VŠECHNY ČLÁNKY

FOTOREPORT: Exkurze u Kvalitních fotek a papírnictví piiir

Byla to kvalitní exkurze, to vám řeknu. V březnu jsme se s libereckými svatebními fotografkami Hankou Abrmanovou a Maninou Pascan vypravily na výlet do Pelhřimova, kde mají svou dílnu Kvalitní fotky a originální papírnictví piiir. Společně jsme sledovaly precizní a neuvěřitelně rychlou výrobu mojí dokonalé svatební fotoknihy, na kterou se smí sahat jen v rukavičkách, a rámovaných fotoobrazů a samy si mohly vyrobit leporelo aka mini album na fotky. Mít možnost nahlédnout pod ruce tak šikovných lidí, kteří se s takovou péčí starají o to, aby vaše vzpomínky zůstaly věčné, to je k nezaplacení.

Fotila jsem všechno, ale vedle fotek Hanky a Maniny by to tady bylo docela pro ostudu…

Kvalitní fotky – návštěva dílny

Kvalitní fotky jsou prvotřídní česká firma zabývající se vyvoláváním a tiskem super kvalitních fotografií a fotoproduktů, jako jsou fotoknihy, fotoobrazy, leporela a kalendáře. Úzce spolupracují s předními českými svatebními fotografy.

Z Liberce jsme s Hankou a Maninou vyrazily v sedm, abychom do pelhřimovské firmy Kvalitní fotky dorazily včas, totiž v devět. Nenápadná budova (dílna se pomalu přesouvá jinam) a jen tam vstoupíš, víš, že jsi správně. Všude jsou krabice, role papírů, velké tiskárny, dlouhé regály a spousta věcí, které neumíš pojmenovat.

„Dobrý den, my jsme přijeli na kvalitní exkurzi.“
„Tak to jste tady správně.“

V dílně nás uvítala Romča, markeťačka a fotografka, která se Kvalitním fotkám stará o marketing. Moc se na nic nečekalo a než jsme se stihly pořádně rozkoukat, už ze stroje vyjížděly listy mojí svatební fotoknihy. Fotky z naší svatby si můžete prohlédnout tady.

Výroba svatební fotoknihy

O tom, jak jsem si v online editoru sestavila svou fotoknihu, napíšu ještě samostatný článek. Ono to totiž není jen tak, musí se nad tím trochu přemýšlet. Já si to nejdřív chtěla usnadnit, nahrála jsem do editoru úplně všechny naše fotky, využila jsem automatické poskládání do šablony a… za prvé z toho vylezlo dílo za desítku a za druhé vůbec nedávalo smysl. Chce to nejprve udělat výběr a pak si vyhradit pár volných večerů a hezky skládat. Jak říkám, sepíšu vám své konkrétní tipy.

Rozměr: 30×30 cm
Papír: Fujifilm DP II mat
Provedení: semiš v barvě brandy, gravírování na přední desky
Cena: 4042 Kč

Výrobou mojí fotoknihy nás provedla Martinka, vše hezky vysvětlila, ukázala a komentovala práci kolegyně Žanet. Nechaly nás si taky dílčí úkony vyzkoušet, např. jsme vkládaly jednotlivé listy do stroje, který usnadňuje ohýbání (asi se mě radši neptejte, jak přesně se tomu říká) nebo je lepily k sobě. Jestli někde ve fotoknize bude něco křivě, můžu si za to sama. Žanet totiž kmitala bez zaváhání, frc frc a hotovo. Nechápu. Martinka nám pak zase předvedla výrobu desek a do toho už jsme se opravdu nehrnuly. Už vidím ty hrboly, co by mě na deskách rozčilovaly…
Část, která na výrobě fotoknihy u Kvalitních fotek trvá nejdéle, je lisování v lisu. Všechno ostatní je v podstatě ruční práce, poctivá moderní knihařina. A neustálá kontrola, že jsou jednotlivé kroky provedené perfektně a bez chybičky.
Víte co je úplně nejvíc? Oni si na to přišli úplně sami! Fakt, prostě zkoušeli a zkoušeli, až se stali ve výrobě fotoknih totálními špičkami v Česku. Myslím, že za vše mluví fakt, že je svým klientům tisknou a/nebo doporučují snad všichni top svatební fotografové.

Výroba fotek v rámu a paspartě

Hanka i Manina samozřejmě sledovaly spolu se mnou výrobu fotoknihy, ale pro sebe si tu nechaly zarámovat své fotky. Já už mám od Kvalitních fotek jednu svatební fotku zarámovanou a pověšenou a můžu říct, že je to opravdu krásná práce.

Fotky v rámu a paspartě má na starosti Lukáš, kterému jsme také koukaly pod ruce. Nejprve vytisknout fotky, pak pasparta a rám. Na první pohled jednoduchá práce, na ten druhý ale opět naprostá preciznost, kvalita a rychlost. Pořád nechápu, jak je to možné.

Workshop v dílně piiir

Originální papírnictví piiir produktového designéra Ondry, který vyrábí minimalistická fotoalba, diáře, sešity, fotoobálky a další produkty na zakázku především pro fotografy.

Abychom všechno stihly, Romča nám hladovým krkům objednala k obědu super burgery (to je taky nápad, vyjet tak brzy ráno bez snídaně), které jsme si vzaly rovnou do nedaleké dílny piiir. Ondra, který za značkou stojí (a zároveň spolupracuje i s Kvalitními fotkami např. na výrobě fotokrabiček), se s námi najedl a pak už nás seznámil s tím, co nás čeká. Jemu jsme totiž neměly jen koukat pod ruku a něco si jakože zkusit, tady byla celá výroba na nás.

Všechny tři jsme si tu vyrobily krásné papírové leporelo na fotky. Tohle leporelo mě hodně baví, může totiž sloužit jako minialbum na 7 fotek, ale taky si ho můžete postavit rozložené na poličku. Přesně to mám teď doma já – na poličce rozložené leporelo s top fotkami z líbánek.

Poděkování

Za sebe můžu říct, že vidět na vlastní oči vznikat to, co si běžně jen tak snadno objednáte ze svého gauče a za pár dní máte doma hotové, bylo vážně skvělé. Nikdy bych neřekla, kolik rukou a očí se na výrobě podílí, jaké dílčí úkony se musí provést, co všechno se kontroluje. Už předtím jsem produkty Kvalitních fotek a papírnictví piiir znala, ale teď už znám i konkrétní lidi, kteří je s láskou a péčí vyrábějí. To je najednou úplně jiný pocit. Děkuju, že jsem to mohla zažít.

A děkuju také Hance Abrmanové a Manině Pascan, úžasným svatebním fotografkám z Liberce, za skvělou společnost a fotky. Byl to super výlet a už se těším na nějaký další.

Fotografky Manina Pascan a Hanka Abrmanová

Článek vznikl ve spolupráci se značkami Kvalitní fotky a piiir.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago