ROZHOVORY

Planeta manželství: Svatební oznámení bez data je fikané řešení

Věra Veselá kreslí pod značkou Planeta manželství nádherná, veselá (příznačně) svatební oznámení, která jdou už svým stylem docela proti proudu. Proti proudu obligátních oznámení s labutěmi či srdíčky z katalogu copycentra, ale i proti proudu těch moderních – minimalistických či kaligrafických. Svým rukopisem si mě získala a i když jsem si původně chtěla svatební oznámení udělat sama v Canvě, Věrka naši představu a ne zrovna lehké zadání vystihla naprosto geniálně a já z toho mám obrovskou radost.
Nebudu si ale přece Planetu manželství schovávat jen pro sebe, tak jsem Věrku vyzpovídala, aby vám svou tvorbu představila blíž.

Vím, že tvoje tvorba svatebních oznámení na míru začala ve chvíli, kdy sis nakreslila to svoje. Řekni, jaká byla vaše svatba?

Je to tak. Jsem moc ráda, že naše svatba byla tak nějak úplně normální. Já jsem tehdy nic moc nesledovala a nevěděla jsem, jaká by svatba „měla být“. V naší bublině přátel jsme byli jedni z těch dřívějších, co se brali. Oba máme s mužem navíc zkušenosti s tvorbou reklam a filmů a jsme zvyklí, že se všechno dá při určitém nasazení stihnout třeba za 14 dní. Takže s přípravou svatby jsme moc nespěchali. Myslím, že oznámení jsme poslali měsíc před svatbou, což asi nebylo úplně košer. Hrozně jsem se bála, že oznámení, co vytvořím, bude úplný trapas, takže to chvíli trvalo. Tím, že ráda kreslím, mi na něm až přehnaně záleželo. Když na něj teď zpětně koukám, je docela jednoduché. Ale tehdy jsem měla radost, že jsme do něj vetkli nějaký náš vlastní interní vtip a pocit. A to se počítá.

Prozradíš, jak jsi při vymýšlení svého oznámení přišla na Planetu manželství, která se pak stala i tvou značkou?

Už ani nevím, kdo z nás dvou to vymyslel. Samozřejmě bych ráda řekla, že já. Prostě nám to přišlo vtipné, že poletíme na nějakou naši vlastní planetu manželství. Na oznámení jsme jako dva kosmonauti, co letíme vesmírem a směřujeme ke zlaté planetě. Můj muž Filip tak pohodově plove a já se snaživě pachtím, což je docela příznačná symbolika. Po svatbě mě napadlo, že bych mohla kreslit oznámení a jelikož jsme měli na svatební web koupenou doménu Planeta manželství, nebylo co řešit.

Moc mě baví, že ke každému páru přistupuješ individuálně, vyslechneš si jeho představu a kreslíš opravdu přímo pro ně. Jak takový proces tvorby probíhá?

Mám pocit, že ten proces působí daleko složitěji, než ve skutečnosti je. Na začátku se se snoubenci sejdeme, buď na živo, to je nejlepší, nebo virtuálně. Ideální je, pokud jsou tam oba, ale často se stane, že muž třeba nemá žádné ambice oznámení řešit. Potom je v pohodě sejít se jen s nevěstou. Když mají nějaký nápad, začneme ho rozvíjet. Ukazujeme si, co se jim líbí, ať už formálně (formát papíru, styl kresby), nebo obsahově. Někdy se stane, že snoubenci dopředu hlásí, že žádný nápad nemají, ale často je to jen obava. Stačí se odrazit prostě od toho, kdo jsou, co mají rádi a co se jim líbí.

Potom vytvořím na základě zadání návrh. Vyměníme si pár emailů, jestli se to blíží jejich představě a společně návrh zfinalizujeme. Já pak vybírám papíry, obálky, komunikuju s tiskárnou a když se setkáme podruhé, snoubenci si přebírají hotové oznámení připravené k rozeslání. Celý tento proces trvá zhruba měsíc.

Vzpomeneš si na nějaký nápad na motiv svatebního oznámení, který tě hodně překvapil nebo zaujal? 

Asi nejoriginálnější oznámení, které jsem kdy dělala, je oznámení seskládané do nebe-peklo-ráj skládačky. Vladimír a Petra, pro které bylo, si se zvaním hostů opravdu vyhráli. Oznámení bylo zasazeno v košíku s jablky a koláčky, a všem je roznesli osobně. Za sebe musím říct, že jsem tolik skládaček asi nikdy předtím nesložila.

V mém okruhu přátel se razí spíše jednoduchost, jeden list papíru se všemi potřebnými informacemi. Zajímalo by mě, jestli je to už běžné, nebo se ještě skládají obálky plné samostatných kartiček s pozvánkou ke svatebnímu stolu a podobně?

Osobně mám také raději, když se vše vymyslí na jeden list. Často se snoubenci kartičkami snaží odlišit, kdo je pozvaný na hostinu, a kdo jen na obřad. Za mě je to trochu přežitek. Pozvánky pro různé kategorie svatebních hostů se dají velmi elegantně vyřešit tak, že vytvoříme stejná oznámení s různým textingem. Na ceně tisku se nic nemění. Pro tiskárny jsou oznámení vždy malonákladem, takže cenově není kusově nijak výhodnější, jestli se tiskne 30 ks nebo 100 ks. Tím pádem klidně můžeme vytvořit tři varianty oznámení s různým textem uvnitř. Pak je jen potřeba nesplést si obálky při zvaní hostů…

Některým oznámením ale stále varianta vícero kartiček sluší. Ve chvíli, kdy se kartičky stávají estetickým rozhodnutím, proti nim nic nemám. Jen je škoda si myslet, že „se to tak dělá, tak to tak budeme mít také“.

Připravuješ na svatby i další tiskoviny ve stejném designu, jako třeba harmonogram, menu a podobně?

Ano! Vytvořit oznámení samotné je určitě to nejnáročnější v celém procesu. Ale když už jsou snoubenci spokojení s tím, co vzniklo, bylo by škoda motivů nevyužít do dalších tiskovin. Aby svatba ladila v jednom stylu, použijeme části z oznámení na harmonogram, jmenovky, vítací cedulky, prostě na cokoli, co je třeba. Zde bych chtěla podotknout, že neexistuje žádný seznam toho, co byste na svatbě měli mít. Ani co se tiskovin týče. Je dobré jít na to naopak po směru akce samotné – co bude na místě, co by bylo lepší popsat a svatebčanům vysvětlit? Osobně mám ráda, když se na svatební hosty dostatečně myslí. Je důležité, aby na místě nebyli zmatení, cítili se příjemně a soběstačně. Tomu můžou různé cedulky a popisky výrazně pomoct.

V zahraničí je standard posílat nejprve jen save the date, tedy oznámení s datem svatby, a později pak pozvánku. Dělají to i české páry?

Dělají, ale u nás se save the date posílá spíš formou neformálního emailu. Prostě svatební hosty obepíšete, že se něco chystá a pak je tím pádem více času a klidu vymazlit tištěné oznámení. Pokud by na to bylo při přípravách dost času, určitě by bylo super třeba už save the date email poslat s PDF pozvánkou, která bude ve stylu vznikajícího oznámení, ale zároveň jej úplně neprozradí. To by se mi moc líbilo.

Osobně si myslím, že už samotné oznámení by mělo odpovídat tomu, jací snoubenci jsou, možná trochu naznačit, jaká bude jejich svatba. Souhlasíš?

Souhlasím stoprocentně. Oznámení je takový první krůček v celé svatební komunikaci s rodinou, kamarády… Myslím, že zásadní tvořič stresu pro snoubence v celém tomto procesu, jsou domněnky a očekávání druhých. Rodina předpokládá, že to bude vypadat takto, teta si představuje něco jiného, kamarádi čekají úplný opak. A v tom všem plavete vy, kteří se prostě chcete hlavně vzít. Snažíte se nějak zavděčit, ale zároveň zůstat věrní hlavně své představě. Oznámení může být dobrým pomocníkem. Hned zkraje dá subtilně, ale jasně najevo, kdo jste vy dva. Všem hostům připomene vaši zcela konkrétní osobní esenci a tím pádem je předladí na celou svatbu. To je podle mě důvod, proč se vyplatí věnovat oznámení nějakou energii.

Hezky jsi nakousla, jak nevěsty často slýchají všemožné nevyžádané rady. Dokážeš jim v takových případech poradit?

To se nedá nijak generalizovat. Obecně mám ale pocit, že domněnky a rady rodin jsou často založené na jejich vlastním stresu. Maminka si například neumí představit, jak nějaký náš nápad bude fungovat nebo vypadat a proto se ho dopředu obává. Jakmile potom ale drží v ruce hotové oznámení, bude podle mě dojatá, i když na něm snoubenci budou nakreslení jako dva pankáči. Protože v tu chvíli už nejde o pokreslený kousek papíru, ale jde o fakt, že se vážně berete! Tak je to z mé zkušenosti i se samotnou svatbou. Hlavně ze strany rodin panuje kolem spousty bodů při svatebních přípravách nejistota a obava, ale když se potom už realita odehrává, všichni jsou dojatí a rozradostnění. A vlastně jsou rádi, že novomanželé jsou rádi, a že u celé té parády můžou být taky. Snažím se v tomto procesu fungovat spíš jako uklidňující prvek. Důležité je, aby se to líbilo hlavně vám a pokud má někdo nevyžádané rady, tak se nebojte. I ty se časem rozpustí a samotný den přebije i sebevypečenější radu.

Vnímáš s novou sezónou nějaké nové trendy? Nebo jdou trendy v případě ilustrace úplně mimo?

Noooo… Zatím jsem si ve vší té plánovací opatrnosti nové sezony ani nevšimla. A co se obecně trendů týče, já jsem trochu mimo ně. Pořád v oblasti svatebních oznámení hodně frčí minimalismus a grafická čistota, ale já se toho příliš nedotýkám.

Poradila bys, jak teď, v době covidu a nejistoty, oznámení zpracovat? Co když se třeba bude muset svatba přesunout a změní se tak datum?

S jedním párem, který měl svatbu v září, jsme na to úplně omylem kápli. Povedlo se i při zevrubných kontrolách vytisknout jejich oznámení bez data. Samozřejmě se na to po vytištění přišlo a hned jsem chtěla tisknout znovu, ale Pavel a Bára měli dost kuráže se nad tím zamyslet a říct si, že je to tak možná i v současné situaci lepší. Oznámení nechali bez data, protože stejně všichni hosté datum znali už díky save the date emailu. Když se svatba blížila a nic jí nebránilo v cestě, ještě se všem připomenuli. Kdyby museli vše přesouvat a na oznámení bylo datum, ve které se nakonec nic neuskutečnilo, myslím, že by to zbytečně připomínalo celý tento nepříjemný čas. Nevytisknout tedy datum může být docela fikané řešení pro rok 2021.

A jinak už funguje jen riskovat, asi jako pořád v životě. A při nejhorším oznámení přetisknout. Samotný tisk opravdu není výdaj, který by v celém svatebním rozpočtu někomu měl dělat vrásky, to se nebojte.

Věra v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmála u vtipu od TMBK o Babišovi.
Miluju kočky!
Cítím se milovaná. A jsem za to ráda!
Věřím, že se všechno děje správně.
Nevěřila bych, že se na své svatbě budu tak dobře cítit načesaná a v „honosných“ šatech.
Mrzí mě, když mé vlastní emoce a nastavení vytvářejí problémy.
Zásnubní prsten mi muž vyrobil z vařené špagety a spontánně mě požádal o ruku.
Je pro mě důležité obklopovat se upřímností.
Kdybych se letos vdávala, udělala bych malou tajnou svatbu jen pro nás dva a svědky a pak počkala, kdy bude vhodný čas na velkou oslavu.

Vytvořila vám Věrka z Planety manželství svatební oznámení? Tak prosím mrkněte na její profil v mém katalogu dodavatelů a napište jí tam hodnocení. Za pár slov budeme obě moc rády, navíc tak pomůžete dalším párům s výběrem tvůrce.

Mimochodem, přečtěte si článek, jak svatebním hostům oznámit, že je musíte vyškrtnout ze seznamu pozvaných… jen pro jistotu, kdyby náhodou.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago