SVATEBNÍ RADY A TIPY

Covid-19 a svatební etiketa – když hosté nemůžou na svatbu

„Svědkyně mi kvůli koronaviru zrušila účast dva týdny před svatbou. Jsem naštvaná, od té doby jsem s ní nepromluvila. Tohle se prostě nedělá!“ psala nevěsta v jedné svatební diskuzi. Nevěřícně jsem to četla a hned začala psát tento článek, abych oběma stranám trochu pomohla s komunikací. Rozdělila jsem ho na tři části – jedna je určena svatebčanům, další dvě snoubencům. V této nelehké době koronavirové k sobě musíme být ohleduplní a ať už máte na vládní opatření či covid samotný názor jakýkoliv, není to důvod se rozhádat s přáteli či rodinou. 

Pokud chcete mít přehled o aktuálních opatřeních, která se týkají svateb, najdete je v článku Svatba během koronaviru – tam se také můžete přihlásit k mému covid zpravodaji.

4 pravidla pro svatebčany, kteří ruší účast

Hlavně se nebojte snoubencům říct, že nepřijedete. Věřte, že v této době nejste jediní, kdo tohle dilema řeší, a sice to bude nevěstu s ženichem asi mrzet, ale jistě to pochopí.

1. Buďte ohleduplní

Pokud cítíte, že na vás něco leze, máte doma nemocné děti nebo dokonce víte, že jste byli ve styku s někým pozitivně testovaným, raději svou účast zrušte, než abyste snoubence a ostatní svatebčany ohrozili. Mít na svědomí třeba padesát nakažených lidí, to prostě nechceš. A že by to bylo na poslední chvíli? No a? Zdraví je hlavní!

2. Upřímnost nade vše

To, že se obáváte nákazy, obzvlášť, pokud se jedná o velkou svatbu konanou ve vnitřních prostorech, z vás nedělá špatného člověka. Jakmile se definitivně rozhodnete, že vám představa účasti na svatbě není příjemná, zavolejte přímo nevěstě nebo ženichovi a přesně tohle jim řekněte. Jak? Třeba nějak takhle: Je mi to opravdu moc líto, těšil/a jsem se, ale vzhledem k situaci bych se s tolika lidmi na jednom místě necítil/a dobře. Doufám, že to chápete. Mám vás rád/a a doufám, že si svou svatbu naplno užijete! Hlavně se vyhněte jakýmkoliv výmluvám a lžím, to by vaše vztahy jen poškodilo.

3. Řekněte to co nejdřív

Pokud už jste účast potvrdili a teď ji musíte odmítnout, opravdu s kontaktováním snoubenců neotálejte. Tím byste to jen zhoršili. Nevěsta s ženichem už s vámi počítají, mají pro vás zajištěné občerstvení, možná i ubytování. Když jim o své neúčasti řeknete včas, mohou ještě např. upravit počet porcí s cateringem. Rušíte-li účast kvůli nemoci úplně na poslední chvíli, jasně, že už se to na přípravách nijak zvlášť nepromítne, ale pořád je slušnost zavolat a omluvit se hned, jak to půjde.

4. Pošlete blahopřání, popř. svatební dar

Dejte novomanželům po svatbě vědět, že vám na nich záleží a upřímně vás mrzí, že jste se nemohli zúčastnit. Pár milých slov a přání štěstí do manželství určitě potěší. Pokud jste si se snoubenci opravdu blízcí (např. jde o nejlepšího kamaráda, sestru nebo vnučku), je více než vhodné jim po svatbě poslat nebo předat také svatební dar. Udělá jim to radost. Ať už je to nějaká hezká maličkost (žádná rádoby vtipná blbost, pozor na to!) nebo finanční hotovost, uvidí, že jste jejich svatbu nezazdili jen tak. Oni s vámi po celou dobu plánování počítali, je dobré jim dát najevo, že i vy a že ani pro vás nebylo odmítnutí jednoduché.

O pravidlech pro svatební hosty jsem psala už ve starším článku Desatero dokonalého svatebčana a Pět pravidel pro sociální sítě na svatbě.

3 pravidla pro snoubence, když hosté nepřijedou

V první řadě asi počítejte s tím, že v době pandemie se opravdu může stát, že někdo zavolá měsíc, týden, dva dny před svatbou s tím, že nepřijede. Hlavně jim to nemějte za zlé. Oni skutečně moc dobře vědí, že jste s přípravami měli hromadu práce a jistě jim to je samotným líto.

1. Mějte pochopení

Oni vám to nedělají schválně, zkrátka jen nechtějí ohrozit vás nebo sebe. Na tom není nic špatného a rozhodně není na místě jejich rozhodnutí jakkoliv zpochybňovat nebo dokonce zesměšňovat. Klidně vyjádřete lítost, řekněte, že vás mrzí, že u toho s vámi nebudou, ale řekněte jim, že to chápete a nezlobíte se. Vím, že to může být těžké, ale udělejte to, i kdyby to bylo ráno v den svatby. Jestli s nimi chcete mít i nadále dobré vztahy, je tohle důležitý krok.

2. Zvažte online přenos

No jasně, vždyť žijeme v době plné virtuálních vychytávek! Neříkám, že musíte jet živě celý obřad, ale třeba pozdravit babičku nebo kamarády ze zahraničí přes skype? To je naprosto skvělý způsob, jak nepřítomné hosty aspoň na chvíli vtáhnout do dění. Můžete si spolu připít, ukázat snubní prstýnky, pobrečet si… A budete mít co vyprávět.

3. Sdílejte s nimi po svatbě fotky

Netrestejte je za to, že nemohli přijet. Jakmile budete mít hotové fotky, pošlete odkaz na webovou galerii i jim (nebo jim je ukažte osobně). Budou vám vděční, že na ně myslíte a nezanevřeli jste na ně.

Jak oznámit hostům, že je musíte vyškrtnout ze seznamu

Tohle je asi ta největší zapeklitost a noční můra všech nevěst, které se vdávají během koronavirové pandemie. Co když se musí snížit počet hostů, ať už kvůli vládním nařízením, požadavkům lokality nebo čistě z vaší iniciativy? Jak to pozvaným říct, aby se neurazili?

Využijte svatební web

Na webu můžete uvést všechna aktuální opatření a také např. konkrétně rozdělit svatební hosty na skupiny: rodiče, sourozenci, prarodiče, svědci a jejich partneři, nejlepší přátelé, příbuzní, přátelé, kolegové… Zní to divně? Souhlasím, ale možná, že covid prostě svatby trochu změní. Pokud budou hosté už předem vědět, do jaké skupiny patří a jak v případě nutnosti budete jednotlivé skupiny vyškrtávat, lépe pochopí, proč nemohou přijít. A nebudou překvapení.

Zavolejte jim hned

Jakmile budete vědět, že chtě nechtě musíte snížit počet hostů na svatbě, neotálejte s kontaktováním dotyčných svatebčanů. Zkrátka je postupně obvolejte, vysvětlete jim mimořádnou situaci a vyjádřete upřímnou lítost. Neměli by se cítit dotčení, že zrovna oni na svatbě nebudou, pokud jim dostatečně citlivě vysvětlíte, že jde především o zdraví a nechcete nic riskovat, natož obcházet nařízení. Můžete jim také nabídnout online přenos, jak už jsem zmínila výše.

Přeju hlavně pevné nervy.
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago