SVATEBNÍ RADY A TIPY

Jaké doklady vyřídit po svatbě a co když to neuděláte včas (ověřeno 2021)

Sotva jste si uvědomili, že jste opravdu před zákonem svoji, a už musíte obíhat úřady. V článku vám povím, co všechno byste měli po svatbě neprodleně vyřídit, o jaké nové doklady požádat, jaké jsou v roce 2021 poplatky a kde jinde změny osobních údajů nahlásit. A taky vám prozradím, co vám reálně hrozí, pokud to neuděláte včas – u něčeho jsem si to totiž sama neplánovaně ověřila.

1/ Občanský průkaz

Že musíte zažádat o novou občanku, to vás asi napadne, až vám ji matrikářka vrátí s ustřiženým růžkem. Taky je to jediný průkaz, který si po svatbě musíte vyměnit oba dva, protože se nemění jen jméno, ale i rodinný stav.

Ten, kdo příjmení po svatbě nemění a nepřeje si rodinný stav do občanky uvádět, průkaz teoreticky měnit nemusí. Ale matrikářky stříhají růžky hlava nehlava, někdy i svědkům (jo, to na vlastní oči viděla…), takže pokud tu svou neupozorníte, střihne a na úřad budete muset chtě nechtě jít.

Po sňatku se již nevydává zelené potvrzení na změnu údajů. Pouze se ustřihne roh občanského průkazu. Občan má povinnost zažádat si o nový OP do 15 dnů od změny.

Platnost OP skončí uplynutím 45 dnů ode dne uzavření manželství (změna příjmení) nebo změny rodinného stavu (pokud je v OP uveden). Občanka nezůstává stále platná, ale dojde k jejímu zrušení.

K žádosti o nový OP je nutno předložit dosavadní OP. Není povinnost nosit oddací list, ale je to výhodou, protože pracovnice nemusí nahlížet do registrů a občan bude odbaven rychleji.

Od sňatku (odstřižení růžku) máte 15 dnů na to, abyste si zažádali o nový občanský průkaz.

Na úřad s rozšířenou působností přineste:

  • starý občanský průkaz
  • výpis z katastru či nájemní smlouvu, pokud měníte i adresu (s tím souvisí poplatek 50 Kč)

Nosit s sebou naopak už nemusíte oddací list a už vůbec ne fotku.
V nových občankách už budete mít také biometrické údaje (otisky prstů) a naopak už nebudete moct zapsat akademický titul.
Nově také vaší staré občance po 45 dnech ode dne změny (tj. změna příjmení nebo změna rodinného stavu z důvodu svatby) skončí platnost. Prostě se zruší a bude vám k ničemu.

Vydání nového občanského průkazu po svatbě je bez poplatku, vyřízen je do 30 dnů. Pokud ho chcete rychleji, za poplatek 500 Kč budete mít novou občanku do 5 pracovních dnů, za 1000 Kč do 24 hodin.

Děkuju za aktualizaci čtenářce Lucce, která na občankách pracuje a upozornila mě, že od srpna 2021 došlo ke změnám. Výše uvedené informace jsou tedy aktuální.

Co se stane, když si včas nevyměníte občanku

Občanský průkaz s ustřihnutým růžkem a změnovým lístkem je platný až do jeho výměny. Zákonná lhůta pro vyřížení nové občanky po svatbě je sice 10 dní, v našem případě to ale bylo o dost déle. Ne naší vinou – oddací list jsme totiž podepsali v nejtěžším lockdownu 2020. Byl problém se vůbec dovolat a objednat na magistrát, kam jsme se dostali až měsíc a půl po obřadu, dva dny před Štědrým dnem. Já jsem si hotový průkaz vyzvedla pak až na konci ledna, manžel ještě o dva týdny později.
Jestli vám trvá pár týdnů nebo dokonce měsíců, než si hotový průkaz vyzvednete, vězte, že nejste první ani poslední. Mně ale bez nové občanky třeba nechtěli vydat zboží pořízené na splátky nebo vyplatit výhru v Sazce…

2/ Řidičský průkaz

Ze zákona jsme povinni aktualizovat osobní údaje (příjmení) v řidičáku. Změnu musíte nahlásit a požádat o vydání nového průkazu do 5 pracovních dnů ode dne změny, v našem případě tedy od data svatby.

Případnou změnu trvalého bydliště hlásit nemusíte (do nových řidičáků se už neuvádí) a fotku s sebou v roce 2021 taky už nepotřebujete, vyfotí vás na místě.

Na úřad s rozšířenou působností přineste:

  • současný řidičský průkaz
  • nový občanský průkaz nebo ten starý se změnovým lístkem
  • další doklady vztahující se ke změně údajů

Poplatek za standardní vydání (do 20 dnů) nového řidičského průkazu je 200 Kč, za vydání do 5 pracovních dnů je to 700 Kč. Při převzetí nového průkazu musíte odevzdat starý řidičák.

Co se stane, když si řidičák nevyměníte včas

Nemám vlastní zkušenost, protože řidičák nevlastním. Ale zeptala jsem se vás na Instagramu – z vašich zkušeností vyplývá, že na úřadě pozdní nahlášení změn osobních údajů nijak neřeší. Nijak, ani průpovídkama.
Zjistila jsem ale, že mezi vámi vládne strach, co by se stalo, kdyby vás zastavila policie při silniční kontrole. Spousta z vás radila raději neřídit… Tak to je, prosim pěkně, zbytečné. Zeptala jsem se policisty, který se s takovými průserářkami, které mají jiné jméno v řidičáku a jiné na občance, setkával často. Potvrdil, že povinnost hlásit změny máme ze zákona, ale v praxi z toho žádné sankce nevyplývají. Takže nepanikařte, pokutu nedostanete, pokud je váš řidičák stále platný. Maximálně vás policista upozorní, že už by to vážně chtělo na ten úřad konečně dojít.

3/ Technický průkaz

Změnu příjmení musíte nahlásit také na registru vozidel, pokud je na vás psané nějaké vozidlo. Pokud to vaše město umožňuje, objednejte se online, protože zrovna na registru vozidel bývá vážně nátřask. Zákonná lhůta je 5 dní od změny v občanském průkaze.

Na registr vozidel si s sebou přineste:

  • technický průkaz silničního motorového vozidla a přípojného vozidla (velký techničák)
  • osvědčení o registraci vozidla (malý techničák)
  • vyplněný formulář Žádost o zápis změn údajů (oni vám ten formulář klidně dají i přímo na přepážce, ale úřednice, která to vyřizovala se mnou, u toho byla značně nervózní)
  • nový občanský průkaz nebo ten starý se změnovým lístkem

Celá záležitost je rychlá, zápis změny do velkého techničáku i vydání nového malého techničáku je na počkání.

Každá změna stojí 50 Kč, takže pokud měníte kromě příjmení také adresu, zaplatíte 100 Kč za jedno vozidlo.

Pokud přinesete pouze velký techničák (třeba když ten malý zapomenete v autě), vystaví vám duplikát malého jako v případě ztráty. Za vydání duplikátu se platí poplatek 100 Kč.

Co se stane, když nevyřídíte včas změnu v technickém průkazu

Já jsem registr vozidel nenavštívila neprodleně po svatbě, ale až o 9 měsíců později. Paní úřednice sice byla příjemná jak (_._), ale o tom, že jdu pozdě, se nijak nezmínila. A co by se stalo při případné silniční kontrole? Nic. Adresa majitele auta uvedená v techničáku je to poslední, co policie řeší. Potvrzeno příslušníkem. Ale stejně si tam dojděte, jo?

4/ Cestovní pas

Pokud vyrážíte na svatební cestu nebo prostě na dovolenou hned po svatbě, nemusíte se stresovat tím, že nemáte platný cestovní pas s aktuálními údaji – jeho platnost končí až 3 měsíce po datu změny. Takže pokud máte svatbu v srpnu a na líbánky letíte v září, můžete se starým pasem. Jestli je svatba v dubnu a dovolenou máte naplánovanou na srpen, zajděte si na úřad včas.

Standardně vám úřad vystaví nový cestovního pas do 30 dní a zaplatíte za něj poplatek 600 Kč. Vydat vám ho mohou i expresně do 5 pracovních dnů za 3000 Kč nebo do 24 hodin za 6000 Kč.

Co se stane, když před cestou nestihnete vyřídit nový cestovní pas

Cestovní pas je platný ještě 3 měsíce po změně příjmení, tedy po svatbě. Pokud byste z nějakého důvodu vyjeli s propadlým pasem, což nepředpokládám, v nejhorším případě nepřekročíte hranice. Pokud nikam necestujete, pas měnit nemusíte.

Pro cestování po Evropské unii vám samozřejmě stačí občanský průkaz, ale i ten musí být platný, s aktuálními údaji. Občanka s ustřiženým růžkem a změnovým lístkem připnutým kancelářskou sponkou je sice stále platná, ale v zahraničí by vám projít nemusela.

Svatební cesta hned po svatbě

Pokud chcete vyrazit na líbánky třeba hned druhý den po svatbě, nenechávejte plánování cesty na poslední chvíli. Budete potřebovat platné doklady, ať už je to nová občanka nebo cestovní pas. Protože dva dny nestačí na vydání ani jednoho průkazu, máte tři možnosti:

  • vezměte si starý pas s původním jménem nebo nový vyřiďte s dostatečným předstihem před svatbou, pokud zatím žádný nemáte – cestovní pas je platný ještě 3 měsíce po změně příjmení, můžete tedy cestovat s ním a po návratu si vyřídíte nový (pokud pojedete do zahraničí se starým pasem, musí být i letenky, víza či ubytování na vaše původní příjmení!)

nebo

  • požádejte o nový doklad expresně – do 24 hodin dostanete nový pas za 6000 Kč a novou občanku za 1000 Kč, do 5 pracovních dnů pas za 3000 Kč a občanku za 500 Kč

nebo

  • zvolte symbolický svatební obřad a podepsat papíry si zajděte na radnici buď s dostatečným předstihem nebo až po návratu ze zahraničí

Neplatný cestovní pas, pf… co by se asi mohlo stát?

5/ Zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovny jsou napojené na evidenci obyvatel a změna příjmení se tak u nich objeví automaticky. Nicméně tuto změnu musíte stejně potvrdit, takže je nejjednodušší si na ni zavolat nebo rovnou zajít na pobočku. Vyřízení na pobočce je rychlé – předložíte novou občanku (nebo změnový lístek), uvedete změny a hotovo.

Zákonná lhůta pro nahlášení změn zdravotní pojišťovně (příjmení, adresa trvalého bydliště) je 30 dní.

Nová kartička vám přijde do poštou. Prozatím dostanete náhradní doklad (potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění), se kterým můžete klidně vyrazit i do zahraničí. Vážně, ptala jsem se.

Co se stane, když nenahlásíte pojišťovně změnu včas

Já jsem na pojišťovnu (konkrétně VZP) zašla až 9 měsíců po podpisu oddacího listu a paní za přepážkou ani nemrkla. Ptala se jen, jestli s tím neměli problém doktoři. Neměli – v každé ordinaci, kterou jsem od svatby navštívila, jsem sestřičce nahlásila změny. A to až ve chvíli, kdy jsem tam měla skutečně cestu. Jestli mám aktuální kartičku pojištěnce nikoho nezajímalo. Jen při očkování na covid-19 jsem tím maličko způsobila zmatky v očkovacím centru…

Kdy nahlásit změnu osobních údajů u lékaře

Už jsem to zmínila v předchozím odstavci, u lékaře nahlaste nové příjmení či další osobní údaje při své příští návštěvě. Nic se nestane, pokud třeba na alergologii nahlásíte změny dva roky po svatbě. Doktoři (sestry) si změny podle průkazů neověřují, stačí jim je tedy nadiktovat, klidně ještě předtím, než dostanete novou občanku nebo kartičku pojištěnce, pokud zrovna máte cestu.

6/ Banka a nebankovní instituce

Do banky i pojišťovny poklidně zajděte až s novou občankou, kterou si naskenují do systému, vydají vám novou platební kartu a zaevidují nový podpisový vzor.

Na změnu údajů v bance či nebankovní instituci (např. pojišťovna či spořitelna) není stanovena žádná lhůta, nicméně osobní údaje potřebuje ke smlouvám. Pokud tedy chcete čerpat úvěr nebo zřídit nový účet, je to příležitost banku o změnách informovat. Instituce napojená na evidenci obyvatel se vám dost možná ozve sama, abyste se zastavili na pobočce a své osobní údaje, které jim najednou nesedí v systému a ve smlouvách, aktualizovali. Nic ale nezkazíte, když tam proaktivně zajdete nebo zavoláte hned po svatbě.

Nákup na splátky až s novou občankou

V mezidobí, kdy jsem ještě neměla hotový nový občanský průkaz, jsem chtěla uskutečnit nějaký nákup na splátky. Objednala jsem na Alze, vyplnila všude všechno, zboží přišlo, zašla jsem na pobočku vyzvednout a… odešla s prázdnou. Protože pro uskutečnění nákupu bylo potřeba naskenovat platnou občanku a já měla jen tu starou se změnovým lístkem. Musela jsem počkat na nový průkaz a teprve poté mi úvěr finálně schválili a zboží vydali.

7/ Jiné instituce

Kde dál je nutné nahlásit změnu jména (bez stanovené lhůty, ale čím dřív, tím líp)

  • zaměstnavateli nebo na živnostenský úřad
  • katastrální úřad
  • ve škole vašich dětí
  • poskytovatelům energií a služeb
  • pronajímateli, pokud bydlíte v nájmu
  • karta MHD či jiných dopravců
  • telefonní operátor

Kde naopak změny hlásit nemusíte, protože je zjistí sami:

  • ČSSZ
  • finanční úřad

Zřeknutí se odpovědnosti

Pokud na základě tohoto článku nenahlásíte změny na příslušných místech včas, je to čistě vaše rozhodnutí. Za případné pokuty a sankce rozhodně nenesu odpovědnost a v žádném případě vás nenabádám, abyste ignorovali zákonné lhůty. Můj článek má pouze přinést uklidnění těm, kteří stejně jako já neustále na něco zapomínají a teď plaší, že to bude průser. :D

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

2 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

7 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago