SVATEBNÍ RADY A TIPY

25 českých písní pro první novomanželský tanec

Už od chvíle, kdy jsem publikovala starší článek 20 písní pro první tanec, v němž najdete moje tipy na fajn zahraniční písničky se skvělým zamilovaným textem, jsem věděla, že musím připravit ještě žebříček českých písniček, které by mohly být vhodné pro první tanec novomanželů. Tak tady jsou.

Snažila jsem se vyhnout všem ohraným flákům od Koláře a Kabátů a Lucky Vondráčkové, které jsou pořád tak oblíbené, až už to ani není vtipné, a před ohyzdnou písničkou Svatební od rádoby muzikanta Jarka Šimka jsem teda poměrně vyděšeně utekla. Do seznamu jsem zahrnula známé, neznámé, pomalé, rychlé, dojemné i vtipné písničky. A taky jsem poměrně ujetá na staré šlágry, tak mi je snad odpustíte. Vybrala jsem celkem 25 českých písniček, se kterými vykouzlíte ploužáček, valčík i nacvičenou choreografii pro první tanec. Záleží, jaká jste nátura.

Pro Emu
Navěky
Pod starou horou
Tak abyste to věděla
Po tobě toužím
Znala panna pána
Chci zas v tobě spát
Depeše
Variace na renesanční téma
Motýl
Miluju
Ještě tě mám plnou náruč
Míšeň
Nádherná láska
Měli jsme se potkat dřív
Jsi
Léto lásky
Kalhotky si sundej
Probuzení
Andelská dívka
To se mi líbí
Svatojanske musky
Dívám se, dívám
Vlci maky
Dál jen vejdi

Jak vybrat písničku pro první tanec

Nevíte, jak si písničku pro novomanželský tanec vybrat? Nejdřív se rozhoděte, jestli chcete tančit tradiční valčík nebo jiný klasický tanec, jednoduchý ploužák nebo si nacvičíte nějakou vtipnou choreografii. Písničku pak vybírejte podle rytmu.
Ať už si ale vybrete ze seznamu, nebo se rozhodnete pro jakoukoliv jinou oblíbenou písničku, na kterou si chcete jako novomanželé poprvé zatančit, myslete vždycky na to, že jde i o text písně. Vyberte nějakou, která je vám něčím blízká. Řekla bych, že horší než zapomenout kroky novomanželského tance je tančit ho na nějakou rozchodovou písničku. A platí to i v případě, že si místo české vyberete nějakou zahraniční píseň.

Kdy je během svatebního dne správný čas na první tanec

Záleží na tom, jak máte nastavený harmonogram. Ať už máte obřad kolem poledne nebo odpoledne, s prvním tancem nemusíte nikam spěchat – v klidu se najezte, popovídejte s hosty… Neexistuje žádné závazné pravidlo, kdy přesně máte začít tančit. Můžete předvést nacvičenou choreografii hned po obřadu, může být úplně první, kdo si ten den zatančí, jakmile začne kapela, DJ nebo Spotify hrát, můžete si zatančit jen sami dva, až se vytratíte spolu s fotografem na portrétové focení, můžete si zatančit o půlnoci… Zkrátka kdykoliv. Neptejte se ostatních, kdy máte začít tančit, ptejte se sami sebe, jestli chcete tančit a kdy chcete tančit.

První tanec není povinnost

Netančíte? Tak se mermomocí nenuťte ani do prvního novomanželského tance. Budete jak dřeva, budete nervózní, hosté to poznají a uděláte to jen pro pocit… aby to bylo? Ale no tak, na svatbě nemusíte nic. Místo tance můžete dělat cokoliv jiného – zpívat, krájet dort, házet kyticí, blbnout ve fotokoutku, veslovat na lodičkách nebo prostě jen popíjet a být! Hlavně si to užijte a udělejte podle sebe.

Zdroje obrázků: úvodní / 1

Užívejte!
Lucie

Aktualizováno: 2020


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago