SVATEBNÍ RADY A TIPY

Nové příjmení – jak se můžete po svatbě jmenovat

Rozhodovala jsem se několik měsíců, jestli chci mít po svatbě ženskou nebo mužskou podobu příjmení. O to víc, že jsem vystudovaná bohemistka a perou se tak ve mně dva protichůdné názory. Nejde ale jen o to, zda přechylovat nebo nepřechylovat. Mnoho párů před svatbou vlastně vůbec neví, jak se mohou jmenovat. Jaké je pořadí, když zvolíte příjmení dvě? A co když se chcete jmenovat úplně, ale úplně jinak?

Jak na běžnou změnu příjmení po svatbě

Když se chcete vzít, musíte se oba dostavit na matriku a přinést vyplněný či na místě vyplnit Dotazník k uzavření manželství. V něm kromě osobních údajů uvedete také to, jaké budete mít příjmení. To je vše, stačí tento jeden dokument. Za změnu z důvodu uzavření manželství neplatíte žádný poplatek.

Vybrat můžete jednu z možností:

  • společné příjmení jednoho z vás – obvykle si žena bere mužovo příjmení, ale není nic neobvyklého, když si muž vezme ženino příjmení
  • necháte si každý své příjmení a uvedete, jaké příjmení ponesou vaše děti (nemohou mít obě vaše příjmení)
  • jeden z vás bude mít dvě příjmení – nejprve partnerovo a za ním své dosavadní (bez pomlčky a nemůže to být obráceně ani nemůžete mít oba dva obě příjmení), přičemž tvar partnerova příjmení si žena může zvolit přechýlený i nepřechýlený, původní příjmení zůstává ve stávající podobě

Další články k tématu:

Přechylovat či nepřechylovat ženské příjmení

Dobrá zpráva je, že je to zcela na vašem uvážení. V létě 2020 se ale kvůli otázce přechylování ženských příjmení Česko rozdělilo na dva názorové tábory. Jedna strana křičela SVOBODA, druhá zase TRADICE nebo ČEŠTINA. Tato hysterie byla podle mě úplně zbytečná vzhledem k tomu, že mnohé ženy už v té době nepřechýlenou podobu příjmení volily. Akorát musely splnit jednu ze zákonných podmínek, respektive o jejich splnění musely lhát.

Do konce roku 2021 mohla nosit nepřechýlenou podobu příjmení pouze žena, která byla cizinka; občanka ČR, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině (toto odůvodnění ve formuláři volily i ženy, které pobyt v zahraničí neplánovaly, ale chtěly nepřechýlené příjmení); občanka ČR, jejíž manžel je cizinec; nebo občanka ČR, která je jiné než české národnosti.

Od 1. ledna 2022, kdy vešla v platnost novela zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, už si ženy mohou nepřechýlené příjmení zvolit bez jakýchkoliv podmínek. Platí to i při zápisu narozené holčičky.

O nepřechýlenou podobu ženského příjmení lze požádat i zpětně, takže pokud jste se brali ještě v době, kdy jste oficiálně musely přechylovat, a to -ová vám vadí, můžete to teď na matrice bezplatně změnit.

Zdroj: aktualita Ministerstva vnitra ČR

Otázka přechylování příjmení podle bohemistů

Jak to tak bývá, ani odborníci se neshodnou, ale pro zajímavost přikládám názory dvou lingvistů:

Jazykovědec Karel Oliva v rozhovoru pro iRozhlas.cz uvedl:

„Přechylování je známé už od středověku, od té doby, co známe češtinu, co můžeme z nějakých pramenů soudit podobu češtiny. Dokonce bylo přechylování více, protože se rozlišovalo mezi ženami vdanými a nevdanými. Takže kdyby byl třeba někdo Novák, tak jeho manželka byla už tehdy Nováková, ale jeho dcera byla Novákova. Čili u dcery jako by fungovalo přivlastňování, zatímco zcela evidentně u toho Nováková se o žádné přivlastňování nejedná.“

Onomastička Jana Valdrová v článku na svém webu píše:

„Výhodou příjmení s -ová je snadné skloňování. Umíme zacházet s příjmeními, která je nemají? Odpověď zní: rozhodně umíme a máme v tom praxi již stovky let. V matrikách českých obcí jsou zápisy ženských jmen jako Theresia Wolker, Anna Procházka, Eva Vykopal a podobně. Až po druhé světové válce se začalo plošně přechylovat – byly tak opticky ‚vymazány‘ příslušnice německé menšiny. (…) Zastánci a zastánkyně -ová si pochvalují, že na první poslech poznají rod. Jak to asi dělají v cizině? Na plakátech k filmu stojí jména hereček a herců, třeba K. Brown, M. Miller, a divácká obec brzy zjistí, kdo je žena a kdo muž. U příjmení Winslet, Jolie, Pitt nebo Brosnan to víme už předem. Koneckonců by se musela přechylovat i příjmení Janů nebo Lepší, na nichž není poznat rod. (…) Je třeba jasně říci, že ženská příjmení bez -ová jsou v češtině mluvnicky správná, stovky let vžitá, jejich používání nepřekážejí žádná jazyková specifika a není důvod bránit jejich registraci zákonnými ustanoveními.“

Jak u obou manželů změnit příjmení na úplně nové

Tohle téma jsem doma taky nadhodila, protože se mi upřímně moje nové příjmení moc nelíbí. Líbila se mi myšlenka, že založíme úplně nový rod (konkrétně jsme doma vtipkovali, že nejvíc by se k nám hodili Koblížkovi, haha). Nicméně mi to neprošlo, tak co nadělám… 

Je vůbec možné mít jako manželé úplně nové příjmení, které před sňatkem nenosíte ani jeden? Je, níže vám popíšu dva způsoby, jak na to. Případně mrkněte sem na web MVČR, odkud jsem informace čerpala.

Chcete-li si pro společný život zvolit nové příjmení, ať už pro to máte jakýkoliv důvod (nepříznivé vztahy v rodině, touha obnovit dávno zaniklé příjmení, které se v rodokmenu kdysi vyskytovalo, nebo cokoliv jiného), nenechávejte to na poslední chvíli. Toto bohužel nelze řešit na matrice jednoduše spolu s žádostí o uzavření sňatku a vyřízení chvíli trvá.

Jeden z vás si změní příjmení ještě před svatbou

  1. jeden ze snoubenců před svatbou podá písemnou žádost o změnu příjmení příslušné matrice (neexistuje na to formulář)
  2. žádost musí obsahovat: jméno, příjmení (popř. rodné příjmení), datum a místo narození, rodné číslo, trvalé bydliště, zvolené příjmení a odůvodnění
  3. spolu s žádostí přinesete na matriku rodný list (originál) a občanský průkaz, popř. další doklady
  4. úřad změnu příjmení schválí, pokud je to vaše stávající hanlivé či směšné nebo máte-li pro to vážné důvody (např. špatné vztahy v rodině)
  5. zaplatíte poplatek: 100 Kč, pokud je původní příjmení hanlivé, směšné, výstřední, zkomolené či cizojazyčné, nebo pokud si příjmení měníte na své dřívější; 1000 Kč v ostatních případech
  6. jakmile je vaše žádost schválena, můžete už zajít na matriku společně kvůli samotné svatbě – vyplníte Dotazník k uzavření manželství, kde uvedete také podobu příjmení druhého z vás, to už je bezplatné

Příjmení si změníte až po svatbě

  1. v Dotazníku k uzavření manželství před svatbou uvedete, že budete nosit stejné příjmení (jednoho z vás)
  2. po svatbě jeden z manželů požádá o změnu příjmení tak, jak jsem to popsala výše
  3. s touto změnou musí souhlasit oba manželé
  4. pokud bude změna příjmení jednoho z manželů schválena, automaticky se vztahuje i na toho druhého a na společné děti (poplatek je jen jeden, nenásobí se)

Změna příjmení a posudek soudního znalce

Pokud si zvolíte nové příjmení, u kterého můžou vzniknout pochybnosti o pravopisu nebo které je u nás opravdu neobvyklé, údajně vás může matrika požádat o posudek soudního znalce. Když matrikářka shledá, že váš důvod pro změnu příjmení není dostatečně vážný, může totiž vaši žádost rovnou zamítnout (můžete se proti rozhodnutí odvolat).

ALE on tu momentálně žádný soudní znalec v oboru jmen a příjmení není!

Do konce roku 2022 působila v ČR jediná soudní znalkyně v této oblasti, a to výše zmíněná onomastyčka (= odbornice na vlastní jména) Jana Valdrová, která se dlouhodobě k otázce jmen a příjmení staví poměrně liberálně, mimochodem je jedinou českou expertkou na rodovou neutralitu jmen a zabývá se problematikou queer jmen. Momentálně podle seznamu znalců na serveru Justice (únor 2023) působí v Česku jen Lucie Hlavatá, která řeší vietnamská jména a příjmení, a Sainbayar Boloroo, která řeší ta mongolská.

Vyřešit by tuhle prekérku mohl Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR, který požádáte o tzv. odborné stanovisko, které ale nemá právní sílu a soudní doložku. Jako autorita to ale může být pro matriku dostačující. Podmínky a formulář najdete tady.


Tak už víte, jak se budete po svatbě jmenovat?

Užívejte!

Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago