SVATEBNÍ RADY A TIPY

9 tipů jak to udělat, aby byla na vaší svatbě opravdu zábava

Vždycky vám říkám, že si máte svatbu udělat v první řadě podle sebe a pro sebe, neohlížet se na maminky, babičky, tetičky, tchýně a další rádce, kteří vám budou tvrdit, že „takhle se to dělá“, „to se nehodí“, „to je ale tradice“ nebo „co by řekli lidi“, protože se zkrátka berete vy dva. Na druhou stranu ale samozřejmě nechcete, aby na vaší svatbě hosté zívali nudou. Proto jsem sestavila pár tipů, jak docílit toho, aby se hosté na vaší svatbě opravdu bavili. Ne, nečekejte obligátní svatební hry, ty já vám prostě nedoporučím nikdy. Ale pár rad, jak rozproudit zábavu na svatbě přirozeně, se vám jistě hodí.

1/ Svatební harmonogram sestavte chytře

Nejsem zastánkyní dopoledních a brzkých odpoledních svatebních obřadů, tedy především v létě. Naplánujte svůj harmonogram tak, aby nevznikaly zbytečné prodlevy, hosté nemuseli na nic čekat, aby už od svého příjezdu měli co pít a jíst. A aby se nemuseli v poledne pařit při obřadu na přímém slunci. Když obřad začíná v jedenáct hodin, může se stát, že ve čtyři odpoledne už hosté nevědí, co by. Tancovat se jim chce zpravidla až se soumrakem a organizovaná zábava v podobě trapných her to fakt nezachrání. V žádném případě také neodcházejte na dvě hodiny někam do paďous na párové focení a už vůbec ne před obědem. Dobrý svatební fotograf zvládne portréty i za dvacet minut, a to přímo v místě svatby nebo v jeho blízkosti.

Za mě je ideální obřad později odpoledne, nejdříve v 15 hodin. Ráno začne v klidu a vy se nebudete stresovat, že nestíháte, a hosté nezačnou odpadat moc brzy. Zároveň snížíte pravděpodobnost hluchých míst, která byste chtěli mermomocí zaplňovat nějakým svatebním kvízem nebo nedejbože tou rádoby vtipnou tombolou.

2/ Zabavte na svatbě i děti

Pokud ve svatební pozvánce výslovně neuvedete, že si na svatbě děti nepřejete (což můžete!), pak je úplně neignorujte. Je-li jich víc v podobném věku, vymyslete pro ně nějakou zábavu, aby se nenudily. Můžete připravit malý dětský koutek s hula hoop kruhy, skákací gumou, kuželkami nebo obří jenga věží. V případě svatby v horkém létě jim takový koutek vytvořte někde ve stínu pod stromy nebo ve větším stanu. Větším dětem zase zkuste vymyslet třeba nějakou svatební bojovku – já budu rozdávat jednorázové analogové foťáky a děti budou mít za úkol vyfotit různé okamžiky a detaily dne, např. našeho psa nebo něčí přípitek. Možností je také pronájem dětského koutku včetně hlídání, takových služeb vygooglíte hned několik.

~ Skvělý glamping stan, který může posloužit klidně jako boží dětský koutek plný polštářů, sedacích vaků a deskovek, vám pronajme Stanový hotel.
~ Pro zahradní hry, včetně zmíněné jenga věže, doporučuju zase eshop a půjčovnu Zahradní zábava.

3/ Nepodceňte výběr hudby

Vážně. Je jedno, jestli si vyberete smyčcové kvarteto, zábavovou kapelu, DJe, playlist na Spotify nebo vsadíte na kamarády muzikanty a budete u táboráku hrát na kytary. Důležité je, aby hudba během dne náležitě dokreslovala atmosféru a rozproudila večerní zábavu.
Doporučuju zjistit si předem přesný repertoár vaší vybrané kapely nebo DJe. Řekněte jim, jaké skladby nesnášíte, jaké naopak milujete, jaké písničky vás vždycky roztančí. Nezapomeňte se zeptat, kolik setů po kolika minutách odehrají, jestli se dá případně další jeden nebo dva sety připlatit a jak dlouhé pauzy mezi sety dělají. Pokud budete mít možnost, zajděte si kapelu nebo DJe poslechnout naživo, nechte si poslat nahrávky. Zjistěte si, jestli mají kvalitní aparaturu a zvukaře, co budou potřebovat od vás (jak velké potřebují zázemí, jaké technické vybavení). A bezpodmínečně jim zakažte písničky na přání. Nic neumí zkazit náladu tak jako Jede, jede mašinka.

4/ Dobré jídlo = dobrá nálada

Dobré občerstvení se na svatbách rozumí samo sebou, u něj se lidi baví jedna radost. Můžete to ale pozvednout ještě výš.
Za skvělou a přirozenou zábavu na svatbu považuju třeba samoobslužné bary. Můžou být zaměřené různě, ale vždycky jde o to, že si ty dobroty připraví vaši hosté z části sami, například si namíchají váš signature drink z připravených destilátů a dalších ingrediencí nebo si dozdobí cupcaky či zmrzlinu. Vždycky funguje čokoládová fontána s kousky ovoce, sušenkami a slanými preclíky. Vsadím se, že u ní nebudou stát celý večer jenom děti…
Hosty nadchnou taky různé občerstvovací stánky a foodtrucky: profesionální kávový catering, točené prossecco, kopečková zmrzlina, prvotřídní míchané drinky nebo skvělé burgery. Zapátrejte na Googlu, dnes máte hodně na výběr.

5/ Řízená i nezřízená degustace

Při degustaci čehokoliv se snadno rozproudí hovor a zábava. Na svatbě můžete připravit pánský koutek s degustací alkoholu, například různých druhů dobré whisky nebo rumu. Doplnit ho můžete kvalitní čokoládou nebo doutníky. Samotná degustace čokolád různých druhů z různých zemí pak nadchne dospělé i děti. Skvělé jsou na svatbách i vinné košty nebo snoubení vína a sýrů. Můžete k tomu připravit i ochutnávkové listy, kam si budou moci hosté zapisovat své dojmy a jednotlivé vzorky hodnotit. Třeba pak díky vám objeví svou novou vášeň. Minimálně mají všichni postaráno o další zážitek.

6/ Zábava s fotkami – fotokoutek na svatbě je jistota

Mám pocit, že fotokoutkům, alespoň těm s plastovými rekvizitami a rádoby vtipnými cedulkami, už pomalu zvoní hrana. Nicméně fotokoutek může mít mnoho podob a stále dokáže překvapit, především starší generace. Můžete si pronajmout kompletní fotokoutek i s obsluhou, například Smybox (byl první v Česku, nastolil trend a pořád je nejlepší!), nebo si ho vytvořit sami. Já mám nejraději fotokoutky s Polaroidy a Instaxy, které jsou flexibilní a když hosty přestane bavit jednotné pozadí, můžou vzít foťáky kamkoliv jinam. Jeden takový jsem vytvořila na svatbě Terez a Lukyho – jako pozadí posloužil stužkový závěs, který původně definoval místo obřadu.

~ Polaroid nebo Instax si můžete na svatbu půjčit zdarma v Polagraphu – platíte jen za náplň, tedy vytištěné fotografie.
~ Další tipy na zábavu s instantními fotkami jsem psala v článku 5 nápadů, jak využít zapůjčený Instax nebo Polaroid.

7/ Vytvořte hostům pohodlný koutek nebo chill-out zónu

Je dobré mít na svatbě připraveno více možností, kam se mohou vaši hosté posadit nebo se i pohodlně natáhnout. Ono sedět od poledne do rána u jednoho stolu není nic moc. Mějte v záloze deky a polštáře na zem nebo rovnou na vhodném místě vytvořte relaxační koutek s pohodlným křeslem a pohovkou, které si můžete pronajmout v půjčovně dekorací, pokud to rozpočet dovolí. Nebo venku postavte glamping stan a vytvořte v něm dokonale boho chill-out zónu s vodní dýmkou. Zkrátka dopřejte svým hostům alespoň jedno místo, kam je možné se s vínem trochu rozvalit, odpočinout si a popovídat si jako doma v obýváku.

P. S. Největším zabijákem zábavy na svatbách je kombinace časových prodlev, špatného vína a nudné hudby. 

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago