SVATEBNÍ RADY A TIPY

Jak vytvořit svatební moodboard (videonávod)

Znáte pojem moodboard? Nebo ho po vás už dokonce někdo chtěl? Nedivím se, podle mě je to opravdu skvělý pomocník při svatebních přípravách. A já vám poradím, jak si takový jednoduchý svatební moodboard vytvořit a k čemu přesně že se vám vlastně hodí. 

Co je svatební moodboard

Ať jste v obraze. Moodboard je v krkolomném překladu náladová nástěnka. Jejím úkolem je navodit náladu, atmošku, ucelit představy a definovat styl, ať už jde o nový design vašeho obýváku nebo právě svatbu.
Svatební moodboard je skutečně užitečný a rozhodně doporučuju si ho vytvořit hned v začátku plánování svatby. Pomůže vám totiž sjednotit a utřídit veškeré nápady a nebudete pak mít pocit, že spolu tohle a tamto neladí a je to jak každej pes, jiná ves. Díky moodboardu uvidíte všechny své představy pohromadě a snadněji pak určíte styl svatby a případně i její barevnou paletu.
Možná namítnete, že tohle zvládnete jen s Pinterestem, ale! Svatební moodboard je něco, co se rozhodně hodí i při komunikaci s mnohými svatebními dodavately, kteří se pak mají od čeho odpíchnout a lépe se svou prací trefí do vašeho vkusu a vašich snů. S moodboardem pracují svatební agentury a dekoratérské služby, květinářky, hodí se i při návštěvě svatebního salonu nebo při tvorbě svatebního oznámení.

Jak svatební moodboard vytvořit

Videonávod najdete níže (rozdělený na dvě části), tady vám teď popíšu, o co jde, ať se v tom neztratíte.

  1. Vytvořila jsem pro vás šablonu svatebního moodboardu k vytištění v online grafickém programu Canva. Jestli to neznáte, je to super nástroj pro jednoduchou grafiku (může se vám hodit i při tvorbě vlastního jednoduchého svatebního oznámení, jmenovek a podobně). Ovládání je opravdu intuitivní, ale na internetu najdete i spoustu návodů, stačí googlit. Šablonu na můj moodboard najdete zde.
  2. Otevřete si tuhle šablonu a vytvořte si její kopii (podle prvního videa) – bez toho nelze tu původní upravovat. Vepište do textu svá křestní jména.
  3. Ze své svatební nástěnky na Pinterestu si uložte 7 obrázků, které nejvíce vystihují vaši představu o tom, jak by svatba měla vypadat. Já vždycky začínám svatební kyticí – určí barevné ladění svatby a víceméně se od ní to ostatní už odvíjí. Jako další můžete přidat nějaký detail, dekorace, vysněné svatební šaty, dort, družičky, ženicha v obleku, zajímavý nápad.
  4. Uložené obrázky nahrajte do Canvy (vizte video) a následně poskládejte do šablony.
  5. A zbývá určení barevné palety. Nejjednodušší je vzít fotku vysněné svatební kytice a nahrát ji sem do generátoru berevných palet od Canvy (vizte druhé video).
  6. Udělejte si printscreen výsledné paletky a obrázek nahrajte do souborů v Canvě (tam, kde máte otevřenou šablonu moodboardu).
  7. Teď smažte ze šablony předpřipravenou mřížku na paletu a nahraďte ji vystřiženou paletkou. A je to. Nebo si sem můžete místo mřížky nahrát pár čtverečků (v Canvě vlevo v tom úzkém sloupečku záložka prvky) a ty obarvit pomocí kódu, který ve vygenerované paletě najdete pod každou barvou.
  8. Hotový moodboard uložte jako PDF k tisku, vytiskněte a máte perfektní materiál na schůzku s květinářkou, cukrářkou nebo agenturou či dekoratérkou. A s kamarádkami.

Tak takhle postupuju při tvorbě moodboardu já. Jestli na to půjdete jinak a například si nejprve najdete na Pinterestu barevnou paletu a pak si teprve sestavíte vlastní nástěnku, je to samozřejmě jen na vás. Zkuste ale do výsledku zahrnout to, co už víte jistě (např. podobné místo svatby, dort, na kterém jste se shodli…).

Ještě na ukázku přikládám moodboard, který jsem vytvořila pro kamarádku Barush:

A dvě fotky toho, jak to nakonec vypadalo. To abyste viděly, jak vám může moodboard pomoct držet se svých představ. Jasně, že to není úplně na chlup stejné, ale záměr je myslím naprosto zřejmý.

Užívejte.
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago