ROZHOVORY

Víťa Malina: Čím víc je svatba jako rodinná oslava, tím bývá lepší

Na rozhovor se svatebním fotografem Víťou Malinou jsem se těšila. Protože když se řekne pohodová, neformální svatba, představím si jeho fotky. Byly to právě jeho snímky z téhle skautské svatby v Jeseníkách, které rozhodly, že Víťu oslovíme jako fotografa pro naši vlasní svatbu. Baví mě pohyb, život a emoce, které umí na fotkách tak skvěle zachytit, baví mě, jak si rád hraje a tvoří z fotek třeba gify, baví mě, jak svatby nebere moc vážně. Věřím, že bavit to bude i vás.

Víťo, ty rád a dobře na svém blogu radíš, jak si užít svatbu za všech okolností. Dáš mi tři nejdůležitější rady, které by si měli vzít k srdci všichni snoubenci?

Tak zaprvé asi pomůže nebrat svatbu tak moc vážně. Je to sice významný den, ale myslím si, že v životě budou i důležitější věci.
Pak taky nenechat si do toho moc kecat od ostatních, stačí že do toho určitě budou mluvit rodiče, tomu se asi moc vyhnout nedá, ale na názory tetiček a všech kamarádek už podle mě prostor není. I s těmi rodiči spousta lidí dost bojuje a hledá kompromisy a někdy to musí být vážně náročné. Tedy já jsem z města a víc fotím svatby lidem z města, kteří to vidí podobně a chtějí si věci dělat podle sebe. Na vesnicích je to něco trochu jiného, tam svatby pořád hodně organizují (a platí) rodiče, kteří chtějí víc dodržovat tradice a klasiku.
A za třetí bych doporučil být opatrný s inspirací. Známe všichni jak se dá sedět na Pinterestu a přidávat na nástěnku pořád další a další úžasný nápady. Obdivovat, co někdo jiný, někde jinde vymyslel, ale obzvlášť u svateb je dobré myslet na to, že obrovské množství svatební inspirace na internetu nejsou svatby, ale pouze reklamní editorialy. Podle těch se reálná svatba většinou poskládat nedá. A ani podle reálných cizích svateb se nedá na tu svoji zkopírovat úplně všechno. 

Jsi jeden z těch fotografů, který razí heslo, že svatba je oslava, ne představení. Chápu, jak to myslíš, ale rozvedeš to?

Nejlepší svatby na kterých jsem byl, byly ty kde se toho zas tak moc nedělo a většinu atmosféry prostě udělali fajn lidé, kteří trávili společný čas. Samozřejmě, že se každý chce ukázat v krásném oblečení, mít nádherný dort, pozvat hosty na kouzelné místo, nejsem výjimka, ale pak zpětně stejně nejvíc oceníš, že tam byli ti správní lidé a měli dobrou náladu. Jestli to znamená, že jen sedí a povídají si nebo celý den tančí nebo je svatba spojená s nějakým výletem, to už je na každém, ale čím víc je svatba podobná příjemné rodinné oslavě, tím bývá lepší. 

Víťa fotí v lese i ve městě, ale vždycky naprosto přirozeně.

Rozhodilo tě na nějaké svatbě někdy něco?

Pravidelně mě rozhazují amatérští kameramani. Někdy mě rozhodí i arogantní profi kameraman, který nechce spolupracovat, ale těch je minimum. Problém bývá s takovými těmi kamarády, co se na poslední chvíli nabídnou, že ti to natočí. Téměř bez zkušeností, ale zadarmo, tak proč to nevzít… Bohužel celkem snadno dokáží pokazit spoustu fotek a zhoršit dobrou náladu. U takového videa rozhodně neplatí, že aspoň něco je lepší než nic. Žádné video je určitě lepší nápad než špatné video od někoho, kdo neví, co má dělat.

Často slýchám, že ženich je nervózní z párového focení, i když u nás je to teda naopak. Co s tím děláš?

Chce to čas, klid a opět to nebrat moc vážně. Často se shodneme na tom, že portrétů nemusí být sto padesát, stačí jich vlastně třeba pět plus nějaká omáčka okolo. A na to dokážu uvolnit každého. Samozřejmě je velký rozdíl jestli fotíš extroverty nebo introverty, focení se tomu musí přizpůsobit a nejde čekat, že dostanou všichni stejné fotky, někdy je lepší vydat se cestou momentek, naopak někomu víc sedí řekněme fashion focení. Dost se o tom bavíme už předem a snažím se dopředu mít plán, který bude fungovat, ale stejně je to pak nejvíc o aktuální inspiraci, která přichází často právě od novomanželů. U extrémně bojácných párů, kde někdo má vyloženě hrůzu z foťáku, může hodně pomoct předsvatební focení, kde zjistí, že to vážně nebolí a je to větší pohoda než si mysleli.

Portrétového focení s Víťou se bát nemusíte – nacvakat skvělé portréty zvládne i za pár minut.

Co kdyby tě oslovili snoubenci s přáním, že chtějí část nebo dokonce celý svatební den nafotit na analog, kývl bys na to? 

Líbí se mi takový nápad! Je super, když se to povede a baví mě sledovat fotografy, kteří takhle fotí. Nikdy jsem se do toho ale naplno nepustil. Když jsem měl na svatbě analog, vždy to byl spíš doplněk pro zábavu, pár fotek z obřadu, pár portrétů, pár momentek. Nic víc. Ono to chce dost jiné přemýšlení než digitál a tak je trochu problém to pořádně kombinovat. Jo fotit svatbu jenom na analog (nebo Instax!) třeba jako druhý fotograf, to by mě asi dost bavilo. 

Otázka na tělo: co když na svatbě prší? Nebo fakt leje?

Já to mám rád! Zažil jsem hodně svateb ve špatném počasí a vlastně nikdy to tu svatbu nezkazilo. Naopak. Všichni se bojí deště, přitom by se spíš měli bát extrémních veder a být rádi když trochu zaprší.
Samozřejmě v silném dešti venku bez střechy je to problém. Ale takové svatby v Česku nepotkávám. On stačí i slušný párty stan a bouřka se dá zvládnout, o tom už ledasco vím z naší svatby, kde jsme prostě tančili ve stojící vodě na trávníku. Aspoň je na co vzpomínat, stačí deštníky a dobrá nálada. 

Svatba v dešti není žádná pohroma, stačí pár deštníků a dobrá nálada.

Když se žení svatební fotograf mluví hodně do plánování, nebo je to jako obvykle hlavně na nevěstě?

Mluvil jsem do toho hodně, ale snažil jsem se, aby co nejvíc věcí bylo podle Verunky. Je jasné, že z té stovky svateb, kterou jsem vyfotil, mám hrozně moc inspirace, ale nechtěl jsem to striktně podle sebe. Ještě tím, jak se muselo všechno letos změnit, tak to byla slušná společná improvizace. Já se víc věnoval harmonogramu, Verča designu, kdybych to zjednodušil.

Předpokládám správně, že vaše svatba byla hodně neformální a pohodová?

Nakonec kvůli nebo díky koronaviru byla ještě víc neformální, než byl náš původní plán. Ze svatby na statku se nám to změnilo na svatbu na fotbalovém hřišti pod párty stanem. Obřad jsme udělali doma na zahradě, pak se pěšky prošli na hřiště, kde byl raut, barman, barista, DJ, bazének pro děti, fotokoutek a pár her, tak si každý mohl dělat tak trochu, co zrovna chtěl. A byla to sranda! Skoro můžu říct, že jsem i rád, že jsme všechny původní plány museli zrušit a celou svatbu během dvou měsíců kompletně přeplánovat. Rozhodně je na co vzpomínat. 

Prozradíš, jak jsi svou ženu požádal o ruku?

Prostě jsem se jí jednou večer zeptal. Bez prstýnku, bez klečení, bez nějaké romantické večeře, bez žádných připrav. Prostě to najednou byla ta správná chvíle. Na prstýnek si musela pak ještě měsíc počkat…

Svatba Víti a Verči Malinových byla kvůli covidu ještě neformálnější, než původně chtěli. A bylo to boží! Foto: Kryštof Novák

Víťa Malina v sedmi větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál při sledování seriálu o pečení na Netflixu, kde relativně složité věci dělají lidé, kteří vůbec, ale fakt vůbec neumí péct.
Miluji svoji Verunku a když si spolu zajdeme někam na snídani.
Cítím se milovaný, když se doma něčemu společně smějeme.
Věřím ve spravedlnost.
Je pro mě důležité vědět, jak a proč věci fungují.
Mrzí mě, že není na všechno dost času.
Zásnubní prsten musí být láska na první pohled. 


Fotil vám Víťa Malina svatbu? Napište k jeho profilu v mém katalogu dodavatelů pár slov do hodnocení – pomůže to dalším snoubencům správně si vybrat svatebního fotografa.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago