SVATEBNÍ RADY A TIPY

5 tipů, jak sdílet a uchovat svatební fotky

Máte po svatbě a váš fotograf už vám poslal svatební fotky? Věřím, že je to taková nádhera, že si je teď prohlížíte obden. Možná už jste si změnili profilovky na sociálních sítích, hodili pár fotek do storýček a… co teď? Album nebo fotoknihu? Vytisknout fotky? Pověsit na zeď? Mám pro vás 5 tipů, co po svatbě s fotkami.

1. Nasdílejte svatebčanům své online album

Nesyslete si ty fotky pro sebe. I když jste si jich třeba pár hodili na Facebook nebo Instagram, vaši hosté jsou zvědaví a chtějí se pokochat (a najít v albu sami sebe). Pokud jste před svatbou posílali svatebčanům hromadný email, pošlete ho i teď – s odkazem na online galerii, kde všechny fotky jsou. Nebo dejte odkaz na svůj svatební web. Nebo ho pošlete každému zvlášť, však s tím už si poradíte. 

2. Vytvořte si svatební album a/nebo fotoknihu

My jsme po svatbě dostali od našeho fotografa klasické lepené album s výběrem těch nej fotek vložených do růžků a musím říct, že je to velká nádhera. Je to takové naše album pro návštěvy – vzali jsme ho k babičkám a tetičkám, aby si mohly naše fotky prohlédnout, a vrazíme ho do ruky každému, kdo k nám přijde na kafe. 

Nádherná, ručně vyráběná fotoalba nabízí česká značka piiir. Ondru, který za značkou stojí, jsem viděla při práci a je neskutečně šikovnej. Jeho alba a další produkty jsou stylovka a minimalismus, to já můžu.

Jak poskládat fotky do svatebního alba

  • ať už si vyberete jakoukoliv velikost fotoalba, moc to nepřehánějte s množstvím vlepených fotografií –- za mě nejlíp vypadá jedna, max. dvě fotky na stránce
  • stejný minimalismus uplatněte i při kombinaci formátů fotek – jedna velikost pro fotky na šířku a jedna pro fotky na výšku bohatě stačí
  • fotky vkládejte do růžků – když vás náhodou přestane fotka bavit, snadno ji bez poškození alba vyměníte za jinou
  • výběr fotek udělejte už před tiskem, nebo se z toho zblázníte – vybírejte jen ty nej z nej
  • vyberte oblíbené skupinovky, portréty, ale i fotky bez lidí, jako jsou záběry místa, sweet baru, vašeho mazlíka, zajímavých detailů – taková mozaika i v albu krásně vykreslí atmosféru vašeho svatebního dne
  • před lepením si fotky do alba poskládejte nanečisto, ať je vidíte vedle sebe
  • nedávejte vedle sebe dvě typově stejné fotky (např. skupinovka + skupinovka, portrét + portrét, fotka z dálky + fotka z dálky), ale naopak typy střídejte (skupinovka + fotka z dálky, portrét + detail)

Klasické fotoalbum vs. fotokniha

Samozřejmě se nedá říct, co je lepší, to záleží na tom, co vy máte raději. Jak jsem psala, my jsme album dostali od fotografa, takže jsem s tím neměla žádnou práci a fotky do něj poskládal za mě. Protože se ale do alba zkrátka nevejde všechno, nechala jsem si také udělat do-ko-na-lou fotoknihu od Kvalitních fotek. Na výběr mají spoustu rozměrů, materiálů a barev, já zvolila velkou, semišovou v koňakové barvě. A jestli jste někdy měli v ruce obyčejné fotoknihy, co si tak běžně nechávají dělat rodiče a prarodiče, tady okamžitě poznáte rozdíl. Tohle je neobyčejná kvalita, i když to zní jako klišé. Už bych nikde jinde fotoknihu udělat nenechala, to by mi prostě svědomí nedovolilo!

O téhle fotoknize ještě chystám samostatný článek, ve kterém se s vámi podělím o tipy, jak si v online programu fotoknihu vytvořit a čeho se vyvarovat. Zatím se můžete mrknout na můj fotoreport z výroby.

Naše svatební fotokniha – na její výrobu jsem se byla podívat přímo v dílně Kvalitních fotek.

3. Udělejte výběr fotek pro rodiče a prarodiče

Rodiče rozhodně potěší, když jim své svatební fotky vytisknete. Samozřejmě jim nemusíte dávat celou svatbu, ale jedna fotka je trochu málo. 

Já jsem si u značky piiir vybrala malé album pro rodiče (a jako velká ostuda jim je ještě nedala, fotky už přes rok čekají na nalepení, styď se Lucie!) a pro babičky jsem nechala u Kvalitních fotek vyrobit leporela s dřevěnými deskami, která si můžou vystavit na poličce nebo schovat do šuplíku jako mini album. Vypadá to krásně a myslím, že je to moc milý dárek.

Jaké fotky ze svatby vytisknout rodičům

  • skupinovky a fotky, na kterých jste spolu
  • momentky jednotlivých členů rodiny
  • pro rodiče nevěsty i samotnou nevěstu, pro rodiče ženicha zase ženicha
  • fotku z obřadu
  • portrét nevěsty a ženicha
  • pár detailů (foto svatebního místa, sweet bar… něco, co se jim vážně líbilo)
Fotoalba značky piiir, která jsem vybrala na fotky pro rodiče.

4. Vytiskněte a pošlete pár fotek i hostům

Poděkovat svým hostům za to, že za vámi přijeli a váš svatební den strávili s vámi, tím, že jim pošlete fotky, na kterých jsou oni, mi přijde daleko lepší nápad než obligátní výslužky. 

My jsme výslužky neměli vůbec žádné, ale po svatbě jsem všem poslala chtěla poslat ručně psané poděkování a fotky – momentky i rodinné portréty. Troufám si říct, že taková památka udělá radost všem. I za rok, až mi konečně před další návštěvou dojde, že tu mám hromádku fotek, které jsem kamarádům chtěla dát…
Svědkům a některým příbuzným jsme fotky dali do nádherných a praktických papírových obálek piiir – vejde se tam cca 20 fotek, což je myslím pro tenhle účel ideální. A vypadá to fakt parádně.

Já vím, že hostům pošlete odkaz do online galerie, ze které si můžou fotky stáhnout a sami vytisknout, ale tisknout fotky po jednom se moc nevyplatí a víte, jak to v době digitální všichni s tím tiskem máme… Já jsem pro jistotu vytiskla ÚPLNĚ všechno alespoň dvakrát – jedna várka pro nás jako další záloha (mám je v takovéhle papírové krabičce, kam se vejde 100 fotek), jedna várka pro hosty. Jasně, že toho dost zbylo, ale to už je na vás, jestli uděláte před objednávkou pečlivější výběr než já. Já se prostě nemohla pořádně rozhodnout.

Hromada fotek, které stále ještě čekají na doručení našim hostům…

5. Nejlepší svatební fotky si vystavte

To nejlepší nakonec. Pokud jste si vybrali dobrého svatebního fotografa (a pokud čtete můj blog, tak věřím, že ano!), pak chcete na své svatební fotky koukat pořád. Že jo?
Vystavte si je pěkně na oči!

My jsme u Kvalitních fotek vybrali foto v klasickém rámu s paspartou, k našemu stylu a interiéru se hodí nejvíc. A taky jsem viděla celou tu ruční práci, je to vážně kvalitka. Možností je ale i fotoobraz tištěný na plátno a zajímavě vypadá i fotka tištěná na desku (tu jsem dala babičce).

Nemáme televizi, tak z gauče koukáme na naši zarámovanou svatební fotku, kterou máme nejradši.

Svatební fotky zálohujte!

Tento odstavec je důležitý a slouží i jako připomínka pro mě, protože jsem to samozřejmě ještě pořádně neudělala. Zálohujte! Kromě tisku si svatební fotky (a video!) ideálně hned teď uložte na několik míst. Do počítače, do partnerova počítače, na externí disk, na flashku, na Google Disk, na Dropbox nebo další online úložiště. A pamatujte si hesla.

V životě se může stát cokoliv a je dobré mít vzpomínky na svatební den uložené pečlivě. Jeden nikdy neví, kdy svatební album někde zapomene a bude si chtít fotky vytisknout znovu…


Článek jsem napsala v rámci přátelské barterové spolupráce se značkami piiir a Kvalitní fotky, s nimiž spolupracují přední čeští svatební fotografové a fotografky. Za tuto spolupráci jsem nesmírně vděčná, protože jejich produkty jsou opravdu krásné a tisk fotek kvalitní. Fotografie jsou moje vlastní, pokud není uvedeno jinak.

Další články ze série:


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago