SVATEBNÍ RADY A TIPY

Svatby během koronaviru [NEaktualizováno]

Koronavirus zasáhl do svateb mnoha párům. Jak se situace vyvíjí? Jaká opatření platí právě teď? Celou situaci sleduju za vás, abyste se všechna nová opatření a nařízení dozvěděli včas. Já vás v tom nenechám!

Aktuální situace a opatření týkající se svateb

Chcete se o všech opatřeních a nových informacích týkajících se možnosti pořádání svateb dozvědět co nejdřív, aniž byste to museli sami neustále hlídat a hledat? Přihlaste se zde k mému svatebnímu covid zpravodaji. Jakmile se něco změní, pošlu vám email. 

ZPRAVODAJ POZASTAVEN. Od poslední aktualizace se nic moc nezměnilo, bez omezení je na svatbách povoleno 30 lidí, v případě testování/očkování je to 1000 uvnitř, 2000 venku. Pokud se stane, že se podmínky budou opět ze dne na den měnit, svatební covid zpravodaj se opět rozběhne. Pro ověření zatím čtěte info na portálu https://covid.gov.cz/situace/zivotni-udalosti/svatba

8. 6. 2021 – podmínky zůstávají stejné jako níže, ale už je možné pořádat i velké svatby (uvnitř 200 lidí a venku 500 lidí) v případě, že jsou přítomné osoby testované/očkované. Bez omezení jsou svatby do 30 účastníků.

31. 5. 2021 – ode dneška jsou povolené svatby o 75 lidech ve vnitřních prostorech a 150 lidech venku. Má to ovšem své podmínky. Všechny přítomné osoby (včetně fotografa atd.) musí mít:

  • negativní PCR testem (max. 7 dní starý)
  • negativní antigenní test (starý nejvýše 72 hodin, lze použít potvrzení od zaměstnavatele)
  • laboratorně potvrzené prodělání covidu (max. 180 dnů)
  • kartičku o očkování proti covidu (min. 22 dní od první dávky)

Pokud po svých hostech testy nechcete, můžete mít na svatbě max. 30 lidí uvnitř i venku. Do tohoto počtu se počítají všichni přítomní včetně oddávajícího, fotografa atd.

Testovat a prokazovat se nemusí děti do 6 let, do celkového počtu účastníků se však řadí i ony.

Během obřadu nemusí mít účastníci respirátor, ale doporučuje se obzvlášť v případě obřadních sálů, kde se střídají svatby krátce po sobě.

V případě svatební hostiny v restauraci musí všichni přítomní (tedy i nevěsta s ženichem) dodržovat opatření týkající se svateb, tedy max. 4 osoby u stolu (více pouze v případě, že jsou všichni u stolu členy jedné domácnosti), respirátory (ty lze sundat během konzumace u stolu). Navíc lze hostinu v restauraci uspořádat pouze v případě, že se všichni prokáží testem nebo srovnatelným potvrzením (vizte výpis výše), a to bez ohledu na počet hostů.

Matrika ani oddávající nejsou oprávněni dodržování opatření kontrolovat. K tomu je oprávněna pouze policie a hygiena.

13. 5. 2021v úterý jsem opět psala email na Ministerstvo obchodu a služeb, abych se ujistila, že se v rozvolňování platného od pondělí 17. 5. náhodou nezapomnělo na svatby. Protože možnost venkovních kulturních akcí pro 700 lidí mi nějak nešla na rozum…

Tak nezapomnělo. Nejbližší rozvolňování se svateb netýkají.

Cituji odpověď náměstkyně ministra:

„Svatby jsou ve vládou schváleném mimořádném opatření specifikovány v bodě I./15. Počet osob je limitován 30 za režimových/hygienických opatření. Pokud vím, test není povinný. Ale ještě ověřuji na MZd. Rozumím tomu, že by bylo dobré přiblížit svatby kulturním akcím a v případě, že budou svatebčané testováni, povolit je podobně. Nicméně u svateb na rozdíl od kulturních akcí nelze omezit konzumaci potravin a nápojů, což je základní podmínka při nynějším rozvolňování kulturních akcí.

Počítáme s tím, že pokud se incidence bude vyvíjet stále tak dobře, jak doposud, svatby budou spolu s balíčkem 5 (za incidence pod 50/100tis/7 dní) moci rozvolnit na 100 uvnitř a 250 venku. Rozhodující bude, jak se situace bude vyvíjet v příštím týdnu do čtvrtka, kdy by teoreticky mohla zasednout vláda a rozhodnout a dalším rozvolnění.“

Shrnu to ještě v bodech:

– svatby 30 osob venku i uvnitř (celá svatba, tedy obřad i oslava)
– během obřadu bez nutnosti respirátorů
– teoreticky možnost hostiny na venkovní terase restaurace, ovšem pouze do 22 hodin a s dodržováním platných opatření týkajících se právě restauračních zahrádek

K dnešnímu dni je incidence 82/100tis/7dni.
Kam se ale podělo svatební uvolnění v případě incidence 75/100tis/7dni, tedy 4. balíček, na jehož základě se od pondělí otevírají zahrádky, kdy mělo být povoleno na svatbách 50 osob venku a 30 uvnitř, to teda netuším…

4. 5. 2021 – vláda oznámila uvolnění opatření od 10. května:
na svatbách by mohlo už od pondělí 10. 5. být 30 lidí venku i uvnitř. Definitivně toto rozvolnění potvrdí ve čtvrtek.

Nezapomeňte, že do počtu 30 osob se počítají všichni přítomní, tedy včetně oddávajícího, matrikářky, fotografa, koordinátorky, cateringu a obsluhy, ale i dětí.

30. 4. 2021od 10. května se otevřou všechny obchody bez ohledu na počet nových případů. O týden se tak posune otevření svatebních salonů (předpokládám, že svatební salony jsou zahrnuty do maloobchodu, ne do služeb péče o tělo) a jiných obchodů s oblečením. Svatby lze zatím pořádat jen v počtu 15 lidí uvnitř i venku, tady se stále čeká na pokles potvrzených případů. Jakmile bude případů 100 za 7 dní na 100 tisíc obyvatel, bude možné zvýšit počet osob na venkovních svatbách na 30.
Pro představu, jak se incidence vyvýjí – k dnešnímu dni jsme na čísle 146, před týdnem to bylo 177.

22. 4. 2021vláda představila balíčky rozvolňování. Pokud nedojde ke zhoršení epidemiologické situace, od 3. května budou moci otevřít služby jako je kadeřnictví nebo svatební salony v režimu 1:1, nutné jsou testy.

Jistě vás ale kromě možnosti vyzkoušet si svatební šaty zajímá i to, kolik hostů můžete s ohledem na aktuální opatření pozvat na svatbu. Vláda zatím neuvedla konkrétní data, bude záležet na vývoji epidemiologické situace. Balíčky rozvolnění má totiž ovlivnit počet pozitivních případů na 100 tis. obyvatel (po celých 7 dní), a to následovně:

  • 30 osob venku, 15 uvnitř: v týdenním průměru méně než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel
  • 50 osob venku, 30 uvnitř: v týdenním průměru méně než 75 nových případů na 100 tisíc obyvatel
  • 250 osob venku, 100 uvnitř: v týdenním průměru méně než 50 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel

Abyste si ta čísla dokázali lépe představit, k dnešnímu dni jsme na 177 počtech případů na 100 tisíc obyvatel. Jakmile se dostaneme na nějakou z výše uvedených úrovní, budu vás zase informovat.

14. 4. 2021 – tak jako loni touto dobou jsem i letos napsala email ministru Havlíčkovi se svými návrhy, které se týkají uvolňování opatření pro svatby. Ministr mi odpověděl obratem a vstřícně, vzápětí reagovala i jeho náměstkyně a přislíbila mé poznámky probrat s epidemiology. Tedy se vracím k optimismu, že v půlce května už budou svatby relativně normální.

11. 4. 2021 – odvolávám, odvolávám! Sliby se plní jen o Vánocích, a tak se žádné rozvolnění od pondělí nekoná. Venku se stále mohou setkávat max. 2 osoby, svateb se nadále týká 15 účastníků venku i uvnitř, s možností oslavy v rodinném kruhu. S dalším novým ministrem zdravotnictví je situace opět nejistá…

6. 4. 2021od pondělí 12. dubna bude možné setkávání 10 osob uvnitř a 20 osob venku. Pro svatby ve vnitřních prostorách se počet nemění (15 osob), nicméně pokud chcete mít obřad venku, může tu být celkem 20 lidí (včetně snoubenců, oddávajícího, fotografa, atd.), pro které můžete ve venkovních prostorách zařídit i občerstvení. Skvělá je pro mikro svatby forma pikniku či street foodu nebo grilovačka na vlastní zahradě.

5. 4. 2021 – vláda finalizuje novou verzi systému PES. Už týden index rizika odpovídá 3. stupni stávajícího systému, přesto se stále řídíme 5. stupněm a rozvolňování není na programu. Uvidíme, jak se aktualizovaný PES dotkne svateb… mluví se o tom, že by se mohli svatební hosté testovat a díky tomu by nebylo nutné omezení počtu osob.

5. 3. 2021, 5. stupeň PES, uzavření okresů
Stále se mohou konat svatební obřady za účasti nejvýše 15 lidí (včetně oddávajícího, matrikářky, fotografa, atd.), ale pouze v okrese, v němž má trvalé bydliště jeden ze snoubenců. Svědkové mohou cestovat přes hranice okresu, hosté ale mohou na svatbu přijet pouze ze stejného okresu. Účel cesty se musí doložit např. čestným prohlášením. Oslavy konat nelze v žádné podobě, tedy ani doma.

Ukážu to na příkladu: snoubenci žijí v okresu Liberec, jeden ze svědků je z okresu Jablonec nad Nisou, druhý z okresu Liberec, rodiče snoubenců jsou z okresu Česká Lípa. Obřad se odehrává na radnici v Liberci, ovšem pouze za účasti svědků. Rodiče snoubenců přijet nemohou, protože jsou z jiného okresu.

Jestli řešíte, jak oznámit hostům, že musíte seškrtat počet pozvaných, nebo jak se snoubencům taktně omluvit, že nepřijedete na jejich svatbu, napsala jsem o tom článek Covid-19 a svatební etiketa.

O tom, jak letos vyřešit svatební oznámení, se zmínila ilustrátorka Věra Veselá v našem rozhovoru.

A zde najdete další články týkající se obecně plánování svateb.


Svatby 2021 – podle čeho se rozvolňují opatření

V roce 2021 se možnost konání svatby a maximální počet účastníků na svatbě zcela odvíjí od aktuální epidemiologické situace a tzv. balíčků rozvolnění. Abyste to zvládli v klidu, doporučuju situovat celou svatbu ven, včetně obřadu, do pronajatého areálu nebo vlastní zahradu či louku – venku totiž může být více lidí. Jaká opatření platí právě teď najdete výše.

BALÍČEK 3

  • pokud je 7 dní za sebou v průměru méně než 100 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel
  • na svatbě může být 30 osob venku a 15 osob uvnitř

BALÍČEK 4

  • pokud je 7 dní za sebou v průměru méně než 75 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel
  • na svatbě může být 50 osob venku a 30 osob uvnitř

BALÍČEK 5

  • pokud je 7 dní za sebou v průměru méně než 50 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel
  • na svatbě může být 250 osob venku a 100 osob uvnitř

22. 4. vládou představené balíčky rozvolnění:


Svatby a covid v roce 2020 – opatření

7. 11. 2020 – vláda konečně spustila pořádný informační web o současných nařízeních covid.gov.czkde na dva kliky přesně víte, jak na tom svatby jsou. Paráda! Děkujeme, Dominiku Feri, že jste přesvědčil premiéra a rekordně rychle to spustil!

5. 11. 2020 – pro svatby stále platí předchozí nařízení z druhé poloviny října, tedy svatby do 10 lidí. Pokud tedy máte tedy zamluvený termín pro úřední či církevní svatbu na toto období, nemusíte to nutně rušit. Můžete se vzít jen se svědky a oslavit si to, až to půjde. Hlavně se ale nesnažte opatření jakkoliv obcházet.

22. 10. 2020 – jaká aktuálně mají svatby omezení? 

  • svatby se účastní max. 10 lidí (včetně oddávajícího, matrikářky i fotografa atd.)
  • po svatbě nelze mít hostinu či oslavu v žádné hospodě, restauraci, hotelu, apod.
  • momentálně se nelze nikde ubytovat
  • platí zákaz poskytování služeb v provozovnách – svatební fotograf fotit asi může, květinářka vám kytici uváže, ale zavřené jsou i svatební salony a služby by neměly poskytovat ani vizážistky, kadeřnice apod.

Doporučuju ale důkladně pročíst příslušná krizová opatření a vše o obřadu ověřit u své matriky. 
Omezení volného pohybu osob (tady se píše o svatbách)
Omezení obchodu a služeb

21. 10. 2020 – vláda dnes vyhlásila další krizová opatření a na řadu přišly i svatby. Těch se od čtvrtka 22. 10. do konce nouzového stavu (tedy 3. 11.) může zúčastnit nejvýše 10 lidí. Podle toho, jak je to psáno, bych to chápala jako snoubenci + 8 hostů, oddávající, matrikářka a např. fotograf by se do toho teoreticky počítat neměli, jelikož tu vykonávají svou práci.

Krizové opatření o omezení pohybu osob, ze kterého tato informace vychází, najdete TADY.

Mrzí mě to, ale situace je vážná. Máte-li maličkou svatbu v okruhu blízkých a nevadí vám nemít oslavu nebo ji přeložit na lepší časy, můžete se pořád vzít. Pokud jste ale plánovali něco většího, radím svatbu odložit na příští rok… Také bych raději počítala s možným prodloužením nouzového stavu a tedy i prodloužením či zpřísněním tohoto opatření.

P. S. Děkuju všem, kteří jste mi psali děkovný email nebo jako poděkování za sledování aktuálních opatření zakoupili kafe na platformě Buy me a coffee. Je to příjemný nakopávač, možná větší, než právě to kafe :)

13. 10. 2020 – svatby mají z nových opatření stále výjimku, takže není omezen počet hostů a slavit lze do půlnoci. Ač se jinde může sejít jen 6 lidí, na svatbách se virus asi nešíří, nebo co. Povinnost mít roušku mimo obřad a focení stále platí. Omezení svateb má přijít až 19. října.

10. 10. 2020 – z důvodu nejasně psaných opatření jsem nesprávně avizovala zákaz živé hudby – tento zákaz se ale na svatby zjevně nevztahuje. Pro ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková, přestože z nových opatření to není zřejmé (v nich se totiž o svatbách mluví jen do 12. a pak až od 19. října…).

Z webu ČT: Ministerstvo zdravotnictví v pátek České televizi potvrdilo, že do 19. října se výjimka pro svatby vztahuje i na živou hudbu na nich. „Do 19. října se na svatby zákaz zpěvu či hudebních vystoupení nevztahuje. Následně budou podmínky konání těchto akcí upřesněny,“ řekla ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková a v pátek dodala: „Včera vyhlášená omezení tuto výjimku neruší.“

Zdá se tedy, že přestože se snažíte se v opatřeních zorientovat jako já, stejně je potřeba si každou novou informaci ověřovat – na ministerstvu nebo hygieně. Trochu na palici, že ano…

9. 10. 2020 – svatby mají z nových opatření výjimku. Co tedy aktuálně platí?

  • počet účastníků omezen počty míst k sezení
  • svatbu můžete slavit až do půlnoci

Od. 19. 10. (může se změnit!) max. 30 účastníků (do počtu se nezapočítává obsluha a dodavatelé)

Vše vyplývá z tohoto Mimořádného opatření ze dne 8. 10. 2020 a předchozích. To, že svatby jsou zatím bez většího omezení až do 19. října bylo avizováno už dříve.

Roušky všichni s sebou – během obřadu a skupinového či portrétního focení je mít nemusíte, v restauraci lze odložit pouze u stolu během konzumace. Doporučuju mít pro hosty u vchodu, u rautu a na toaletách připravené desinfekce a zatrhnout gratulace. Hygienická pravidla za vidinou dokonalé svatby fakt neobcházejte, je to vo hubu… :) Na druhou stranu nepanikařte, nikdo za vámi nepřijde, že máte okamžitě ukončit první novomanželský tanec.

6. 10. 2020 – píšete mi maily, jak je to se zákazem zpěvu na svatbách, zda kapela může na svatbě zahrát. Zahrát ano, zpívat ne. V mimořádném opatření vlády totiž výslovně stojí, že se od 5. do 18. října včetně zakazují koncerty, divadelní představení a jiná umělecká představení a slavnosti, při kterých se převážně zpívá, včetně zkoušek. Svatba, oslava či soukromá párty nemá žádnou výjimku. Pokud je kapela akustická nebo máte DJe, je to bez problému.

1. 10. 2020 – aktuální opatření týkající se svateb přehledně:

  • počet hostů na svatbě prozatím omezen pouze počtem míst k sezení (od 19. října se má omezit na 30, respektive 50 lidí v případě lepší situace)
  • roušky ve vnitřních prostorách s výjimkou konzumace

Hodně jste se ptali, jak to je teda teď se svatbami, když se mají omezit až od 19. října, ale akce mají být 10 uvnitř, 20 venku. Dnes konečně vláda zveřejnila mimořádné opatření, kde výslovně stojí: od 5. října se zakazují hromadné akce konané v počtu vyšším než deset osob ve vnitřních prostorech staveb a v počtu vyšším než dvacet osob ve vnějších prostorech, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, účasti na svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a pohřbu, a odstup od jiných osob menší než 2 metry.

To znamená, že pro tento víkend platí ještě omezení předchozí (čtěte níže příspěvek z 18. 9.), od pondělí 5. října výše uvedené. A pokud se ptáte, zda se stejně jako na jaře rozlišuje „svatební obřad“ a „svatba“, vypadá to, že ne. Tedy na obřad i na následnou oslavu zatím bez jiného omezení, než je počet míst k sezení a zavíračka v deset večer, pokud máte hostinu/oslavu ve stravovacím zařízení.

30. 9. 2020Svatby budou opravdu omezeny počtem 30 lidí, ale až od 19. října. Prymula to uvedl dnes ve Sněmovně, kde jednal o vyhlášení nouzového stavu. Máte tedy ještě relativně dost času upravit své plány. Pozor, zatím nejde o platné nařízení a není jasné, jakými pravidly se bude řídit následná svatební hostina/oslava.

Připomínám článek Covid-19 a svatební etiketa – v něm se věnuju i tomu, jak citlivě oznámit hostům, že nemůžou na vaši svatbu přijít.

28. 9. 2020 – Možná jste už zaznamenali, že ministr Prymula v televizi Prima v neděli uvedl, že je na místě omezení shromažďování. „Budeme se pohybovat mezi deseti až dvaceti,“ odpověděl Prymula na dotaz, na kolik by se měl omezit maximální počet shromážděných lidí při volnočasových aktivitách. „Budou odlišnosti třeba pro svatby, kde to bude třeba třicet.“ O podobném omezení mluvil už minulý týden po svém jmenování do funkce, a i když na to zatím nedošlo, zdá se, že už se k tomu schyluje. Opatření by prý mělo být zveřejněno ve středu nebo v pátek, není ale jasné, od kdy vejdou v platnost – obvykle to je hned od následujícího dne. Samozřejmě to sleduju.

23. 9. 2020 – Dobré zprávy! Podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví platného od čtvrtka 24. 9. jsou svatby jako takové beze změn. Máte-li tedy svatbu tento týden, už můžete být v klidu – nemusíte omezovat počet hostů ani venku, ani uvnitř, tedy za předpokladu, že má každý určeno místo k sezení (pokud ne, mohou být uvnitř akce do 10 lidí, venku do 50).

Platí ovšem zavírací doba 22 hodin pro stravovací zařízení (hospody, bary, restaurace, a to i ty v hotelech). Pokud je svatba např. ve stodole, kde se občerstvení běžně nepodává, tj. je řešeno formou externího cateringu, mělo by to být bez problému.

22. 9. 2020 – Všichni čekáme, jaká opatření přinese ministr zdravotnictví Roman Prymula. Dnes na tiskové konferenci ke své nové funkci uvedl, že je mimo jiné na místě omezit otvírací dobu hospod a barů (měly by zavřít v deset večer) a společenské akce omezit na 100 osob venku a 50 osob uvnitř.

Zatím se nejedná o oficiální nařízení, to by mělo přijít do dvou dnů. Nelze tedy v tuto chvíli říct s naprostou jistotou, jak konkrétně budou další opatření vypadat a kdy vstoupí v platnost. Pokud ovšem máte mít svatbu tento víkend, doporučila bych už teď s tím počítat, informovat hosty a pozměnit plány, vzhledem k tomu, že o těchto omezeních se mluvilo už minulý týden.

Záznam tiskové konference zde (ministr mluví od 6. minuty).

21. 9. 2020 – V některých regionech jsou povinné roušky už i na venkovních akcích, které přesahují 100 osob ve stejný čas na jednom místě. Konkrétně jde o Prahu, celý Středočeský kraj a většinu Zlínského kraje (kromě okresu Vsetín). Nařízení se samozřejmě týká také svateb. Nezapomeňte, že do počtu se započítávají také svatební dodavatelé.

Zda a jaká případná plošná omezení hromadných akcí chystá nový ministr zdravotnictví Roman Prymula samozřejmě sleduju.

18. 9. 2020 – aktuální opatření týkající se svateb přehledně:

  • počet hostů v tuto chvíli nemusíte omezovat (vnitřní akce do 500 lidí)
  • zajistěte příslušný počet míst k sezení – nelze mít hosty „na stání“, což budete možná řešit hlavně při obřadu
  • roušky všichni s sebou – během obřadu a skupinového či portrétního focení je mít nemusíte, v restauraci lze odložit pouze u stolu během konzumace
  • v restauraci svatba končí o půlnoci (edit, od 23. 9. zavíračka ve 22 hodin)

Především dbejte na hygienu, zajistěte hostům dezinfekci (u vchodu a na toaletách). Berte na vědomí, že svatba je pořád hromadná akce a nikdy nevíte, kdo s rýmou může být nakažený koronavirem. Rodinné oslavy a svatby patří mezi nejrizikovější ohniska nákazy. Chraňte rizikové skupiny, omezte blízký kontakt. Zdraví je přece důležitější než dokonalá svatba.

17. 9. 2020 – zpřísňují se nařízení pro akce konané uvnitř. Od pátku 18. září totiž může být uvnitř jen tolik lidí, kolik je míst k sezení. Měli byste to vzít v potaz především při civilním obřadu např. na radnici a církevním v kostele – nebude možné posadit jen některé hosty a ostatní nechat stát.
Pokud jde o hostiny a oslavy, pokud se koná v restauraci (ve stravovacím zařízení, tj. kde standardně podávají pití a jídlo), oslava končí o půlnoci. Roušky musíte mít pokaždé, když vstanete od stolu, tedy i např. při objednávání na baru. Upozorněte na aktuální opatření své hosty, ať o tom vědí.

10. 9. 2020 – od dnešního dne je povinné mít zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorách. Svatba má určitou výjimku. Roušku nemusí mít:

  • snoubenci během obřadu a osoby obřadu přítomné
  • nikdo během focení (tj. čas nezbytně nutný pro pořízení fotografie)
  • nikdo během konzumace (tj. v restauraci je nutné nasadit roušku, jakmile vstanete od stolu)

Vyplývá to z opatření MZ.

24. 8. 2020 – Na svatbě bez roušky. V mimořádném opatření MZ se výslovně píše, že od 1. září se sice na úřadech roušky musí nosit, ale během svatebního obřadu je nemusí mít ani snoubenci, ani ostatní přítomní. Výjimka se jako vždycky vztahuje i na focení po obřadu. Máte-li tedy svatbu na radnici a pak se přesouváte jinam, je to bez problému.

21. 8. 2020 – A roušky jsou zpět! Týkají se i svateb, ale ne všech, známe to. Pokud máte svatbu venku, zatím se vás žádná opatření netýkají. Na svatbě do 100 lidí nemusí mít účastníci roušky ani uvnitř. Zakrytá ústa a nos musí mít všichni přítomní, pokud je na svatbě uvnitř více než 100 lidí – pozor, včetně dodavatelů! Na samotném obřadu ve vnitřních prostorách nemusí mít roušky nevěsta a ženich a také hosté v době focení.

1. 7. 2020 – SVATBY V PLNÉM PROUDU, BEZ OMEZENÍ!

15. 6. 2020Při venkovním obřadu nemusí mít roušky snoubenci, ani hosté. Stále mi chodí zprávy, že ta a ta matrika si vynucuje u hostů roušky, a to i v případě, že se obřad koná venku, kde už ale jinak ochranu dýchacích cest mít nemusíme. Nemějte jim to za zlé, všichni se bojí nějakých sankcí – ministerstvo totiž už od dubna nevydalo žádné „doporučení obcím pořádajícím sňateční obřady“.

Sice si stačí přečíst jiná opatření, tedy ta týkající se nošení roušek (aktuální s platností od 15. 6. ZDE), případně trochu zapojit rozum, ale chápu, že někde je ten strach (porušení opatření údajně kontrolují krajské hygienické stanice a např. pořadatelům akcí hrozí za porušení až 2milionová pokuta) silnější. Každopádně, pokud i vás budou prudit, odkažte se SEM – tady na oficiálních stránkách ministerstva, skryto kdesi v Otázkách a odpovědích, je to psáno jasně:

Pozor, nadále platí, že svatební obřad nerovná se svatba. Během svatebního obřadu tedy nemusí mít snoubenci roušky, hosté je nemusí mít ve venkovních prostorách, hosté nemusí dodržovat rozestupy ani uvnitř, ani venku. Jakmile ale podepíšete oddací listinu, obřad (teoreticky) končí a začínají platit pravidla pro společenské akce. Tj. ve vnitřních prostorách, např. v restauraci, musí mít i nevěsta s ženichem vyjma konzumace roušku. Podrobnosti k hromadným akcím najdete TADY. Fakt si to před svatbou radši přečtěte…

25. 5. 2020 – Ode dneška platí následující:

  • svatby a společenské akce do 300 lidí (ve stejnou chvíli na jednom místě, tedy včetně všech dodavatelů atd.) EDIT: Nyní 500 lidí
  • při obřadu uvnitř musí mít všichni kromě nevěsty a ženicha roušku a dodržovat odstupy
  • při obřadu venku nemusí mít hosté roušku při udržování dvoumetrových odstupů mezi těmi, kteří nesdílí domácnost – Pozn.: Vycházím z opatření pro pobyt venku, nikdo nepsal, že konkrétně pro svatební obřad toto neplatí! Můžete si to ale interpretovat po svém (nebo vaše matrika, která čeká na oficiální doporučení pro sňateční obřady od ministerstva, které není schopno ho dodat včas!)
  • restaurace a ubytovací zařízení mají otevřeno, platí tu ale přísná hygienická opatření a máte mít roušku vždy, když se zvednete od stolu (kde je ten smajlík s protočenejma očima?!)
  • restaurace a jakékoliv jiné provozovny s personálem musí zavřít ve 23:00, a to i pro soukromou akci
  • pokud chcete mít svatbu déle, zařiďte ji v soukromých prostorách nebo venku a zajistěte si catering pro samoobslužný raut
  • při focení nemusí mít objekt nasazenou roušku (takže se nemusíte bát, že budete mít jen fotky zahalených tváří)

12. 5. 2020 – Od 25. 5. svatby bez roušek! Od 25. 5. se ruší povinnost nosit roušku ve venkovních prostorách. Nadále je však nutné mít zakrytý nos a ústa uvnitř v budovách a ve veřejné dopravě – vyplývá to z tohoto mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Zároveň už od 12. 5. je možné sundat roušku na „dobu nezbytně nutnou pro pořízení portrétní fotografie, popř. fotografie novomanželů“ – to vyplývá z tohoto mimořádného opatření MZ.

Co se týče hromadných akcí, platí povolení pro max. 100 lidí ve stejný čas na jednom místě – osoby, které nejsou členy jedné domácnosti, by mezi sebou měly dodržovat odstupy 2 metry, a k dispozici by měla být nádoba s desinfekcí. Doporučuju přečíst si i další požadavky na hromadné akce, které platí od 7. 5., a to i pro soukromé oslavy. Píše se tu o tom, že na takové akci se nesmí prodávat a konzumovat žádné potraviny včetně nápojů. Zajímavé…

Dále z webu MZ: Požadavky na svatby s účastí nejvýše 100 osob ve stejný čas v platnosti od 7. 5.
Jakou logiku má to, že během obřadu na radnici svatebčani nemusí dodržovat rozestupy, ale po obřadu venku ano, a novomanželé během obřadu nemusí mít roušky, ale po obřadu už zase ano (pokud na ně zrovna nemíří objektiv fotografa), to teda nevim…

1. 5. 2020 – Od 11. 5. jsou povolené svatby do 100 lidí! Aktualizovaný harmonogram uvolňování opatření najdete na webu vlády. Zároveň byly povoleny všechny venkovní i vnitřní hromadné akce s účastní max. 100 osob. Znamená to, že svatby se od tohoto data mohou konat se vším všudy, tedy i s hostinou a oslavou, do tohoto počtu ovšem musíte zahrnout i dodavatele. Svatby (tím rozumíme svatební obřady) i společenské akce se však budou moci konat opět pouze za „přesně definovaných podmínek“. Co to je? To se snad na webu MZ objeví v nejbližších dnech.

Stále platí, že vnitřní prostory restaurací se otevírají až 25. května. Otázkou tedy zůstává, zda je to pro uzavřenou společnost jiné…

*V týdnu se objevila informace, že v červnu budou svatby jen do 25 lidí a výjimku bude mít fotograf, který se do toho počtu nebude započítávat. Uvedl to Prymula v médiích. Několik z vás mi o tom psalo, já to sem ale nechtěla uvádět a strašit vás, protože jsem to brala jako jeden z dalších hloupých výroků osoby, která hrozila dvouletým zavřením hranic.

Od 11. 5. rovněž upravena pravidla pro zkoušení oděvů – bude stačit desinfekce rukou. Hurá, i ženich si tedy smí vyzkoušet oblek.

25. 4. 2020 – Svatební šaty si nevěsty zkoušet můžou! V dokumentu Doporučení MZ ČR k uvolnění opatření od 27. 4. 2020 se doslova píše: Nepovoluje se zkoušení oblečení, nebudou otevřeny zkušební kabinky. Samozřejmě je to v rámci prevence logické u velkých obchodů a řetězců, kde se přes den otočí spousta zákazníků, protože riziko nákazy koronavirem tu stále přetrvává. Ale v krejčovstvích, ateliérech módních návrhářek nebo svatebních salonech, kde je omezený počet lidí a je možné uhlídat hygienické podmínky, je to nesmysl.

Proto jsem se zeptala na Instagramu, jestli ví někdo víc. Přišla mi odpověď ze svatebního ateliéru Madora z Mikulova: „Také jsme si nebyly jisté, jak to má všechno fungovat podle pravidel, tak jsme si volaly na koronavirovou linku. Tam nám řekli, že u svatebních salonů/ateliérů to jde, pokud si šaty zkouší vždy jen jedna nevěsta a před další se salon a hlavně šaty dezinfikují. Samozřejmě všichni by měli být v rukavicích, hlavně švadleny, které na nevěstách šaty špendlí a upravují.“

Dezinfekce šatů se provádí speciálními spreji. Nevěsty si tedy můžou aspoň v tomto směru oddychnout. Smůlu mají ty, které chtěly svatební šaty z konfekce – ty si musí leda objednat online.

24. 4. 2020 – Ode dneška se mění omezení pohybu – na veřejnosti se můžete pohybovat ve skupině 10 lidí, pokud mezi sebou budete dodržovat dvoumetrový odstup. Výjimku mají rodinní příslušníci – to teoreticky znamená, že svatbu můžete oslavit i ve větším okruhu lidí, pokud to jsou příbuzní, ale moc bych s tím ještě nehazardovala. U svatebních obřadů stále platí 10 lidí.

Také se otevřely hranice. Prozatím tak, že k nám mohou přijet cizinci ze zemí EU kvůli práci nebo škole, my můžeme vycestovat kamkoliv, ale po návratu do ČR se musíme buď prokázat negativním testem na covid-19, nebo nastoupit do 14denní karantény. Samozřejmě také záleží na podmínkách dané země. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

A TADY si můžete přečíst Doporučení pro obce k postupu pro konání sňatečných obřadů od 20. dubna 2020 (to jsou ty specifické hygienické podmínky).

23. 4. 2020HURÁ! Od 25. května budou svatby za specifických hygienických podmínek (v harmonogramu opět není uveden konkrétní počet osob), zároveň už mají být v provozu i restaurace a ubytovací zařízení. Od 11. května už budou moct pracovat i vizážistky, kadeřnice, manikérky, pedikérky apod. a také již budou otevřené venkovní zahrádky restaurací. Otvírat k tomu datu už budou i hrady a zámky, což se taky hodí vědět, pokud jste plánovali svatbu právě tam.

Protože se na počtu nemocných koronavirem neprojevily Velikonoce, vláda urychlila uvolňování opatření. Situaci dál sleduju, můžete si zapnout webové upozornění na aktualizace (nahoře v liště).

22. 4. 2020 – ČT24 natočila reportáž o tom, jak probíhají první svatby po uvolnění opatření, a také o tom, jak to bude dál… Pustit si ji můžete zde.

19. 4. 2020 – Tématu svateb v nejoblíbenějším letošním termínu (sobota 6. 6. 2020) se začínají věnovat i média a vypadá to s ním nadějně. Např. Echo24 ve svém článku píše: Havlíček si psal s nevěstami. Vláda zřejmě povolí větší svatby už od začátku června. Bylo by ale fajn, kdyby se z mých návrhů vzalo v úvahu více bodů… Média se opírají především o petici nevěst, která vznikla v minulých dnech, a řeší jen a pouze termín, od kdy bude moci být na svatbách více lidí (předpokládá se 50 osob). Bohužel je takováto komunikace poměrně jednostranná.

16. 4. 2020 – Na můj včerejší email odepsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček: Dobrý den, děkujeme za perfektní rozbor, má to logiku, zkusíme se inspirovat. Na ten termín 6/6 nám chodí hodně dotazů, netušili jsme, že to je tak exponované datum na svatby… ale věřím, že na ten víkend dohodneme výjimku, nebude-li již režim volný…
Držte se. KH

15. 4. 2020 – Napsala jsem email premiérovi, ministru zdravotnictví a dalším, ve kterém jsem předložila některé skutečnosti a návrhy na úpravy opatření týkajících se svateb. Celé znění mého dopisu vládě si můžete přečíst tady. Řeším v něm např. posunutí větších svateb již na 1. června 2020, to, aby byl možný větší počet osob na venkovních svatbách, aby nebyl skok z 10 na 50 lidí ze dne na den, aby mohly v květnu pracovat i kadeřnice a vizážistky, aby fotografové mohli fotit lidi bez roušek nebo aby si už v květnu mohli svatebčané zajít aspoň na oběd…

14. 4. 2020 – Doporučení MZ ČR k uvolnění opatření od 20. 4. k bodu: Svatební obřady s maximálním počtem do 10 osob:

Dodržovat odstupy s výjimkou osob sdílejících společnou domácnost a novomanželů.
Dodržování základních preventivních pravidel (hygiena rukou, povinná ochrana horních cest dýchacích s výjimkou snoubenců/novomanželů, bez osobních gratulací s výjimkou nerizikových osob sdílejících společnou domácnost, po skončení svatebního obřadu bude prováděna pravidelná dezinfekce všech použitých pomůcek).

Tato uvolnění opatření a hygienická pravidla platí od 20. 4. a týkají se obřadů jako takových (církevní a úřední obřady). Oslavy se pravděpodobně prozatím musí řídit ostatními skutečnostmi, jako je omezení pohybu nebo uzavřené restaurace, penziony apod.

14. 4. 2020 – Na tiskové konferenci vláda představila plán postupného uvolnění opatření. Od 20. 4. budou povolené svatby do 10 lidí (pozor, pravděpodobně včetně oddávajícího, matrikářky, fotografa…). Nejdříve 8. června by měly být opět povolené svatby (pravděpodobně) do 50 lidí.
(V harmonogramu není uvedeno u svateb konkrétní číslo, počet lidí se píše pouze u společenských akcí – předpokládejme prozatím tedy alespoň toto číslo, i když některá média mluví i o svatbách bez omezení. Budu to sledovat!)

9. 4. 2020 – premiér Andrej Babiš ve videorozhovoru pro iDnes.cz: „Lidé mi píšou, že když mohou být pohřby, tak proč ne svatby? Věřte, že o tom diskutujeme.“ Tak jo, aspoň o tom mluví…

7. 4. 2020 – prodloužení nouzového stavu do 30. dubna 2020

4. 4. 2020 – Roman Prymula, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví v rozhovoru pro SeznamZprávy na dotaz, jak to podle něj bude s červnovými svatbami, odpověděl: „U těch svateb v červnu si myslím, že je jakási šance. Byť to nebudou svatby o 100 lidech, ale v nějaké minimalizované podobě, si myslím, že už to bude možné. (…) Myslím si, že se zvedneme na nějaký počet, třeba 10 osob. To si myslím, že by v červnu možné bylo.“

24. 3. 2020 – Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, které zakazuje pobývat na veřejných místech ve více než dvou lidech, s výjimkou členů domácnosti či výkonu povolání. Takže žádná dámská jízda v parku.

18. 3. 2020 – zavedena povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest.

15. 3. 2020omezení volného pohybu osob a kontaktů s jinými osobami na nezbytně nutnou dobu. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákup nebo za neodkladnými úředními záležitostmi. Což svatba není.

14. 3. 2020 – uzavření maloobchodních prodejen a provozoven služeb.

12. 3. 2020 – vláda vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení na zdraví v souvislosti s koronavirem nouzový stav. Zároveň byly zakázány veřejné i soukromé akce s účastí více než 30 osob a byl omezen provoz restaurací ve večerních hodinách. V tuto chvíli ještě bylo možné uskutečnit menší svatby, které se do počtu 30 lidí (včetně oddávajícího, matrikářky a svatebních dodavatelů) vešly.

10. 3. 2020 – zákaz hromadných akcí s účastí nad 100 osob.


Držte se a užívejte, jak to jde.
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago