ROZHOVORY

PolaroidLove: Dokonalá fotka je o myšlence

Michala a Tomáše z PolaroidLove jsem potkala na Svatebním cirkusu. Než jsem je ale oslovila, kluci se ozvali sami. Juchů! To, co dělají, mě totiž nadchlo hned – osobně miluju analogovou fotografii, doma fotíme na starou Smenu, pořídili jsme si čtyřčočkové Lomography Supersampler a plánujeme zřídit v koupelně fotokomoru. Podle mě má prostě taková fotka větší kouzlo, než digitální. Další level je ale instatní fotografie, které se věnují právě Michal s Tomášem. Kromě toho, že v Praze provozují prodejnu a galerii Polarograph, mají i půjčovnu Polaroidů a Instaxů. Na tom by možná nebylo nic tak úplně zvláštního (i když, u vás snad funguje půjčovna foťáků?), ale oni tyhle přístroje půjčují zadarmo. Jediné, za co platíte, jsou fotky. A to je hrozně super! Takže mi dovolte, abych ještě jednou zajásala, protože jsem opravdu nadšená, a už se zakousněte do rozhovoru, během kterého jsem si s Michalem povídala především, ale nejen o Polaroidech.

Michale, řekni mi – proč zrovna instatní fotografie? Co je na ní tak fascinujícího, žes jí tak propadl?
Protože mám fotku během pár minut v ruce – ne někde na kartě v mobilu mezi stovkami jiných fotek, ale fyzicky v ruce, na krásném papíře. A to je úplně jiný zážitek než na displeji. A samozřejmě taky proto, že má Polaroid svoje osobité kouzlo, zajímavé podání barev a zajímavou kresbu. Focení s ním je vždycky i trochu o náhodě, filmy reagují na světlo, na teplotu a tak a mohou se na nich vyskytnout různé nedokonalosti a chyby, které vypadají naprosto skvěle a jsou naprosto neopakovatelné. Každá fotka je úplný originál a kdybys ji chtěla vyfotit znovu, tak to prostě neuděláš, pokaždé bude trošku jiná.

Jsou podle tebe lepší černobílé, nebo barevné polaroidové snímky?
Já bych to kombinoval! Černobílá je skvělá na portréty, ale barva je pro Polaroid rozhodně typičtější.

Foto: Everbay

Určitě máš nějaké triky, jak udělat dokonalou instantní fotku. Co je podle tebe nejdůležitější při focení Polaroidem?
Hlavní je přemýšlet, než zmáčkneš spoušť. Polaroid není levná sranda, takže nemůžeš udělat sto fotek a pak vybrat tu nejlepší. Často máš jenom jeden dva pokusy, a proto si musíš dát opravdu záležet a pečlivě nakomponovat a dobře rozmyslet. Ale obecně je focení s Polaroidem jednoduchá záležitost, kterou zvládne úplně každý, je to jen technika – jestli bude fotka dobrá nebo ne záleží na jiných věcech.

Na jakých?
Není to o technické stránce, dokonalou fotografii můžeš pořídit jak Polaroidem, tak třeba mobilem nebo dírkovou komorou. Je o myšlence, o nějakém přesahu a sdělení, které by podle mě nemělo být úplně okaté a prvoplánové, ale spíš by fotka měla dovolit, aby si ji každý vyložil po svém. Měla by tě vtáhnout svojí atmosférou a vyvolat v tobě nějaký pocity.

Je Polaroid vhodný třeba i na focení něčeho jiného než lidí?
Polaroid je nejlepší na portréty, ale mě osobně třeba vždycky lákalo fotit s ním architekturu, přestože na to vlastně vůbec není vhodný. Fotíme s ním teď třeba polaroidového průvodce Prahou, jmenuje se spud. Ale přesto doporučuju hlavně ty lidi, portréty jsou na tom formátu prostě suverénně nejlepší.

A dá se jím pořídit i selfí?
Dá, ale musíš mít hodně dlouhou ruku, protože většina Polaroidů ostří až od půl metru (smích). Ale jasně, třeba na večírku nejde o to, jestli ta fotka bude úplně dokonalá, ale o ten proces focení, je to spíše zábava a myslím, že polaroidových selfie takhle vznikly tisíce.

Foto: Couple of Prague

Jak tě tak poslouchám, myslím, že odpověď je jasná, ale stejně se zeptám. Co je podle tebe lepší – Polaroid, nebo Instax?
Ono záleží na co. Pokud máš na focení čas a můžeš si s fotkou trošku vyhrát, trošku nad ní přemýšlet, volil bych Polaroid. Pokud ale fotíš na svatbě, většinou si vybereš Instax, protože chceš mít stoprocentní jistotu, že se fotky vydaří, že se rychle vybarví a ty je můžeš hned vlepit do alba a nechat k nim napsat přání. Instax má navíc podstatně levnější filmy, a i když fotky nejsou tak pěkné jako z Polaroidu, i ony mají svoje kouzlo a focení na ně je ohromná zábava, protože se strašně rychle vybarvují a ty to můžeš sledovat v ruce.

Už jsme nakousli téma svateb, tak se k nim přesuneme. Co všechno se dá s Polaroidem nebo Instaxem na svatbách dělat?
Skvělé je nechat fotografa, aby postupně nafotil všechny svatebčany, třeba po párech nebo i jednotlivě, a fotky rovnou lepit do fotoalba a nechat si k nim napsat přání či vzkazy. Až se ráno po svatbě probudíte, můžete si hned prohlédnout fotky z celého dne, přečíst si krásné přání od kamarádů a přehrát si tak celý den znovu v hlavě.
Taky ale třeba často fotky rovnou lepíme na malířské plátno, kde se dá psát hned kolem nich a všichni svatebčané si je můžou hned prohlédnout. A plátno si pak doma může nevěsta klidně pověsit na zeď.
Děláme taky fotopozadí na míru, máme i super foto-rekvizity navržené českými ilustrátory a tak, takže už focení samotné je prostě pro svatebčany skvělá zábava, nadšeně sledují jak se jim fotky vybarvují v rukou. Vymýšlení přání je zaměstná třeba v době, kdy má rodina oběd, a fotky pak nevěstě se ženichem udělají ohromnou radost.

Co vás s Tomášem svedlo dohromady?
Paradoxně focení na digitál! Seznámili jsme se při focení pro jeden hudební klub a brzo zjistili, že nás oba baví analogová fotka a Polaroid. Začali jsme Polaroidem fotit, psát o tom blog.. a nakonec nám to nějak přerostlo přes hlavu, až jsme si otevřeli obchod, galerii a půjčovnu.

Věnujete se i jiné analogové fotografii? Třeba Lomography?
Jojo, fotíme i na film a jak už jsem říkal, fotíme dokonce i digitálně. Polaroid není vhodný úplně na vše, je především ideální na focení lidí. Pracujeme proto hodně i s kinofilmem, na který existuje nepřeberné množství perfektních foťáků.

Jsou nějaké polaroidové fotky jiných fotografů, které tě inspirují nebo prostě jen fascinují?
Mám hrozně rád polaroidy od Helmuta Newtona, který je používal hlavně jako náhledy před tím, než vyfotil fotku na drahý středoformát. Takže jsou to vlastně fotky cvaknuté jen pár minut před tím, než vyfotil svoje nejslavnější snímky, a na rámečku těchto polaroidů jsou jeho poznámky, jak nastavit světlo, jak exponovat nebo co na finální fotce vylepšit. Je to hrozně zajímavý, protože na nich vidíš jak ty geniální a dneska už legendární finální fotky vlastně vznikaly a co se mu při tom honilo hlavou.

Foto: Couple of Prague

Michal v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál při vzpomínání na základku.
Miluju vůni staré fotografické chemie.
Cítím se milovaný, když se probudím a mám na stole připravenou snídani.
Věřím na mimozešťany!
Jedině svojí přítelkyni bych požádal o ruku.
Nevěřil bych, že tolik mých vrstevníků už má po svatbě.
Mrzí mě, že se k nám jen málokdy dostanou polaroidové fotky ze svateb, na které jsme Polaroid půjčili a tak nevidíme, jak se novomanželům líbily!
Zásnubní prsten by neměl stát víc než auto.
Ve svatebním průmyslu se konečně objevila i spousta lidí s dobrým vkusem.
Kdybych se letos ženil, vůbec se na to nestihnu duševně připravit!

Tomáš v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál při focení jen tak pro radost.
Miluju Polaroidy…
Cítím se milovaný, když dostanu dobrou fotografii.
Věřím na nedokonale dokonalou krásu chemické fotografie.
To se ještě uvidí, koho bych požádal o ruku.
Nevěřil bych, že dostanu Nobelovu cenu.
Mrzí mě, že přestali vyrábět polaroidový film FP-100C.
Zásnubní prsten nenalezen.
Ve svatebním průmyslu chyběla okamžitá fotografie.
Kdybych se letos ženil, měl bych zjistit s kým, kdy a kde.

A protože jsou kluci prostě super, na závěr si pro vás připravili exkluzivní nabídku – půjčte si zde na svatbu Polaroid (opakuji: ZDARMA!), v objednávce uveďte do poznámky kód BSB10 a dostanete ještě navíc slevu 10 % na filmy. Jupí!

Užívejte!
Lucie

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago