ROZHOVORY

Wedding Factory: Dohromady jsme dokonalá ženská

S holkama ze svatební agentury Wedding Factory jsme se potkaly na kafe zhruba před rokem, to abychom o sobě věděly i jinak, než jen na těch internetech. Od té doby jsme průběžně v kontaktu, mimo jiné vám radily v článku Plánování svatby: Místo na svatbu, jak vybrat vhodnou lokalitu. Jako další dílek skládačky nám ale dlouho chyběl rozhovor, tak tady ho máte. Marťa s Lůcou v něm prozradily, jak je jejich vlastní svatby ovlivnily v práci, jak to bude příští rok a taky třeba to, koho by si Marťa vzala, kdyby si nebyla byla vzala kameramana Peťu…

Pro více info o agentuře Wedding Factory mrkněte na jejich profil v katalogu dodavatelů.

Foto: Víťa Malina

Prozradíte, jaká byla úplně první svatba, kterou jste spolu koordinovaly?

Hodně vtipná! (smích)

Na webu o sobě píšete, že Lůca je rozum a Marťa je cit, že se díky tomu perfektně doplňujete. Jak se to projevuje přímo při plánování svateb?

Vždycky narážíme na to, že Marťa něco kreativně vymyslí a byla by to totální pecka, ale Lucka to zatrhne, protože to není prakticky proveditelné. (smích) Takže chvilku hledáme kompromis… někdy delší chvilku… do té doby, než jsme obě spokojené. Každá máme úplně jiný způsob práce –⁠ Lucka je z nás určitě ta efektivnější a žije víc nohama na zemi, Marťa naopak víc lítá hlavou v oblacích a promýšlí ty zdánlivě nedůležitý detaily, který jsou pro nás ale strašně důležitý. Vždycky se tomu smějeme a říkáme, že dohromady tvoříme dokonalou ženskou! 

Foto: Teru Menclová

Loni jste se obě vdaly a konečně tak poznaly svatbu i z té druhé strany. Je něco, co vás na roli nevěsty překvapilo?

Rozhodně ten příval emocí a to, jak strašně jinak utíká čas. A samozřejmě to, jak musíte čelit těm návalům otázek a nevyžádaných mouder od rodin… Na to vás prostě nikdo nepřipraví, i když těch svateb máme za sebou stovky. 

Jaké pro vás byly na vlastních svatbách priority?

M: Především to, abychom ji prožili, a to úplně opravdicky, upřímně a naplno s těmi, které máme na světě nejradši, a tak, jak je nám nejbližší. Tedy v kruhu přátel, rodiny, v pohodě a jako víkend na chatě, kde prostě budeme všichni spolu a mezitím se jen tak mimochodem vezmeme. A taky nám hodně záleželo na tom, aby se neplýtvalo –⁠ i proto jsme celou svatbu dělali zero-waste. Přiznávám, že to nebyl tak jednoduchý úkol, jak jsme si ho představovali, ale neměnili bychom nic.

L: Pro mě to byla jednoznačně atmosféra, zábava, jednoduše to, aby se všichni bavili. Chtěli jsme to mít stoprocentně po našem a to se taky povedlo i přes ty protesty našeho okolí. 

Pro zvědavky: Holky se o svých svatbách rozepsaly tady na svém blogu.

Foto: Teru Menclová

A udělaly byste dneska něco jinak?

Určitě bychom se ve svatební den raději víc věnovaly jedna druhé! Protože ani na jedné svatbě jsme se nevyhnuly funkci hlavní koordinátorky a ta byla zároveň s rolí hlavní družičky hodně náročná. A taky bychom to uklízení po svatbě nechaly úplně kompletně na komkoli jiném a nezapojovaly se do něj. Je to sice malý detail, ale opravdu to nedělejte –⁠ svatba je jednou za život, je krátká a zaslouží si být “doprožitá” do poslední vteřinky.

Ovlivnila ta osobní zkušenost nějak váš přístup ke klientům?

Úplně jinak to teď díky našim svatbám vnímáme –⁠ je to hodně speciální zkušenost, když prožíváte to, co obvykle vedete po té produkční stránce. Najednou vidíte, co je opravdu důležitý i z druhý strany, co dělat a co je naopak úplně zbytečný. Asi se teď víc zaměřujeme na prožitek nevěsty a ženicha v ten den. Procházíme s nimi opravdu detailně to, co si nejvíc přejí, a snažíme se to dodržet hlava-nehlava, protesty-neprotesty okolí. Dbáme hodně na to, aby si odpočinuli, nedostali se do stresu a delegovali všechny úkoly na ostatní, aby si opravdu užili maximum toho, co je možné. Víme totiž, že to možné je.

Foto: Marcela Bartůňková

Souzním s vaší filozofií na svatbách neplýtvat. Prozradíte pár jednoduchých tipů, jak zamezit zbytečnému odpadu?

Nejvíce odpadu vzniká vždy v souvislosti s jídlem a s dekoracemi.
Jídlo je obrovská otázka a i když se to v posledních letech zlepšuje, pořád se setkáváme s podniky a kuchaři, kteří předimenzovávají nebo klienty natahují, na což se nám těžko dívá. Pití v petkách se dá nahradit komisním prodejem nealka ve skle, nebo domácíma limčama, brčka nemusíte mít z plastu, ale dělají se třeba slámová, bambusová, nebo alespoň papírová. Obecně –⁠ jednorázové plastové nádobí bychom zakázaly. Teď na poslední svatbě, která byla uprostřed ničeho na louce a porcelán tam z praktických důvodů nešel, jsme měli talířky vyrobené z pšenice.
Dekorace rozhodně neobjednávejte z Číny! Obzvlášť teď po ekonomicky těžkém roce podpořte místňáky –⁠ u nás v Česku je spousta zajímavých a šikovných lidí, kteří vám dokážou vykouzlit něco mimořádného, co ještě nikdo neměl a k tomu i za fajn ceny. Samozřejmě je trochu těžší je najít, ale věřte nám, stojí to za to! A obecně jsou za nás úplně nejlepším řešením půjčovny.

Za poslední půlrok jste představily už čtyři vlastní kolekce: svatební šaty, snubní prsteny, pánská saka i sukně pro družičky. Co vás k tvorbě inspirovalo?

My se prostě neumíme nudit! Ale hlavně jsme ve svatebním rybníčku už dlouho a po zkušenostech s vlastními svatbami jsme zjistily, že na trhu pořád není úplně nabídka, kterou bychom si představovaly a byly s ní na sto procent spokojené. Chtěly jsme trochu ukázat na to, že i klasické věci (jako třeba právě saka) se dají pojmout zajímavěji a ve výsledku, i když jsou extravagantní, jsou těm našim snoubencům bližší než ta klasika.

Foto: Puf Creatif

Chystáte něco dalšího?

Nápady by byly, ozvalo se nám pár strašně zajímavých firem, že by s námi něco podobného chtěly taky vymyslet. Popravdě uvidíme, kolik prostoru nám na to po sezóně zbyde a podle toho budeme plánovat dál. My k tomu vždycky potřebujeme, aby nás to tak nějak chytlo za srdce, než jen aby to bylo.

Už jste na Instagramu prozradily, že vás bude brzy o jednoho člena víc (Lůca čeká miminko)–⁠ už víte, jakým způsobem bude Wedding Factory příští rok fungovat? 

M: Lucka je workoholik a mašina, takže mi pořád tvrdí, že si toho ani nevšimnu. V jejím případě je dost možný, že ještě z porodnice bude odepisovat na maily! (smích) Děláme si z toho samozřejmě legraci. Navíc na to nejsme samy –⁠ máme v týmu dalších dvanáct skvělých lidí. Všichni letos dostali pořádnou školu na to, abychom příští rok zvládli v pohodě a dobře se na to připravili.

L: Takže reálně to plánujeme tak, že budu povinně v šestinedělí bez internetu a zhruba do března bych měla pracovat jen od počítače tak nějak na půl plynu. V dubnu už nám startují svatby, které si prostě nemůžu nechat ujít! Ale Marťa mě stále varuje, že se mi změní priority nebo že můžu mít stejně hyperaktivní dítě, jako jsme my s Michalem, tak se nechávám překvapit… (smích)

Foto: Jonatán Jan

Marťa v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmála u vyplňování téhle doplňovačky, když jsem si zase přečetla, že s Luckou odpovídáme stejně.
Miluju svůj život a lidi v něm!
Cítím se milovaná každý ráno, když vstávám, každý večer, když usínám, a většinu času mezitím.
Věřím, že s upřímností nejdál dojdeš a že nejlepší věci jsou ty ryzí bez přetvářky.
Kdyby se mě Ed Sheeran zeptal, jestli si ho vezmu, tak bych řekla ANO. Mám to od Peti povolený! (smích)
Nevěřila bych, že se s Lůcou dopracujeme tak daleko.
Mrzí mě, že některý okamžiky v životě nemám natočený. Chtěla bych si v důchodu udělat takovej filmovej maraton svýho života…
Můj zásnubní prsten s šedým diamantem zabavili na letišti, protože si mysleli, že v něm Peťa pašuje kokain, a musel nám ho na Srí Lanku přivézt švagr! (smích)
Je pro mě důležité, aby mi ti, kterým dávám lásku, ji vraceli. A aby byla sranda, i kdyby na chleba nebylo.
Kdybych se letos vdávala, muselo by to být jenom s tím Edem Sheeranem. S nikým jiným by to neprošlo přes mýho současnýho manžela.

Lůca v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmála… vlastně ani nevím, smějeme se s Marťou i s Michalem téměř pořád. Oba jsou to taková sluníčka mého života!
Miluju svůj život.
Cítím se milovaná svou rodinou a svými přáteli.
Věřím v lásku.
Každý rok znovu a znovu bych řekla ANO.
Nevěřila bych, že od naší svatby utekl už rok. Hrozně to letí.
Mrzí mě, že to vždycky tak rychle uteče. Svatba se připravuje víc jak rok a během několika pár hodin to vyvrcholí a všechno velmi brzy skončí.
Nevybrala bych si lepší zásnubní prsten než ten, který jsem dostala – díky Marti, že jsi mu radila! (smích)
Je pro mě důležité, aby mě moje práce bavila. Tím mě totiž baví i můj život.
Kdybych se letos vdávala, byla bych těhotná nevěsta.


Měly Marťa s Lůcou na starosti vaši svatbu? Napište k jejich profilu v mém katalogu dodavatelů pár slov do hodnocení – pomůže to dalším snoubencům při výběru svatební agentury.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago