VŠECHNY ČLÁNKY

Upečte si malinový dort

Dneska mám narozeniny a protože k narozeninám patří dorty, jeden pro vás mám. Tenhle malinový jsem upekla na jednu z oslav a ostych stranou – byl neskutečně dobrý. Kvůli svému čokoládovému korpusu sice poměrně sytý (každopádně si ho nedávejte po svíčkové jako my, nebo se budete muset od stolu odvalit… jako my), ale díky lehkému krému a malinám je zase náramně svěží a prostě celý letní.

Recept je na dortovou formu o průměru 22 cm a protože je dort opravdu sytý, nacpe se jím klidně i 10, 12 lidí. Připravte si kilo malin a dejte se do toho, není to nic složitého.

Čokoládový korpus:
200 g hořké 70% čokolády
200 g másla + na vymazání formy
3 vejce
100 g třtinového cukru
80 g celozrnné hladké mouky
40 g kakaa
350 g čerstvých malin

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a po stranách formu poctivě vymažte máslem. V misce nad parou nechte rozpustit máslo s čokoládou. Mezitím vyšlehejte vejce s cukrem do světlejší pěny, do které následně pomalu vmíchejte zchladlou čokoládovou směs. Opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Jakmile se vše krásně spojí, přisypeme maliny, promícháme a nalijeme do připravené formy. Párkrát formou zatřeste, aby se povrch urovnal. Dejte asi na 25 minut péct (povrch bude pevný, ale na špejli vám po vpichu zůstane čokoláda).


Malinový krém a želé:
400-500 g čerstvých malin
6 plátků želatiny
200 ml 40% šlehačky
1 plnotučný tvaroh (nejlépe ten v alobalu)
třtinový cukr podle chuti

Maliny rozmixujte a propasírujte přes sítko, abyste se zbavili zrníček, zvlášť vyšlehejte šlehačku. V kastrolku nechte nabobtnat 4 plátky želatiny se třemi lžícemi vody. Prošlehejte tvaroh s cukrem a lehce vmíchejte šlehačku. K želatině přidejte tři lžíce rozmixovaných malin a zahřívejte, až se želatina zcela rozpustí (pozor, nesmí se vařit!). Sundejte z plotýnky a pořádně promíchejte zhruba s polovinou rozmixovaných malin. Přidejte malinovou směs k té tvarohové a zlehka míchejte, až se vše hezky spojí. Nalijte krém na vychladlý korpus, zatřeste, aby se vše pěkně urovnalo, a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice tuhnout.
Jakmile bude krém pevný, připravte si želé. Opakujeme postup: nechte 2 plátky želatiny naboptnat se lžící vody, přidejte dvě lžíce rozmixovaných malin a zahřívejte, až se želatina rozpustí. Sundejte z plotýnky a přimíchejte zbytek rozmixovaných malin. Nalijte na dort a opět trochu formou zatřeste, aby se vše pěkně urovnalo.
Ozdobte hezkými čerstvými malinami, které zbyly (ty ošklivější strčte rovnou do pusy), a dejte aspoň na další dvě hodiny tuhnout.

Dejte vědět, jak se vám dort povedl. Když budete šikovní, nebude vypadat tak upatlaně, jako ten můj…

Slunečnou neděli všem. Užívejte!
Lucie

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago