SVATEBNÍ RADY A TIPY

Pes na svatbě: 3 věci, které musíte promyslet

Myslím, že by na svatbě neměl chybět nikdo, koho máte skutečně rádi. Proč by na ní tedy nemohl být i váš pes? Pokud je slušně vychovaný a poslechne, tudíž nenaruší štěkotem nebo cupováním květinové výzdoby obřad, pak ho nenechávejte doma. Jen ať je s vámi a je stejně krásný a rozkošný, jako jindy. Aby ale všechno proběhlo v pohodě a z přítomnosti psa na svatbě jste nebyli nervózní ani vy, ani on, je třeba pár věcí promyslet. 

1. Místo svatby vhodné i pro psa

Chcete-li mít svého pejska na svatbě, myslete na to už při vybírání místa na svatbu. Pokud se chcete vzít někde v přírodě, vězte, že byste měli mít psa na vodítku – určitě nechcete místo odříkávání slibů hulákat na lesy jeho jméno. Což by se dost možná mohlo stát, protože pro psy je obvykle les nebo rybník plný zvířectva a pachů daleko zajímavější než nějaký svatební obřad… Jestli plánujete svatbu spíš někde v soukromí, třeba na statku, kde je celý pozemek oplocený, klidně nechte pejska na volno. Majitele se ale dopředu zeptejte, jestli nemá s domácími mazlíčky problém – někdy ani v uzavřeném areálu nenechají psy volně pobíhat, aby neočůrávali všechno kolem.

2. Kdo bude mít psa na starosti

Předem si ujasněte, kdo bude mít psa během svatby na starosti – vy jako novomanželé na něj s největší pravděpodobností čas mít nebudete. Bude tedy potřeba, aby někdo hlídal, že neochutnává dobroty z rautového stolu, nepobíhá na vlastní pěst někde po okolí nebo prostě neznačkuje, co by neměl. A ten bobek po něm taky musí někdo sebrat. Navíc, jestli víte, že váš pes poslouchá na slovo jen a jen vás, pak rozhodně trvejte na tom, aby ho jeho dočasný opatrovník v žádném případě nepouštěl z vodítka. I když může být hafan za normálních okolností úplný mílius, takové množství lidí a hluku, které na svatbách bývá a na které třeba není váš pes zvyklý, může být stresující i pro vyrovnaného jedince.

3. Plán B

Je dost možné, že si veselý pesan dokáže svatbu užít a bude zdrojem zábavy pro všechny hosty. Kdyby se ale náhodou pejskova účast na svatbě nevyvíjela tak, jak jste si představovali, je dobré mít nějaký záložní plán. Může se klidně stát, že bude pes vystrašený a nebude se mezi tolika lidmi cítit dobře, proto ho zbytečně nestresujte a dopřejte mu nějaké klidné místo, kde může zůstat. Můžete ho třeba odvést do pokoje a vzít si ho ven jen na focení.

Tip: Nechte svého psa, aby vám donesl prstýnky k oltáři

Jestli máte veselého, vyrovnaného psa, který se rád učí a za dobrotu udělá cokoliv, můžete ho využít jako roztomilého nosiče prstýnků. Buď ho k oltáři může někdo přivést, nebo může přiběhnout sám. Poohlédněte se ve svém okolí po dobrém výcvikáři, který to vašeho psa naučí – u nás v Liberci to dělá třeba skvělý Pavel Thiel.

Aby to vašemu psovi na svatbě slušelo

Na závěr tady mám trochu inspirace, jak pejska vyfešákovat. Náš jezevčík Čedar bude mít na obojku připnutého motýlka. Asi tak na tři minuty… Neumím si představit, že by snesl kolem krku třeba tyhle květinové věnečky.

Zdroje: úvodní / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago