasrání, když už máte rezervovanou vysněnou fotografku, že jo?

Kdyby se i vám stalo, že už budete mít na daný termín rezervované dodavatele a na matrice vám řeknou, že vám datum a čas oddání někdo vyfoukl, nemusíte nebohé úředníky, kteří za nic nemohou, uplácet. Prostě se na ně vyprdněte. Můžete místo toho zvolit církevní sňatek nebo si udělejte symbolický svatební obřad. Papíry si můžete se svědky dojít podepsat předtím nebo potom už kdykoliv (po domluvě na matrice, samozřejmě). Nebudete první ani poslední, kdo to takhle obejde. Za ten stres to nestojí.

Více o matrikách a veškerém papírování píšu v článku Svatební obřad, matriky a papírování

Pozn.: Pro účely tohoto článku se mi nepodařilo kontaktovat žádnou milou matrikářku, která by si se mnou na toto téma chtěla popovídat… Pokud o nějaké sdílné víte, dejte mi vědět, ráda článek ještě rozvedu.

Tak kdy se budete brát?
Užívejte!
Lucie


Články ze série Plánování svatby krok za krokem:

První krok: Datum svatby (právě čtete)
Svatební rozpočet
Počet hostů
Místo svatby
Svatební obřad, matrika a papírování


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago

5 tipů, jak si sestavit dokonalou svatební fotoknihu

Po svatbě určitě budete řešit, co teď se všemi těmi krásnými fotkami, a fotokniha je…

8 měsíců ago