VŠECHNY ČLÁNKY

Loukykvět: Kytice krok za krokem

Květinářství Loukykvět asi dobře znáte. Nádherné bohaté kytice převážně z lučního a polního kvítí, které zrovna kvete, a to i takového, které byste možná za normálních okolností považovali za plevel. To vše semtam doplněno květinou ze zahrady.

Chcete vědět, jak jejich kytice vznikají? Právě to se dozvíte v seriálu Loukykvět: Kytice krok za krokem. Možná si s pomocí názorných fotografií, které pro vás Loukykvět fotí, pak troufnete uvázat kytici i sami. A nemusí jít rovnou o pugét na svatbu, tyhle vazby totiž vypadají skvěle samozřejmě i ve váze. Kdekoliv. Pokud ale chcete tu nejlepší a nejkrásnější a nejdokonalejší kytku, nechte to na nich. Přecejen to jsou profíci.

Nevěsta Lucie měla na svou svatební kytici jediný požadavek: měla by být pestrobarevná. Protože se vdávala v červenci, nebyl to pro Loukykvět žádný problém – červenec totiž bývá plný zlatavého obilí, cínií, prvních jiřin, krásenek na pochodu a nekončící záplavy okrasných máků.

Použité rostliny:
cínie / máky / klarkie / černucha / pakmín / jiřiny / krásenky / trávy podle libosti

Postup:
Nejdříve si vybereme barvy, všechny květiny připravíme na stůl a očistíme. Nechceme se v průběhu vázání zdržovat otrháváním lístečků ze stonku jen jednou rukou…

Spojíme dva stonky do tvaru X, přidáme třetí a tím vytvoříme pyramidu. Další stonky už přidáváme jen jedním směrem, kytici si průběžně otáčíme.
Když začínáme, tvoříme střed kytice. Ta naše musí být pestrobarevná, proto dáváme pozor, aby už v začátcích vázání byly použity všechny druhy a barvy.

Postupně začínáme přidávat, hlídáme si pestrobarevnost. Je fajn vytvořit v kytici malou „anomálii”, například položením dvou stejných výrazných kytek do stejné blízkosti.

Kytice už začíná nabírat tvar a v našem případě i tíhu. Pořád ale chceme přidat hodně materiálu. Snažíme se kytici na stranách svažovat jen mírně, tím pádem dosáhneme požadované formy — oválu.

Občas přidáme něco lehce vyčuhujícího nad hladinu a nakonec po stranách trávy kopírující tvar kytice.

Pevně svázat, zastřihnout a je to!
TIP: Máky jsou děsně křehká věc, stačí je natrhat a uvázat ještě jako poupata, do jednoho dne se rozvinou a vydrží pak déle.

Nevypadá to zase tak složitě, že? No jenže si to zkuste, v jedné ruce držet čím dál těžší kytici, za žádnou cenu nepustit, aby se vám celé veledílo nerozpadlo, a přitom pořád přidávat další a další květy, přemýšlet kam je dávat, abyste dosáhli požadovaného tvaru, a nakonec to ještě všechno svázat. Uf!

Určitě jste ale už zvědaví, jak si tahle nádhera nakonec vedla v akci. No, jak asi – prostě skvěle!


Foto: Lada Baladová

Pochlubte se na Facebooku svými výtvory…
A užívejte!
Lucie

Uložit

Uložit

Uložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago