SVATEBNÍ RADY A TIPY

Tajná svatba ve dvou, se svědky nebo s rodinou – jaké jsou možnosti

Napadlo vás někdy během svatebních příprav, že byste se nejraději na všechen ten humbuk vykašlali a prostě se vzali jen ve dvou? Taková svatba je v mnoha ohledech pohodovější, ale samozřejmě není úplně pro každého. Pojďme se podívat blíž na to, jaké máte možnosti. Bude to úplně tajná svatba, svatba se svědky nebo mikro svatba?

Tajná svatba

Pokud cítíte, že na vás rodina a přátelé příliš tlačí do něčeho, co nechcete, nebo zkrátka potřebujete na svatbě šetřit, není lepší způsob, jak z toho vybruslit, než se sebrat a vzít se potají. Nikdo vám nebude mluvit do toho, co by na svatbě nemělo chybět a co je absolutně nepřípustné. Nebudete poslouchat, koho pozvat na svatbu a že tahle tetička by taky měla dostat pozvánku, protože se jinak urazí. Nebudete muset řešit, že se nemůžete vdát v zelených šatech, protože to by babička určitě nepřežila. Uspořádat tajnou svatbu zkrátka znamená, že vám nikdo do ničeho nebude kecat.

Mrkněte na tuhle tajnou svatbu Denisy a Honzy – pronajali si chatu v Beskydech a odsvědčila jim to koordinátorka a fotograf.

Je možné vzít se jen ve dvou, beze svědků?

V Česku se oficiálně nemůžete vzít pouze za přítomnosti oddávajícího a dvou svědků. Svatbu vám ale může odsvědčit třeba i váš fotograf a kytarista nebo jiní dodavatelé.

Svatba se svědky

Pokud nechcete úplně úplně tajnou svatbu, ale zároveň nechcete zvát ani rodiče, zvolte svatbu se svědky. Můžete s nimi strávit příjemný den, dáte si něco dobrého k jídlu, hezky se ustrojíte… a pořád to bude pohoda. Doporučuju jako svědky vybrat vaše nejlepší přátele, se kterými se cítíte dobře a víte, že si před nimi nemusíte na nic hrát. Budete tak mít dostatek prostoru se svým partnerem svůj obřad prožít a zároveň to budete moci sdílet třeba se svými nejbližšími kamarády.

Mrkněte na svatbu Páji a Lukyho –  ti měli na svatbě jen svědky, syna a fotografku a spojili ji s týdenní dovolenou v hezké chaloupce v Jeseníkách. 

Mikro svatba

Když chcete mít na svatbě nejbližší přátele a rodinu a vejdete se tak do 10 až 15 lidí, pak jde o mikro svatbu nebo také intimní svatbu. Na rozdíl od tajné svatby nebo té jen se svědky už vás např. povede tatínek k oltáři, rozkrojíte si dort, dáte si první tanec… nebo taky ne. Každopádně strávíte svůj svatební den jen s těmi, které máte nejraději, nebudete dělat žádnou šou pro široké příbuzenstvo a také oproti svatbě s klasickými 50 hosty dost ušetříte. Máte také daleko víc možností najít fajn místo na svatbu s dostatečnou kapacitou ubytování nebo se vejdete na oběd i do malého podniku. Rozhodně je mikro svatba v mnoha směrech výhodná.

Pořád je to svatba – užijte si ji!

Prosím, prosím, i když zvolíte takhle maličkou svatbu, nezapomínejte, že je to pořád svatba. Dovolte si ji prožít. Podle mě je svatební obřad víc než formální záležitost a podepsání úředních papírů. Je to okamžik, kdy si spolu se svým partnerem uvědomíte, že jste se opravdu rozhodli jeden pro druhého, že spolu chcete žít a zestárnout.

Možná vám nijak zvlášť nezáleží na místě a chcete jít jen na radnici a domů. I tak bych ale doporučila pár věcí, které byste ani na tajné svatbě neměli odfláknout.

Fotograf

Selfíčko z mobilu není svatební fotka. Věřte mi, i když si třeba teď myslíte, že pro vás fotky nejsou důležité, zpětně opravdu oceníte hezké fotografie od kvalitního svatebního fotografa. Nemusí být s vámi celý den, můžete mu říct jen o pár momentek z obřadu a několik portrétních fotografií po něm. Stačí dvě hodiny, to nestojí moc. Nakonec budete fakt rádi, že jste fotky neošidili. Největší hodnotu totiž mají až po letech.

Jídlo

Zajděte alespoň do své oblíbené restaurace nebo si nechte zařídit catering. Dobré jídlo k těm nejhezčím okamžikům v životě patří, tak si ho užijte. Oschlé chlebíčky a česnekový jednohubky nejsou slavnostní jídlo. A svatba je slavnostní událost, i když jste na ní jen dva.

Výzdoba

Možná se mnou budete polemizovat, ale nechte mě říct, že i ta nejminimalističtější svatební výzdoba celou atmosféru úplně promění. I jen pár květin a svíček udělá s vaším prožitkem hodně.

Koordinátorka na mikro svatbu

Není to úplně běžné, ale je fajn najmout si i na tu nejmenší svatbu koordinátorku. Postará se vám o ten nejhezčí zážitek a plnohodnotné prožití svatebního dne. Zařídí catering, květiny, odvoz, výzdobu, hudbu… a vy si budete jen užívat jeden druhého, případně svých nejbližších. Jak říkám, pořád je to svatba a byla by škoda ji odfláknout. Možná byste toho jednou litovali. Investice do toho, aby pro vás byla svatba opravdovým zážitkem, litovat rozhodně nebudete.

Jako koordinátorku tajné svatby nebo svatby jen se svědky bych vám doporučila Lenku z Láskočasu, pro intimní svatbu také ji nebo holky z Wedding Factory.

Aby se nikdo neurazil

Pokud se stále trochu bojíte reakce okolí, udělejte si po svatbě neformální oslavu nebo grilovačku. Může proběhnout třeba až týden, měsíc nebo i déle po samotném obřadu a můžete na ni pozvat prostřednictvím svatebního oznámení (to může znít nějak ve smyslu „vzali jsme se a zveme vás na neformální oslavu). Uvidíte, že se i z takové netradiční svatby budou vaši blízcí radovat. A za možnost to s vámi oslavit budou rádi.


Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago