SVATEBNÍ RADY A TIPY

4 tipy, jak a kde vybírat svatební dekorace

Svatební dekorace, to je obsáhlé téma. Kolik za ni zaplatíte? To záleží na tom, kolik do ní chcete nebo můžete vrazit, jestli si něco chcete vyrábět sami, v jakém stylu chcete svatbu mít a v jakém prostoru se bude svatba konat. Je to individuální a nelze stanovit univerzální cenu. Důležité je znát datum a místo svatby ještě předtím, než se začnete zabývat svatebními šaty, účesem nebo právě dekoracemi. A pak se držte následujících kroků, aby vám to šlo samo. Vězte ale, že když si na pomoc přizvete svatební agenturu nebo dekor studio, budete mít o spoustu starostí, ač celkem příjemných, míň. 

1. Určete si styl svatby

Základem je určit si styl své svatby. Líbí se vám stejně jako mně nejvíc rozpustilé uvolněné bohémské svatby v přírodě, třeba v lese nebo na skalách? Nebo je vám bližší rustikální venkovský styl, vintage či retro? Nebo se snad vidíte v elegantním, minimalistickém, princeznovském či industriálním stylu? Ztrácíte se? Tak mrkněte na Pinterest, je to přece taková studnice krásných obrázků, nápadů a snů. Určitě objevíte nějaké svatební fotky, u kterých si řeknete: to chci! To je ono! Máte? Tak přesně to je váš styl.

2. Vytvořte si moodboard

Výběrem stylu ještě zdaleka nemáte vyhráno. Je tolik možností! Pro utřídění myšlenek, nápadů a představ si sestavte svatební moodboard – při jeho tvorbě se přitom neomezujte jen na obrázky ze svateb. Moodboard má především navodit náladu, atmosféru, takže se nebojte na něj přidat třeba obrázek z módního časopisu, na kterém je filmová herečka v krásných šatech na červeném koberci nebo modelka se zajímavým modelem na přehlídkovém mole světoznámé značky. Jakýkoliv prvek, který se v určité podobě může objevit na vaší svatbě, na moodboard patří. S jeho pomocí zjistíte, jaké barvy budou pro vás ty jediné dokonalé, jaký styl šatů se vám nejvíce líbí, jaké květiny jsou ty pravé a nakonec i to, jaké dekorace se k takové svatbě budou hodit nejvíce. Pokud tápete, jak na to, přečtěte si starší článek Jak vytvořit svatební moodboard a pusťte se do toho.

3. Stanovte si na dekorace rozpočet

Nebudeme si nic nalhávat, svatba není levná. Už tak napnutý svatební rozpočet nejvíce zasáhne jídlo, pití a případně ubytování, ale ani částky za ostatní nutnosti a chtěnosti nejsou v součtu zanedbatelné. Buďte proto neúprosní. Stanovte si předem část rozpočtu, která padne na svatební dekorace (náklady na květinovou výzdobu si ponechte z praktických důvodů zvlášť) a za žádnou cenu ji nepřekračujte. Ani pokud zjistíte, že vaše vysněné svíčky stojí daleko víc, než jste si mysleli. Rozpočet jste si přece stanovili podle svých finančních možností.
Věřte, že jen tak budete u výběru dekorací skutečně přemýšlet a počítat, takže nekoupíte milion nesmyslů a nedůležitých pičičmind, které pak stejně nevyužijete nebo po svatbě hned vyhodíte. Uplatněte pravidlo minimalismu: méně je více. Vážně. Opravdu nepotřebujete potah a mašli na každou židli, stačí ozdobit židle novomanželů. Nepotřebujete deset metrů tylové záclony na stůl – za prvé to není nikterak krásné (pokud nežijete v prvních pěti letech po revoluci) a za druhé to jsou zase jen zbytečné náklady. Pátrejte po jednoduchých možnostech a myslete na to, že spoustu věcí si můžete sami vyrobit nebo některé zakoupené dekorace po svatbě prodat. Fungují také půjčovny!

4. Zapomeňte na slovo svatební

Možná vám to přijde divné, možná naopak samozřejmé. Když zajdete do jakékoliv prodejny, například větší galanterie, ve které budou mít sekci svatební dekorace, najdete s největší pravděpodobností hromadu kýčů, nesmyslů a ohavností – od podivných mašlí na auto až po voskové figurky na svatební dort. Stejný, ne-li horší (!!!) sortiment nabízejí i eshopy se svatebními dekoracemi. Ani na ně nelezte, je to o duševní zdraví. Naproti tomu v obchodech zaměřených na prodej bytových dekorací můžete objevit spoustu senzačních doplňků, které byste jinak sháněli mezi svatebními dekoracemi dlouho nebo by přinejmenším stály dvakrát tolik. Takže šup na Bellarose.cz, Bonami.cz, H&M Home, Zara Home nebo do Ikey. Tam toho najdete a ještě to všechno pak pravděpodobně znovu upotřebíte doma, což je vůbec ideální!


Máte vlastní tipy, kde hledat svatební dekorace?

Užívejte!
Lucie

Foto: úvodní / 1 / 2 / 3


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago