SVATEBNÍ RADY A TIPY

Koho pozvat na svatbu a koho klidně vyškrtnout ze seznamu hostů

Plánování svatby není zas taková brnkačka, a to ani v otázce počtu pozvaných hostů. Když si totiž s partnerem vypíšete na papír všechny, které byste chtěli nebo měli pozvat na svatbu, možná zjistíte, že je jejich počet nakonec daleko vyšší, než jste původně předpokládali…

Koho musíte pozvat

Pozvat na svatbu musíte jen svědky a ty, bez kterých si svou svatbu nedokážete představit. Toť vše. Ve vašem případě to jsou třeba jen nejbližší přátelé a rodiče, možná je to víc lidí. Ale je to jen a jen na vás.

Dokonce můžete mít na svatbě jen ty svědky, pokud si hrajete s myšlenkou intimní svatby (přečtěte si článek Tajná svatba jen ve dvou – je to dobrý nápad?). Jinak vás žádná pravidla nesvazují a na etiketu, která tvrdí, že máte pozvat ty, kteří na svou svatbu pozvali vás, se prostě vykašlete, jestliže s ní nesouzníte. Obecně je vhodné zvát své hosty i s doprovodem, ale pokud má třeba váš kamarád novou známost, kterou jste ani nestačili poznat, nevidím důvod, proč byste se měli seznamovat zrovna na své svatbě.

Když potřebujete seznam svatebních hostů zkrátit

Pokud potřebujete pár jmen spíš seškrtat, je dobré zaokrouhlovat dolů (na desítky nebo pětky), protože se s tím pak lépe počítá. Máte-li například na seznamu 54 hostů, čtyři z nich vyškrtněte. Máte-li 86, vyškrtněte jednoho nebo rovnou šest lidí.

Nepředstírám, že zúžit seznam hostů bude jednoduché, spíš naopak. Ale myslete na to, že váš rozpočet pravděpodobně není neomezený. Bez milosti tak vyškrtejte v první řadě lidi, které se „sluší“ na svatbu pozvat, ale se kterými vlastně neradi trávíte volný čas, nijak zvlášť se nestýkáte nebo o kterých víte, že byste si kvůli nim svou svatbu dostatečně neužili. Pokud se takový člověk vyskytuje v blízkém příbuzenstvu, je jasné, že jeho eliminace nebude snadná, ale jestliže je to hulvátský bratranec, určitě se s tím dá něco udělat. I přes babiččiny prostesty. Je to vaše svatba.

Koho ze seznamu hostů klidně vyškrtněte:

  1. bývalé partnery (pokud pro vás nejsou skutečně blízkými přáteli, se kterými si stoprocentně rozumí i váš současný partner)
  2. ty, s nimiž jste celý rok nemluvili
  3. ty, které váš partner v životě neviděl
  4. kolegy, se kterými se nestýkáte mimo práci
  5. drama queens, emocionální upíry a notorické stěžovače – prostě ty, o kterých víte, že na sebe extrémně strhávají pozornost, dělají scény, vysávají z lidí energii a šíří dusno a nepříjemnou atmosféru
  6. ty, které ve skutečnosti chtějí pozvat jen vaši rodiče – vím, že tohle není jednoduché, některé matky a tchyně se rády uchylují k ošklivému citovému vydírání a nezdráhají se použít slzy, aby vás zmanipulovaly, ale držte se toho, že je to vaše svatba, ne svatba vašich rodičů
  7. ty, s nimiž byste si třeba na obědě neměli co říct
  8. ty, kterým se pouze cítíte být zavázáni, protože oni pozvali na svatbu vás
  9. ty, které vážně, ale vážně nemůžete vystát, i kdyby to byla vaše švagrová

Z vlastní zkušenosti vím, že škrtat hosty nebo v rodině oznámit, že ty a ty na svatbu zvát nechcete, není jednoduché. Ve výsledku ale budete rádi, že jste během svého svatebního dne byli obklopení jen těmi, které máte rádi a kteří mají rádi vás. Někdy je na místě samozřejmě kompromis pro klid v rodině, ale určitě ten kompromis neznamená, že se podřídíte a nebude vám v tom dobře.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago