VŠECHNY ČLÁNKY

Seznam svatebních darů – proč ho mít a jak ho vytvořit

Je seznam svatebních darů dobrý nápad? Jednoznačně. Může na vaše hosty působit nezdvořile? Může, ale nevidím k tomu důvod. Podle mě jde o skvělý způsob, jak hostům ulevit – už tak musí řešit, jak přijedou, jak se dostanou domů nebo kde budou spát, a co si mají vzít na sebe. Jim seznamem usnadníte výběr daru a vy budete mít jistotu, že dostanete jen to, co chcete.

Proč je dobré mít seznam svatebních darů

Myslím, že moje odpověď je jasná. Vy nebudete muset děkovat za nechtěné a nepotřebné dárky, vaši hosté si zase nemusí lámat hlavu nad výběrem. Výhodné je to pro svatebčany i z hlediska financí – pokud bude seznam dostatečně obsáhlý s dary v různých cenových relacích, mohou si vybrat podle svých finančních možností bez obav, že je to třeba málo.

Nepůsobí seznam darů nezdvořile?

Může se stát, že někteří hosté budou váš seznam svatebních darů vnímat negativně. Mohou to brát tak, že nejenže dary očekáváte, ale ještě ke všemu jim určujete, jaké. Proto je potřeba hosty ujistit, že pro vás svatba opravdu není o darech, ale o radostné oslavě s rodinou a přáteli. Že je to jen a jen na jejich uvážení (a možnostech!), zda vám vůbec nějaký svatební dar dají.


Moje zkušenost

My jsme seznam svatebních darů měli (na našem webu), ale napsali jsme k němu, že nám opravdu nikdo nic dávat nemusí, že se hlavně těšíme na to, až všechny uvidíme, ale pokud nám někdo z hostů chce dát něco hmotného, tohle jsou věci, které se nám hodí a/nebo nám udělají radost. Zároveň jsme zachovali možnost i pro vlastní nápad, který mohli konzultovat s naší svědkyní.

Jak to naši hosté vzali?
Někteří vybrali dárek ze seznamu, jiní nám libovolnou částkou přispěli na svatební cestu, další vymysleli něco jiného (zpravidla spojeného s vínem) a někdo prostě jen přijel. A moje babička prohlásila, že si teda nějak moc diktujeme, a dala nám horkovzdušný friťák, který super výhodně koupila v teleshopingu, nebyl na seznamu a odmítla jsem ho už k Vánocům. Posléze jsme ho prodali…


Co si do seznamu svatebních darů dát

Určitě si do seznamu nezapomeňte dát dary v různých cenových relacích. Může se stát, že někteří hosté nebudou mít peníze na nákup dražšího dárku, jiným zase může přijít hloupé dát vám něco podle nich příliš levného. Proto je dobré mít v seznamu svatebních darů různorodý výběr, ve kterém si každý vybere – já doporučuju zahrnout dárky v ceně zhruba od 500 do 5000 korun, nejčastěji pak hosté kupují dary v hodnotě 1000 až 2000 korun. Samozřejmě je to ale individuální, záleží na finančních možnostech každého.

Praktické svatební dary

Dříve bylo zvykem prostřednictvím svatebních darů vybavit novomanželům domácnost, takže hosté dávali ručníky, sady nádobí, kuchyňské spotřebiče, povlečení a obligátní porcelánové jeleny v říji (kdyby je chtěl někdo darovat nám, nebráníme se!). Dnes se bereme zpravidla už po nějaké době soužití, domácnosti míváme vybavené vším, co potřebujeme, a tak není úplně vhodné, aby svatebčané jen tak bez zeptání zabalili jako svatební dar třeba mixér.

I přesto – praktické svatební dárky jsou první volbou, tak je do svého seznamu určitě zahrňte. Jistě jsou věci, které by se vám hodily, ale jejich koupi stále odkládáte – kvalitní pánev, sada nožů, sušička na ovoce a podobně. I ten vysněný kuchyňský robot KitchenAid si tam můžete dát, třeba se poštěstí…

Svatební dary pro radost

Na seznamu svatebních darů nemusíte mít jen to, co potřebujete. Dejte si do něj i to, co byste chtěli. Co máte vy a váš partner rádi? Zamyslete se nad tím, co vás baví a co by vás potěšilo, například sportovní vybavení, knihy, umělecké předměty či zážitky, jako je degustační večeře, lístky do divadla či koncert nebo nějaký kurz, na který byste rádi vyrazili spolu. Vymyslete dárky, které odrážejí vás a váš vztah.

Neznám finanční možnosti vaší rodiny a přátel, ale určitě bych do seznamu nedávala žádné veledary, jako auto, dovolená nebo chata u jezera, ale jinak není důvod nezahrnout do něj svá přání. U většího daru se třeba domluví více lidí a na jeho pořízení se složí.

Peníze jako svatební dar

Pokud máte pocit, že už máte vše, nebo zrovna na něco šetříte, možná byste jako svatební dar nejvíc ocenili peníze. Mějte ale na paměti, že ne všem je příjemné peníze dávat. Buďte ohleduplní a zdůvodněte, proč si přejete právě peněžní dar, na co jej využijete. Mnohem lépe se přispívá na něco konkrétního (třeba na rekonstrukci kuchyně nebo dovolenou), než jen proto, že se to očekává. A nezapomeňte na ujištění, že největší dar pro vás bude jejich přítomnost na svatbě, takže opravdu nemusejí dávat nic.

My jsme u našeho seznamu svatebních darů měli poznámku, že se chystáme na svatební cestu, a tak budeme vděčni za finanční příspěvek v libovolné výši. A že záleží na nich, jestli pojedeme do vysněného Finska, nebo jenom na Mácháč. Nakonec jsme jeli do Toskánska…

Jak vytvořit seznam svatebních darů

Vybavíte si ty scény z amerických filmů, ve kterých chodí nevěsta po obchoďáku se skenovací pistolí v ruce a skenuje do wedding registry čárové kódy všeho, co se jí jen trochu zalíbí? Takhle jednoduše to u nás samozřejmě nefunguje.

Vlastní svatební web

Pokud si vytvoříte webovou stránku, můžete na ni umístit nejen seznam svatebních darů, ale také praktické informace pro svatebčany, jako je harmonogram, dresscode, mapa či zmínka o svatebních tradicích, které chcete, nebo naopak nechcete dodržovat. Hosté přes web také mohou jednoduše potvrdit svou účast a rezervovat ubytování.

Svatební web si můžete vytvořit sami na vlastní doméně, pokud to vy nebo váš partner umíte. Zabere to čas, peníze tím neušetříte, ale zase si s tím můžete vyhrát a stránky krásně sladit se stylem vaší svatby a hosty tak naladit předem. Já pro naši svatbu vytvořila web v redakčním systému WordPress a editovatelnou šablonu jsem koupila na CreativeMarketu, na doménu a hosting doporučuju Active24 se skvělou technickou podporou. Graficky jsem ho sladila s naším svatebním oznámením a pro seznam darů jsem použila eshopový plugin WooCommerce – místo tlačítka “koupit” tu bylo “rezervovat”.

Mnohem jednodušší je využít portál s předpřipravenými šablonami pro svatební stránky. Existuje jich hned několik, platí se zpravidla za půlrok či rok a naštěstí už nabízejí i opravdu hezké šablony, za které se nemusíte stydět. Ne všechny ale obsahují možnost vytvořit si seznam svatebních darů, tak si to před objednáním nezapomeňte zkontrolovat.

Sdílená Google Sheets tabulka

Nejjednodušším způsobem, jak vytvořit seznam svatebních darů, je tabulka. Můžete v ní dary seřadit podle ceny, uvést k nim obrázky i odkazy do eshopů.

Jakmile hostům tabulku nasdílíte, sami se k vybraném daru připíšou, aby se nestalo, že to samé pořídí více lidí. Správou tabulky můžete také někoho pověřit, abyste nepřišli o překvapení.

Svatební newsletter

Sofistikovanější než obyčejná tabulka, ale jednodušší a levnější než svatební web. Jakmile sepíšete dary, které by vás potěšily, můžete tento seznam hostům poslat jako newsletter (doporučuju platformu MailerLite) spolu s dalšími informacemi. Je na vás, jestli půjde o obyčejný seznam přímo v těle mailu, nebo takto pošlete odkaz na tabulku. Doporučuju opět zapojit někoho, kdo se postará o správu darů a zajistí, že se nebudou opakovat.


Vytvoříte si seznam svatebních darů? A už víte, co si do něj dáte?

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

2 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

5 měsíců ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

7 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago