SVATEBNÍ RADY A TIPY

7 tipů pro dokonale romantickou žádost o ruku

Věřím, že žena vašeho života řekne ano, ať už ji o ruku požádáte jakkoliv. Přesto jsem si všimla, že tipy na romantickou žádost o ruku hledají stovky mužů měsíčně (říkají vyhledávače), což znamená, že spoustě z vás na tom opravdu záleží a nechcete něco pokazit. Tak já vám k tomu dám pár tipů, ať se máte čeho držet a neztratíte hlavu hned na začátku.
Pokud chcete, aby byly vaše zásnuby nezapomenutelné, nemusíte si svou řeč nacvičovat před zrcadlem, nemusíte kvůli ní vylézt na Eiffelovku, ani nemusíte shánět živou kapelu. Jde totiž jen o to, že jste tam vy dva, milujete se a chcete spolu strávit zbytek života. Tak se zhluboka nadechněte a pěkně v klídku. Žádost o ruku není žádná věda.

1. Buďte to vy

Jestli hledáte přesný návod, jak svou milou požádat o ruku a co říct, ihned přestaňte. V žádném případě nehledejte vhodná slova (nedejbože celou žádací řeč) někde na chytrém internetu, nekopírujte žádosti podle romantických filmů, vyhněte se klišé a proboha živýho, nerecitujte básničky! Myslete na to, že ta, kterou si chcete vzít, miluje vás. I při zasnoubení to tedy musíte být vy, ne Matthew McConaughey. Pokud na to moc nejste, nemusíte říkat nic, vadit jí to určitě nebude.

Platí to i u všech následujících bodů – nic nedělejte na sílu a jestli se vám nechce nic říkat a jen jí mlčky podáte zásnubní prsten, klidně!

2. Nebojte se emocí

Pokud nejste od přírody šutr jako hrom, nehrajte si na něj*. Nebojte se projevit své emoce, ukažte své vyvolené, že ta žádost o ruku je mimořádně důležitou chvílí i pro vás. Že jste hrozně nervózní? To nevadí! Neshazujte tuhle chvíli nemístnými vtípky, kterými se snažíte sám sobě ukázat, že jste přece chlap. Ale hlavně se nelekněte, když žačne vaše partnerka brečet. Vždycky je to štěstím! A pokud máte na krajíčku i vy, fakt se nebojte slzy pustit ven – ať už vaši citlivou stránku předtím znala, nebo ne, dostane ji to a rozhodně v jejích očích jako muž nijak neklesnete, spíš naopak.
*Pokud jste, nejspíš už si zvykla.

3. Zpátky do minulosti

Důležitější než to, kde a kdy se zasnoubíte, je to, co řeknete. Vzpomeňte si třeba na to, jak jste se seznámili. Řekněte jí, jak jste byl nervózní, když jste ji zval na rande, nebo jak vás dostal její široký úsměv. Jestli dokonce zmíníte, co měla tenkrát na sobě, příjemně ji překvapí, že si to nepamatuje jen ona. A kdy jste si vlastně poprvé uvědomil, že jste se do ní zamiloval, že je to ta pravá a jediná? Řekněte jí to. Čím víc detailů, tím lépe. To funguje vždycky.

4. Co nejvíc milujete

Všechny rády slyšíme, co na nás naši muži nejvíc milují. Co milujete vy? Její úsměv? Oči? Smysl pro humor? Laskavost? Poťouchlost? Ironii? Roztomilou nešikovnost? Zadek? Povězte jí to.

5. Jak vás ovlivnila

Když už před ní tak klečíte, co takhle se rozpovídat i o tom, jak jste se kvůli ní změnil k lepšímu? Povězte jí, v čem vás pozitivně ovlivnila, k čemu vás inspirovala, co jste díky ní dokázal. Ukažte jí, že kromě toho, že ji bezmezně milujete, z vás také udělala lepšího člověka. Kdy jindy než při žádání o ruku je pro to ta nejlepší chvíle…

6. Budoucnost

Protože ji právě žádáte, aby si vás vzala a byla s vámi až do smrti, zaveďte řeč také na společnou budoucnost. Jak si ji představujete? Budete mít tři roztomilé děti s jejíma modrýma očima? Chatičku u řeky? Hlavně ji už navždycky chcete mít po svém boku, tak to zdůrazněte. O to tady přeci celou dobu jde.

7. Tři slova

Ať už bude vaše řeč jakkoliv dlouhá či krátká, nebyla by žádost o ruku žádostí, kdyby nekončila těmi třemi slovy: Vezmeš si mě?
Jen se nenechte rozhodit, když si na očekávané ANO chvíli počkáte. Mnoho nevěst to nedokáže říct hned. Místo toho mohou vykřiknout něco jako NO KONEČNĚ, mohou vám s brekem a beze slova jen skočit kolem krku, mohou si bez dechu nasadit prstýnek a jen pokývat hlavou, mohou si jen sednout, koukat na vás a opakovat, že to nechápou. Některé dokonce mohou na chvíli odejít z místnosti, protože si potřebují v hlavě srovnat, co se to právě teď děje. A u některých se zkombinuje úplně všechno.
Nakonec se ale odpovědi dočkáte. Vážně.

Nechte si zásnuby tajně vyfotit

Pokud chcete svou žádost o ruku ještě povýšit, je tajné focení zásnub rozhodně skvělý nápad. Když se ženich domluví s fotografem a ten někde schovaný ve křoví celou žádost o ruku nafotí, je z toho nádherná vzpomínka. Jakmile fotograf vyleze, leckterou nevěstu jeho přítomnost dojme skoro stejně, jako ten prstýnek. Protože na tu chvíli, kterou si ona sama následně vybaví jen mlhavě, bude mít krásnou památku v podobě profi fotek.
Ale pozor, ne každá nevěsta tohle chce. Pro některou je to opravdu intimní chvíle – ale vy ji znáte nejlépe, určitě víte, co by jí udělalo radost. Případně to, jak ji požádat o ruku, můžete předem konzultovat s její nejlepší kamarádkou. Stoprocentně o tom bude něco vědět. Stejně jako o tom, jak by měl vypadat ideální zásnubní prstýnek!

Promyslete žádost o ruku u otce nevěsty

Já vím, že dneska už se to moc nedělá, hlavně proto, že žena dávno není brána jako majetek otce a následně manžela. Pro někoho je to ale stále moc hezké gesto, kdy otce nevěsty nebo oba její rodiče ženich navštíví ještě před žádostí o ruku a oznámí jim svůj úmysl. Není to dnes ani tak žádost o svolení se sňatkem jako spíš o jeho požehnání. Můžete za nimi osobně zajet (a tchánovi vzít nějakou flašku a tchyni kytku), ale taky jim můžete jen zavolat.
Ale pozor, někteří rodiče jsou pěkné slepičí prdelky a nevydrží tajit před svou dcerou úmysl svého zetě moc dlouho. Někteří vás dokonce mohou od toho dne, kdy je sám navštívíte, bombardovat zprávami a telefonáty, jestli už…
A ještě pozor! Samozřejmě se na nějakou žádost u otce nevěsty vyprdněte, pokud s ním nevěsta nemá nijak blízký vztah (pak otce může samozřejmě nahradit matka nebo nevlastní otec), a také pokud víte, že to nevěstě radost neudělá nebo by to bylo nepříjemné vám osobně. Jak říkám, je to jen gesto, nic víc.

Důležité tipy navíc:

1. Nikdy, nikdy, nikdy se neučte žádost o ruku nazpaměť. Mohl byste část zapomenout, což vás pak dokonale rozhodí.

2. Nikdy, nikdy, nikdy nežádejte o ruku na narozeniny, svátek, Vánoce či Valentýn. To jste nedokázali vymyslet jiný dárek, tak jste koupili zásnubní prstýnek? Aha…

3. Nikdy, nikdy, nikdy nežádejte o ruku před hromadou přihlížejících nebo dokonce před vašimi či jejími rodiči. Nechte ji, ať si ten okamžik vychutná bez obecenstva, které dychtí po kladné odpovědi stejně jako vy. Na chlubení bude času dost.

4. Nikdy, nikdy, nikdy nežádejte o ruku, když má vaše vyvolená kocovinu, mastné vlasy, oloupaný lak na nehtech nebo vytahané tepláky. Vím, že podle vás je krásná i v takových chvílích, ale ona bude litovat, že si ty vlasy ráno neumyla…

U všech těchto tipů opět platí výjimka v případě, že jste si jistí, že na tom či onom té vaší nevěstě nezáleží. Pokud si jistí nejste, radši se těmi tipy řiďte.


Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago