DENÍK NEVĚSTY

Kdo udělá naši svatbu svatbou

Naše svatba se rychle blíží a já bych se s vámi chtěla podělit o pár svatebních dodavatelů, kteří se pod ní podepíšou. Ostatní asi ukážu až v sérii článků po svatbě, abych toho našim hostům, kteří bsb čtou, neprozradila až moc. Třeba o mých svatebních šatech, na kterých pracuje návrhářka Šárka Strnadová, bude pak samostatný report, protože ten proces si opravdu užívám. Prozradit ale můžu, kdo bude naším svatebním fotografem, kdo nám udělá boží video, kdo nám tvoří snubní prstýnky a kdo nakreslil naše originální svatební oznámení.

Naše fotka ze svatby Páji a Lukyho, fotila Alexandra Hrašková

Svatební fotograf: Víťa Malina

Abych byla opravdu fér, řeknu vám, že nejprve jsme pro focení naší svatby oslovili Martina a Zuzku známé jako Everbay – máme rádi analog a oni jsou podle mě nejlepší. Umělci. Byli ale mimo náš rozpočet, což jsem upřímně tušila, ale za zeptání nic nedáš, že jo.

Víťu jsem oslovila hned vzápětí. V kolonce „náš svatební fotograf“ jsem ho měla už dlouho před samotným zasnoubením, a to od chvíle, kdy jsem si projela jeho blog a portfolio. Protože jsme vždycky věděli, že naše svatba nebude moc zdobená a načančaná, bavilo mě prohlížet si Víťovy svatby, hlavně tuhle skautskou. Fotky, ze kterých energie a emoce úplně srší. Lidi jsou v pohybu, žádná strnulost, na nic si nehrajou a prostě jsou sami sebou. 

Výběr fotografa byl pro mě stěžejní, byla to první věc, kterou jsme řešili. Dřív, než jsme vůbec našli místo. Vojta s focením nemá problém, umí se zatvářit a na každé fotce vypadá dobře. Zato já jsem marná. Před objektivem se necítím dobře, stydím se, netuším, jak se tvářit, kam koukat… a moc nad tím přemýšlím, myslím na to, že se musím narovnat, zatáhnout břicho, vytáhnout krk, abych neměla dvě brady, hlavu natočit tak, aby mi silné dioptrie neukrajovaly kus obličeje… Právě proto, že jsem před foťákem nervózní, potřebuju svatebního fotografa, který většinu fotek vyfotí tak, že o něm ani nevím. A když přijde řada na portréty, nebude mě před foťákem trápit hodinu. Víťa Malina zvládá portrétní focení novomanželů i za patnáct minut a nepotřebuje k tomu osvědčené pózy, ze kterých by stejně vylezly fotky s nevěstou v křeči. Věřím, že mě/nás dokáže snadno instruovat, když bude potřeba, ale hlavně využije přirozených momentů. Protože na Vojtu se umím podívat vážně láskyplně.

Kromě toho, že nám sedí Víťův styl fotky, mi taky vždycky přišlo, že nám sedne jako člověk, i když jsme se osobně neznali. Souhlasím s jeho názory na svatby (svatba je oslava, ne představení) a ráda čtu jeho tipy a rady pro snoubence, které si píše na blog. Takže když jsem u něj na webu vyplňovala poptávkový formulář a do kolonky „jak si svatbu představujete“ jsem popsala naši vizi, a on to vzápětí komentoval slovy „langoše a povalování na trávě zní vážně dobře, tak bych si taky uměl i svoji svatbu představit“, měla jsem vážně radost. 
Při online setkání mě v tom jen utvrdil. Naše svatební fotky budou pecka! 

Pokud chcete o tom, jaký je Víťa svatební fotograf, zjistit víc, přečtěte si náš rozhovor.

Jedna z mých nejoblíbenějších Víťových fotek, možná proto, že já bych se tou kytkou nejraději zakrývala pokaždé, když na mě namíří foťák…

Svatební video: Petr Novák alias Perky Pug Films

Zcela upřímně, svatební video jsem měla vždycky v kolonce nice to have. Nic, co bych nutně potřebovala. Když radím nevěstám, na čem ušetřit, video je jednou z prvních věcí, které bych vyškrtla. Ale upřesním to. Já bych určitě v žádném případě nezaplatila třeba pět, deset tisíc prvnímu „profesionálnímu kameramanovi“, který mi sedí do rozpočtu, jen proto, abych měla svatbu na videu, to fakt ne. Ani bych nedovolila třeba kámošovi s kamerou, aby se na naší svatbě realizoval.

Myslím, že reportáž z celého dne je úkolem fotografa. Nehodlám své návštěvy ani sebe sama při výročí nudit hodinovým videem s celým obřadem a přípitky, ale ani pěti minutami nicneříkajících záběrů na detaily, jako je nazouvání střevíčků, vázání kravaty a slavobrána. Když už video, tak ať se u něj rozbrečí nebo zasměje i moje prapravnučka. Ať neukazuje odpovědi, ale vyvolává otázky. Čemu jsme se tehdy smáli? Na jakou písničku jsme to se svědkyní tancovali? Co to Vojta zrovna zpíval?

Video je pro mě zkrátka něco navíc, co má udělat radost, ale když ho mít nebudu, nic se nestane. Paradoxně byla záloha na svatební video první, kterou jsme zaplatili. On totiž existuje nějaký Petr Novák. A tenhle Petr Novák dělá taková videa, která vás posadí na prdel. #sorrynotsorry, to je prostě fakt. Jak jsem řekla i přímo Petrovi, jeho svatební klipy jsou jediné, které mě baví od začátku do konce, i když v něm jsou cizí lidé. Netuším, jak to dělá, ale Petrova videa jsou plná života a emocí, zachycují svatbu v maličkých střípcích, které jsou poskládané někdy trochu překvapivě a nechronologicky, a navíc v nich nehrajou ukňourané love songy. 

Co ale definitivně rozhodlo, že jsem ho nakonec opravdu oslovila, přestože to stále bylo jen velké možná? Objevila jsem jeho analogové video! Analog, tvl! Boží!

Takové svatební video na film natočil Petr Novák alias Perky Pug Verče a Víťovi, našemu fotografovi:

Snubní prstýnky: Elisa Lens

Už ani nevím, jak jsem šperkařku Lenku objevila, ale bylo to na Instagramu. Moc lidí o ní ještě neví, což je zaprvé škoda a zadruhé pro mě výhoda, protože ráda objevuju nové tvůrce (hoďte jí tam follow, jo?).

Musím říct, že s námi má Lenka svatou trpělivost. Vojta je dost vybíravý a prsteny nosí běžně, takže vůbec nemáme šanci si vybrat snubáky někde z nějakého katalogu ani kolekcí designérů. Chraň, aby měl obyčejný kroužek. Mně byl naopak snubák dost jedno. Pro Vojtu je důležité mít prsten podle svých představ, mně by zase bylo stačilo navléknout při obřadu znovu zásnubní prstýnek. Nikde přece není psáno, že musím mít nutně prstýnky dva. Ani že musí mít nevěsta a ženich stejné. Ani že je musíme hledat pod označením snubní.

Onyx a bílé zlato pro Vojtu

Vojta ale na tom, že i já budu mít snubák, docela trval a nenechal si to vymluvit. On měl o svém prstenu představu dost jasnou – bílé zlato, velký obdélníkový onyx. Já naopak neměla představu žádnou a začala jsem si dost vymýšlet a chudák Lenka mi nakreslila i vymodelovala X návrhů. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli chci, aby byl můj snubní prsten podobný tomu Vojtovu, jestli ho chci nosit na prsteníčku spolu se zásnubním, jestli chci kámen nebo ne… Až na to tahle úžasně talentovaná šperkařka kápla a bylo to přesně ono. Pokřivená řada čtyř černých diamantů v bílém zlatě. Nádhera!

Bílé zlato s černými diamanty pro mě – hezky sedne k zásnubnímu prstýnku

Pak jsme zjistili cenu a málem nás vomejvali, haha! Když si vymýšlíš, nemůžeš se divit, že jo. Takže jsme si zcela upřímně ještě museli znovu sednout, jestli přece jen nezvolíme nějakou levnější alternativu, ale když už jsme viděli ty hotové návrhy, nějak jsme se nedokázali smířit s čímkoliv jiným… Teď už jen čekáme, kdy nám přijdou hotové domů. Snubní prsteny nás sice nakonec stojí daleko víc, než jsme původně naivně předpokládali, ale zrovna téhle investice určitě litovat nikdy nebudeme. Nechci na ruce celý život nosit nějaký levný kompromis, se kterým nejsem úplně v pohodě, jen proto, že mám mít snubák, když jsem vdaná paní.

Svatební oznámení: Planeta manželství

Původně jsem měla v plánu vytvořit si svatební oznámení sama, základní grafiku s pomocí koupených pngéček a Canvy zvládám a poslední dobou mě baví si hrát i ve Photoshopu. Elegantní oznámení s krasopísmem nebo naopak čistá, minimalistická oznámení, která jsou teď taky trendy, jsou sice nádherná, ale k nám a naší nátuře se absolutně nehodí. A o nikom, u koho bych byla přesvědčená, že vystihne naši představu, jsem nevěděla. Pak jsem ale díky cenám Svatebního cirkusu objevila Věrku a její značku Planeta manželství. A bylo to.

Věrka svatební oznámení kreslí růčo, žádné nakoupené vektory, a má svůj úžasný osobitý styl. Udělala jsem s ní i rozhovor, kde o své tvorbě mluví víc, přečtěte si ho. Popsala jsem jí naši hodně, hodně netradiční představu a ona? Ona to tak vystřelila, že i ten můj bručoun spokojeně pokyvoval. A když jsme je pak doma vybalili, to byla teprve paráda! Už se těším, až je budeme rozdávat a posílat a pak koukat na ty udivené obličeje a vysvětlovat, že ano, ano, opravdu to je svatební oznámení. A ne, opravdu nám nevadí, že to z toho není poznat. No jo, babi, tak jsme prostě divný, že nemáme labutě, srdíčka a růžičky. Je to naše oznámení a je do-ko-na-lý a úplně naprosto jako my.

Co ohromně oceňuju na spolupráci s Věrkou, je to, že vážně poradí. Narozdíl ode mě prostě ví, jaký papír je a jaký není vhodný, že tenhle je pevnější, ale když se poskládá, trošku se poruší barva tisku, když to bude čistě bílý papír, budou barvy výraznější, ale krémová je zase víc retro. A i když jsou zavřená papírnictví a tiskárna v karanténě, sežene a zajistí, co je potřeba, a když si trochu postesknete nad letošními přípravami korosvatby, přihodí k dobru i milou útěchu a věcné povzbuzení.

Tak. Chcete veselé kreslené oznámení, které bude o vás? Věrka Veselá z Planety manželství je váš člověk!

Svatební apartmá: Stanový hotel

Přiznávám, že Stanový hotel bude ta nejvíc fancy věc na naší svatbě. Ale když nám to přijde tak geniální, praktické a krásné zároveň! Od začátku jsme hledali nějaké malé místo na svatbu (o tom, jak svatební místo vybrat a najít jsem psala v tomhle článku ze série Plánování krok za krokem), nijak zvlášť nám nezáleželo na kapacitě ubytování. Měli jsme totiž představu, že kamarádi se ke spánku uloží ve stanovém městečku do vlastních stanů a spacáků a pro ostatní zařídíme rozvoz nebo budou mít možnost se na vlastní náklady ubytovat v okolí. Případně že pronajmeme pár glamping stanů právě ze Stanového hotelu.

Nakonec jsme objevili dokonalé místo na samotě, uprostřed lesů a skal. Svatby už tam moc dělat nechtějí kvůli hluku, který plaší lesní zvěř, ale když jsem paní majitelce vysvětlila naši představu, totiž relativně malou sešlost s kytarama a ke všemu ve všední den, nechala se přesvědčit. Míst na spaní je tam víc než dost a naše rodiny to mají domů daleko blíž, než byly naše původní plány. Takže navyšovat kapacitu nepotřebujeme.

A přesto přichází na řadu Stanový hotel. Jeden z pronajatých glamping stanů totiž bude naším svatebním apartmá! „To jako strávíte svatební noc ve stanu?!“ Jo. A s nadšením! To totiž nebude obyčejný stan, to bude plně a komfortně zařízený pokoj, včetně pohodlné postele s peřinami! Druhý stan poslouží přes den jako zašívárna, přes noc jako místo pro přespání pro každého, kdo to nezvládne do schodů.

Svatební apartmá ve stanu ze Stanového hotelu

V příštím zápisku z Deníku nevěsty vám prozradím, co všechno jsme si o naší svatbě mysleli na začátku plánování, a co nakonec bylo/bude úplně, ale úplně jinak. Třeba zápisek Už mám šaty, kapelu a kytky už absolutně neplatí…

Sledujme se na Instagramu a užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago