SVATEBNÍ RADY A TIPY

Podzimní svatba venku – 5 tipů, které fakt oceníte

Podzimní svatby jsou krásné. Ty barvy, to listí, ten vzduch, to světlo… Jestli vás přesně tohle zlákalo, neměli byste zapomenout, že na podzim je počasí zrádné a není radno se spoléhat ani na norské předpovědi. Prostě musíte počítat s každou variantou. Ale žádný stres, venkovní svatba je i na podzim úplně v pohodě. Když nezapomenete na následujících 5 věcí.

1. Sežeňte si šaty s dlouhým rukávem

No jasně. Babičky sice říkávají „parádo trp“, ale jedním dechem dodávají „nastydnou ti ledviny“. Tedy všeho s mírou. Proto jestli nemáte celou svatbu, včetně obřadu, někde uvnitř, zapomeňte na crop topy, šaty bez ramínek, holá záda a jiné letní radůstky. Prostě buďte krásná, ale myslete na své pohodlí a zdraví. Poohlédněte se po svatebních šatech s tříčtvrtečním nebo dlouhým rukávem a ze silnějšího materiálu, krajka s tenkou podšívkou opravdu nebude nejšťastnější volba. Super je třeba i samostatný top z úpletu a sukně do pasu, jako měla Terez na své svatbě.
Doporučila bych mít po ruce také nějaký fajn svetřík nebo něco jiného, co si hodíte na ramena a pořád bude vypadat hezky. A taky prosím zapomeňte na holé nohy v balerínách a zvolte radši třeba kotníkové boty nebo klidně tenisky.

2. Zajistěte venkovní topení

Průměrná podzimní teplota v roce 2021 byla 11,6 stupňů – uznejte, to není nic moc. Jakmile zapadne sluníčko a padne rosa nebo už i jinovatka, je potřeba připravit něco na zahřátí. Samozřejmě, že pomůže i rum, ale ten teď nemyslím. Základem každé podzimní svatby, jejíž party se koná venku ve stanu nebo v jiném nevytápěném prostoru, by měl být plynový tepelný zářič. Zagooglete si, dají se i půjčit (někdy to prodejci nazývají jako terasový ohřívač). Když ho umístíte dovnitř stodoly nebo do party stanu, příjemně prostor vyhřeje. Druhou možností je samozřejmě pořádný táborák, pokud je na něj vhodné místo. Uvidíte, že se tam k večeru zimomřivci stáhnou a budou si nahřívat záda s hrnkem čaje nebo svařáku v ruce.

3. Smiřte se s možností deště

Vymysleli jste si svatbu na podzim, tak si nestěžujte. Ne, vážně, s deštěm prostě musíte počítat v jakémkoliv ročním období a být na něj připravení. Počasí absolutně nijak neovlivníte a nemá smysl se tím trápit. Buďto si už na začátku vyberete takové svatební místo, kde budete mít dostatečný prostor pro oslavu uvnitř, nebo si opatříte velký party stan s bočnicemi, aby dovnitř nefoukalo a nepršelo z boku. Než byste si kousali nehty u předpovědí, raději předem upozorněte svatebčany, že obřad je venku a bude se konat za jakéhokoliv počasí, takže ať si připraví deštníky či pláštěnky. A vy na ty deštníky (nebo třeba altán) na obřad taky nezapomeňte. Ne kvůli řasence, ale hlavně kvůli papírům – nevím, jak se matrikářky tváří na zmoklý oddací list…

4. Mějte pro svatebčany první pomoc

Dřív nebo později se budou chtít všichni zahřát, zevnitř i zvenku. Co připravit? V první řadě doporučuju dbát na dostatek zázvorového a černého čaje s medem a citronem ve velké termokonvici s pumpou (dají se sice koupit nové, ale i na bazarech – já jednu velkou retro termosku zabavila babičce a jednu mamce) a hrnec nějakého toho svařáku k tomu.
Hosté také ocení a stoprocentně využijí teplé deky, které jim někam viditelně připravíte – můžou si na ně sednout nebo se do nich zachumlat. Jestli chcete jít ještě dál, na postele nebo třeba do jednoho koše u vchodu do ubytování dejte volně k dispozici pletené teplé ponožky. Na ponožky totiž kdekdo zapomene.
A jako jedna z trpitelek se důrazně přimlouvám za krabičku Urinal Akut nebo aspoň 100% brusinkovou šťávu (kupuju tuhle z DMka) do otevřené lékárničky u umyvadla na dámských záchodech. Věřte mi, že to všechny dámy trpící na záněty močových cest ocení.

5. Netrvejte na dresscodu, proboha

Samozřejmě, že všichni hosté přijedou na vaši svatbu slušně oblečení. Jakmile se ale k večeru ochladí, budou si chtít vzít svetry a bundy a třeba se i přezout a vzít si ponožky. Nezakazujte jim to. Jen pozor! Mnozí hosté s tím budou čekat do poslední chvíle a přiobléknou se až ve chvíli, kdy to udělají i ženich s nevěstou. Proto prosím jděte příkladem – parádu už jste udělali, na fotkách jste krásní a teď si vezměte aspoň ten svetr. A bez debat.

Ilustrativní foto: Honza Martinec ze svatby Terez a Lukyho


Tak co, bude to v pohodě?

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago