PLÁNOVÁNÍ SVATBY 2024

Svatba v roce 2021? Potřebujete otevřenou mysl a plán B

Když se svatebních profesionálů zeptáte, co je největším trendem pro svatby v roce 2021, bez váhání vám řeknou, že to jsou tzv. mikro svatby. S tím nelze nesouhlasit, ale troufám si přisadit, že celou letošní svatební sezónu bude charakterizovat slovní spojení plán B. Jako letošní nevěsta totiž moc dobře vím, že se to hezky řekne, ale když se prostě na svatbu o 10 lidech necítíte, tak se na to necítíte. Ale co s tím?

Sepsala jsem pro vás 7 tipů, jak v roce 2021 naplánovat svatbu v pohodě a klidu.

Svatba Páji a Lukyho, foto Alexandra Hrašková

1. Důležitý je obřad, oddat vás může kdokoliv

Může se stát, že zavoláte na matriku a zjistíte, že nemají volný termín, kdy potřebujete. Nebo že je možný jen ten a ten čas, a to pouze na radnici. Chcete se vzít? Pak svatbu neodkládejte. Pokud jste četli můj článek Svatební obřad, matrika a papírování, tak už víte, že na ochotu a časové možnosti úředníků se můžete s klidem vyprdnout.
Zamyslete se, jak si představujete svůj vysněný svatební obřad, bez ohledu na to, co znáte nebo co si myslíte, že je neměnné. Chcete si vzájemně přečíst sliby? Rádi byste, kdyby vás oddal blízký kamarád? Toužíte po obřadu v přírodě? Nebo pod hvězdnou oblohou?
Obřad je na svatbě to nejdůležitější. Není to o podepsání oddacího listu, je to rituál. A ten je potřeba si prožít.
Pokud je ve vašem městě vstřícná matrika a oddávající nemá problém za vámi jet ve dne v noci třeba na kraj světa a ještě vám necpe řeči o rodině – základu státu, máte obrovské štěstí. My ostatní volíme jiné cesty. Daleko flexibilnější jsou duchovní oddávající (některé církve oddávají i nekřtěné páry, píšu o tom ve zmíněném článku) a vůbec největší svobodu máte v případě symbolického obřadu.

►►► přečtěte si článek Plánování svatby: Svatební obřad, matrika a papírování ◄ ◄ ◄ 

Jakmile se oprostíte od zažité představy civilního obřadu, otevřou se vám nové možnosti. Nemusíte se například přizpůsobovat snoubencům před vámi či po vás a také dost možná ušetříte. My jsme díky symbolickému obřadu ušetřili asi 4 tisíce korun za poplatky, protože za tzv. rychloobřad jen se svědky na radnici v Liberci se neplatí.

2. Uspořádejte svatbu ve všední den

KAŽDÝ chce mít svatbu v sobotu. Ještě dejme tomu v pátek. Vzhledem k tomu, že tyhle termíny mají svatební dodavatelé (svatební místa, cateringy, fotografové, agentury…) obsazené dlouho dopředu, můžete si být jistí, že plánovat svatbu v roce 2021 na letní sobotu je dost o nervy. Protože i ti, kteří loni rušili jarní svatby, je přesouvali zase na sobotu. V létě. Překvápko, termíny plné. Stejný scénář se dá předpokládat i letos.
Jestli se z toho nechcete zbláznit a trávit dva týdny na telefonu sháněním volných dodavatelů, doporučuju si to v hlavě trochu přenastavit a plánovat svatbu rovnou na všední den. Proč?

  • snáz najdete místo na svatbu, které má ještě volno (často mají přes týden úplně prázdno)
  • pokud svatbu přesouváte, rychleji se s dodavateli, kterým už jste zaplatili zálohu, domluvíte na termínu, který vyhovuje všem stranám
  • i v podstatě na poslední chvíli seženete skvělou lokalitu nebo svatebního fotografa
  • mnozí dodavatelé dávají na svatby od pondělí do čtvrtka slevu

Vaši hosté se svatbě ve všední den možná nejprve podiví, ale pak jim dojde, že to znamená prodloužený víkend. Kdo chce na vaši svatbu opravdu přijet, ten si bez problémů na ten jeden nebo dva dny nahlásí v práci dovolenou. Nebojte se, že tím snad někoho obtěžujete.

►►► přečtěte si článek Plánování svatby: Datum ◄ ◄ ◄ 

My se budeme brát v pondělí. Jediný, kdo se nad tím podivil, byla moje babička. Podivovala se nad tím i před pětaosmdesátiletou tetou, které šla ukázat naše svatební oznámení. A teta ji usadila: „No a? My se brali v úterý.“ Pak navíc z babičky vypadlo, že ona se vlastně vdávala ve čtvrtek. Z toho vyplývá, že s tím fakt nikdo nebude mít problém, tak se toho nebojte.

3. Najděte pro svou svatbu místo, kde se svatby běžně nedělají

Oblíbená svatební místa jsou už dávno zasekaná, takže jestli místa v okolí obvoláváte marně, asi víte, jaké to jsou nervy. Pokud už fakt nevíte, zkuste kontaktovat holky z Wedding Factory. Rozšířily své konzultace právě o hledání svatebních lokací, které je letos prostě složitější.
Marťa z Wedding Factory: „Rády pomůžeme snoubencům v nesnázích! Obepsaly jsme všechny nám znám svatební lokace v ČR a daly dohromady volné termíny na rok 2021. Takže jestli marně hledáte perfektní místo pro vaši letošní svatbu, napište nám a my vám ho najdeme.“

Svatba na chatě nebo chalupě bez personálu

Zkusili jste hledat i nesvatební lokality? Hledejte na Airbnb či Amazing Places nebo využijte všemožné vyhledávače ubytování na chatách a chalupách. Spousta míst s menší ubytovací kapacitou nepíše na svých stránkách a profilech nic o možnosti konání svateb, ale když se zeptáte, ochotně souhlasí. Možná je to samotné zatím ani nenapadlo, ale jejich dvůr, zahrada či přilehlý sad můžou být kouzelným místem pro svatbu venku. Pro menší svatby je to za mě skvělé řešení, my jsme přesně takhle našli super lokalitu. Jen si tam pak musíte zařídit úplně všechno, od výzdoby, přes catering až po závěrečný úklid.
Taky znovu připomenu svatbu ve všední den – chaty a chalupy můžou mít víkendy plné, ale v týdnu volno. Během letní sezóny (červenec a srpen) pak zase můžou jet jenom týdenní turnusy od soboty do soboty, takže volejte a ptejte se.

►►► přečtěte si článek Plánování svatby: Místo na svatbu ◄ ◄ ◄ 

Svatba v kempu nebo dětském tábořišti

Když jsme místo na svatbu hledali my, kromě chat a chalup jsme byli obhlédnout i několik tábořišť. Skautské tábory a soukromá rekreační střediska bývají mimo letní prázdniny liduprázdná. Letos se nekonají školy v přírodě ani firemní večírky, takže jestli jste trochu pankáči nebo bohémové a bez problémů přehlédnete například stoleté umývárky, může to být příležitost přesně pro vás. Hosty ubytujete do chatiček nebo stanů s podsadou, večer rozděláte pořádný oheň a je to. Romantika jako blázen!

Glamping svatba ve Stanovém hotelu

Znáte glamping (glamour camping)? V českém krkolomném překladu půvabné kempování. Stanové městečko Quechua asi není pro každého, ale tohle je alternativa na úrovni. Glamping stany jsou velké a mají dokonale bohémský šmrnc. Mně to přijde naprosto geniální. Najdete si nějakou skvělou chatu na samotě, kde třeba není dostatek míst na spaní, nebo například fotbalové hřiště a z těchto stanů postavíte nomádské městečko. Neřešíte ubytovací kapacitu.
V Česku tyhle stany pronajímá Stanový hotel a nabízí různé varianty vybavení – s dřevěnou postelí, s matracemi na zemi nebo klidně prázdný. Stany přivezou, postaví, vybaví. I s recepcí to můžete mít. Zkrátka opravdu jako v hotelu.
Já, když jsem je objevila, byla opravdu nadšená. Na svatbě od nich budeme mít stany dva. Jeden bude sloužit jako chill out zóna s vodní dýmkou během dne a jako noclehárna v noci – buď pro děti, nebo pro ty, co to ve společensky unaveném stavu nezvládnou do schodů. Na ten druhý se těším ale úplně nejvíc, splní funkci novomanželského apartmá. Plně vybavený, s kobercem, dřevěnou postelí, matrací a peřinami, nočním stolkem… Boží!

►►► přečtěte si článek Deník nevěsty: Kdo udělá naši svatbu svatbou ◄ ◄ ◄ 

4. Největší svatební trend 2021: mikro svatby

Mikro svatby jsem zmínila už v úvodu. Víc než kdy dřív letos snoubenci volí maličké svatby, což je vzhledem k vládním opatřením logické. Někdo oseká hosty tak, aby to sedlo do povoleného počtu účastníků (do kterého se ale počítají např. i oddávající a fotograf, ale i děti, na což se mě často ptáte), někdo se rozhodne pro svatbu jen se svědky s tím, že oslava bude, až to půjde.
Nemyslete si ale, že maličkatou svatbu můžete odfláknout. I ta mikro svatba je pořád svatba, tak si svůj svatební obřad opravdu užijte a prožijte. Udělat si hezký den, s dobrým jídlem a vínem, to dává smysl i v případě, že si jen skočíte na radnici se svědky (svědčit vám může např. i fotograf a koordinátorka, pokud chcete svatbu tajnou) a případně rodiči a nejbližšími. Nutnost malé svatby je také příležitost, jak si svatbu udělat opravdu intimní, celou jen a jen o vás dvou, bez divadla pro hosty. Na vašem vysněném místě. V naprosté pohodě. A za menší peníz.

Ony se ty mikro svatby nedělají ale jen kvůli pandemii. My jsme s Vojtou svědčili na svatbě kamarádky Pavlínky. Ona a její muž se rozhodli pro svatbu jen se svědky už rok před covidem, ve chvíli, kdy Pája zjistila, že je znovu těhotná, a původní svatbu ve stodole by si nemohla užít s červeným vínem tak, jak si přála. Navíc se díky tomu vyhnuli všem nevyžádaným radám rodiny a nepříjemnostem spojeným s rozvedenými rodiči… Pája dodnes říká, že to bylo to nejlepší rozhodnutí. A já jakožto svědkyně můžu upřímně říct, že pohodovější svatbu jsem nezažila.

►►► přečtěte si Svatba jen se svědky: Pája a Luky ◄ ◄ ◄ 

Svatební plán B doporučuju mít i mimo covidovou dobu, minimálně s ohledem na počasí. Což s touhle dlouhou zimou jistě máte (pár tipů najdete v článku ►►► Podzimní svatba venku), když se neví dne ani hodiny… My také sníme o letním počasí a pohodě na zahradě u vody, ale jsme připravení i na případné bouře, průtrže a krupobití – půjčili jsme si starý vojenský stan, který ani severní vítr neprofoukne. A mám např. i variantu obutí pro teplo či chladno.

Co se týče plánu B kvůli covidu, určitě si předem ujasněte, koho byste ze seznamu hostů vyškrtli, kdyby se vládní opatření opět zpřísnila. Vyhnete se pak stresu těsně před svatbou. Své hosty o variantách také předem informujte, aby se pak někdo třeba necítil dotčený. Ale z mé zkušenosti to prostě všichni chápou.

Mějte připravený seznam hostů:

  • o 15 lidech
  • o 30 lidech
  • o 50 lidech
  • původní variantu, pokud je vyšší

Nezapomeňte, že do těchto počtů se počítají úplně všichni, včetně dodavatelů (catering, fotograf) či oddávajících, ale i dětí. Osobně nepočítám děti, které nechodí do školky. A mezi námi, o dva tři lidi míň nebo víc…

Pokud jde o dodavatele, všech se hned na začátku ptejte na možnost vrácení zálohy a také na termín, kdy potřebují finální potvrzení termínu a/nebo počtu osob.

6. Vytvořte si svatební web a posílejte hostům svatební newsletter


Svatební webové stránky jsou super praktická věc. Narvete tam všechno, co se na oznámení nevejde – harmonogram, praktické informace o ubytování nebo parkování, svůj seznam svatebních darů nebo dresscode. Stačí chvilka googlování a objevíte spoustu stránek, kde si můžete svatební web podle různých šablon vytvořit. Pokud máte zkušenosti třeba s WordPressem, můžete si stránky vykouzlit přesně podle svých představ, na vlastní doméně.
Protože já tvořím weby i na zakázku, ten svatební jsem nám samozřejmě udělala taky. A docela jsem si s ním vyhrála – ladí s našímsvatebním oznámením a hosté nám web chválí, takže se můžu tvářit samolibě. Na webu máme např. stránku s nejčastějšími dotazy, které jsem předpokládala, že nám hosté budou pokládat nebo už položili, informace o svatebních darech nebo příběh našeho seznámení. Po svatbě na nich bude odkaz na fotogalerii a video.
O našem svatebním webu se hosté dozvěděli už na oznámení, kde mají napsáno, ať na webu potvrdí svou účast skrz kontaktní formulář. Já tak získala jejich emailové adresy, kam můžu posílat newsletter s aktuálními informacemi.

Pro newslettery používám platformu Mailerlite, kde si můžete sami vytvořit hezký design, vložit logo, obrázky, videa… Do 1000 emailových adres je služba zdarma, takže vás takovéhle stylové hlášení novinek hostům nic nestojí. Za mě jsou svatební newslettery docela nutnost, pokud nechcete každému účastníkovi odpovídat na opakující se dotazy zvlášť.

7. Naordinujte si uprdelismus – řešte jen to podstatné


Káže vodu, pije víno. Já se totiž teď, jak se svatba blíží, umím hezky vynervovat. Maluju si černé scénáře, vím přesně, co všechno se může podělat. Co když zase sníží možnýpočet účastníků na svatbě? Co když bude fakt pekelná zima?
Všechno je to ale zbytečné. Nemá smysl se stresovat něčím, co neovlivníte. Je dobré mít u prdele počasí (ale mít plán B!) i to, co si o tom nebo tom lidi pomyslí. Je dobré nenechat si kazit náladu vládními opatřeními ani tím, že někdo nemůže/nechce na vaši svatbu přijet a dozvíte se to na poslední chvíli.
Důležití jste vy dva a to, že se chcete vzít. A to pořád můžete.


Přeju všem letošním nevěstám i ženichům pevné nervy. Užijte si to navzdory všemu a všem!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

2 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

5 měsíců ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

6 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

7 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago