ROZHOVORY

BeWooden: Jsme pořád jen kluci z vesnice

Myslím, že značku unikátních dřevěných motýlků BeWooden netřeba představovat. Určitě už jste na jejich produkty někde narazili. Kromě pánských motýlů z kvalitního dřeva a látek vyrábějí i skvělé motýlky dámské, ale i dřevěné peněženky, manžetové knoflíčky, zrcátka, náramky, vizitkovníky… A to všechno v malé beskydské dílně a výhradně ručně. I přesto, že objem zakázek je už o dost větší, než v začátcích před třemi lety. Zdá se to neuvěřitelné – taková chvíle a taková značka! Zajímalo mě, kdo za značkou stojí a jaký mají pánové vztah ke svatbám, jichž jsou dřevěné motýlky tolik oblíbeným doplňkem. Ctirad, Jakub a Patrik jsou totiž mladí, svobodní kluci, kteří by nejspíš nečekali, že se jich bude někdo na svatbu ptát tak brzy… Na moje otázky ale s radostí na střídačku odpovídali.

Nosili jste motýlky předtím, než jste je sami začali vyrábět?
Ctirad: Vždy jsem tíhl k módě, která nepodléhala trendům, a v mém šatníku byste našli spoustu věcí, ke kterým mám vztah. Nejsem vyloženě elegantní typ, ale rád se oblékám jako pravý gentleman, když je k tomu vhodná příležitost. Motýlek jsem nosil do tanečních, do divadla, přišel mi zajímavější než kravata, kterou měl každý. Gentlemanství je zkrátka něco, do čeho musíte dospět. V začátcích jsme byli stále v dílně nebo skladu, tam jsme byli rádi za teplé oblečení. Navíc jsme topili v malém kamenném pecku. Teď je příležitostí, kdy si mohu vzít motýlek a košili, více a více.

Nakupují u vás více ženy pro své muže, jak bych předpokládala, nebo si muži vybírají sami?
Jakub: Říká se, že muž by měl být vizitkou ženy. To se u nás potvrzuje. I když jsme měli v prvních měsících ryze pánský sortiment, ženy u nás nakupovaly mnohem více. Kupovaly jedinečné a výjimečné dárky. Postupem času začali nakupovat muži sami pro sebe. Třeba už nějaký produkt měli a chtěli další. Nebo motýlek na někom už zahlédli a přišel jim jako skvělý doplněk. Nyní nelze říci, zdali nakupuje více mužů či žen. Což souvisí také s tím, že sortiment pro dámy je nyní širší: dámské motýlky, vizitkovníky, zrcátka, brzy přibude také psaníčko či brože. 

Svými produkty se odkazujete k tradici řemesla. Jak vnímáte tradici obecně?
Patrik: Já, Ctirad i Jakub jsme z vesnice. Ctirad z Chlebovic, já z Brušperku, Kuba z Palkovic. I proto jsou nám tradice velmi blízké a jsou s námi spjaté. Moravský kraj je o tradicích. To můžu potvrdit, jelikož už pět let kvůli studiu bydlím v Praze, která žije mnohem moderněji. Bez nadšení pro řemeslo, tradici a ruční práci by nebyl BeWooden takový, jaký je. Právě to ho v konzumní době činí unikátním. A takové věci fungují, jen pokud jim skutečně věříte.

Podle mě se na českých svatbách často zaměňuje tradice se strnulostí a zvyk se zlozvykem. Jak vnímáte české svatby vy?
Ctirad: Svatby jsou jedinečné tím, že je každá jiná, každá svá. Pro mě, ať už je jakákoli, musí být podle snů novomanželů. Ať už jsou pro tradice, či nikoli. Ať už mají hostů deset, nebo sto. Měla by zkrátka odrážet temperament nevěsty a ženicha. Možná v Česku stále přetrvává, že lidé spoustu věcí dělají, jen protože „se to dělá na každé svatbě“ a bylo by divné to tam nemít. Nechtějí nijak vystupovat z řady a chtějí klasickou svatbu.

Je něco, co vás na svatbách vyloženě štve a co vy byste nikdy neudělali?
Jakub: Když se bavíme o těch tradicích, mně se například nelíbí, když novomanželé zařadí nějakou tradici, o které ani neví, proč by se měla dělat, nebo neznají její význam. Rozbíjení talířů, házení rýže. Je tradice a tradice. Některé bych chtěl určitě i na své svatbě, nikdy bych ale nechtěl, abych dělal něco proti své vůli nebo s čím nesouhlasím. Chci si to hlavně užít a bavit se. Ne být jako herec v divadle, co jede podle scénáře.

Byli jste v poslední době na nějaké svatbě? Jaká byla?
Patrik: Já osobně jsem v poslední době na svatbě nebyl a z pohledů kolegů tuším, že oni také ne. Nejspíš je to i tím, že věkově se teprve dostáváme do období, kdy se naši přátelé berou. Určitě se na to ale hodně těším.

Myslím, že jste obecně vnímaní prostě jako výrobci dřevěných motýlků. V nabídce toho máte ale víc, včetně chlapecké a dámské kolekce. Jaký produkt je váš nejoblíbenější? A chystáte nějaké novinky?
Ctirad: Určitě byl pánský motýlek produkt, který nás dostal do povědomí. A velmi oblíbený je stále. Ale samozřejmě jsme si byli od začátku vědomi toho, že musíme tvořit dále. Pouštět se do dalších oblastí a sortiment rozšiřovat. Od prvního návrhu po finální produkt si na všem zakládáme opravdu do detailu. Proto nemůžeme představovat novinku za novinkou. V posledním roce jsme však velmi zapracovali na výrobních procesech. A pracujeme na více produktech najednou. Což je skvělé a letos tak novinek bude velké množství. Motýlek je pořád prodejně nejúspěšnější, ale nemá už zdaleka tak výraznou převahu nad ostatními produkty.

Je možné vaše produkty nějak na zakázku upravit? Třeba změnit látku, vygravírovat vzkaz?
Jakub: Tomáš Baťa to říkával jasně: „Náš zákazník, náš pán.“ Tak tomu je samozřejmě i u nás a snažíme se vyhovět nápadům a plnit přání našich zákazníků. Je to skvělé i pro nás, protože vidíme, o co je zájem, co bychom mohli změnit a podobně. Gravírování vzkazů je pak oblíbeným zosobněním produktu. BeWooden je také založen na jedinečnosti, proto jsme také v posledních týdnech představili velkou novinku, na kterou jsme opravdu pyšní: konfigurátor, díky kterému si na našich stránkách můžete libovolně sestavit svůj motýlek. Tvar, látka, grafika… žádné limity, žádné hranice. 

Už vás přešla euforie z toho vidět na někom vaše produkty? Nemáte tendenci se k tomu hlásit?
Patrik: Určitě to vždy potěší, a tak to bude jistě pořád a neopadne to. Je úžasné vidět někoho v metru nebo v restauraci. Samozřejmě nám také dělá radost, když si naše motýlky vezmou celebrity. Ondřej Hejlík jich má několik, Vojta Dyk, ale také třeba fotbalista Jérôme Boateng. Jedním motýlkem jsme také měli možnost osobně obdarovat Bena Afflecka. Určitě nás to velmi těší, ale stále jsme nohama na zemi. Pořád jsme ta malá dílna v Beskydech.

Viděli jste už nějakou zahraniční svatbu, na které byly vaše produkty? 
Ctirad: Zahraničních svateb, tedy fotografií z těchto svateb, máme mnoho. Je to i tím, že na svatby je motýlek opravdu skvostným doplňkem. Přitahuje pozornost a přesto je elegantní. Máme tak svatby z Paříže, Dominikánské republiky, Norska. Naše motýlky se rozletěly do všech koutů světa.

Jakub v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál skvělé komedii o vztazích Naprostí cizinci. Úžasná italská záležitost.
Miluju svou práci, dobré jídlo a když si po práci a dobrém jídle jdu pořádně zasportovat.
Cítím se milovaný, když má přítelkyně zvládá s přehledem mé pracovní vytížení a připravuje mi skvělé zázemí.
Věřím na lásku na celý život.
Rád bych požádal o ruku ve velmi nečekaný moment.
Nevěřil bych, že 
někdo na svatbě může vyvolávat konflikt.
Mrzí mě, že lidé často své svatby připravují tak, jak se očekává, ne tak, jak by sami chtěli.
Zásnubní prsten je důkazem lásky.
Ve svatebním průmyslu by měl být brán největší důraz na povahy svatebčanů.
Kdybych se letos ženil, tak by mě o ruku musela požádat má přítelkyně.

Patrik v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál, když mi nejlepší kamarád oznámil, že si bere moji dobrou kamarádku, se kterou jsem jej přesně rok zpátky seznámil.
Miluju, když můžu dělat něco, co mě baví a dává smysl.
Cítím se milovaný, když se nedaří a přesto vím, že mám absolutní podporu.
Věřím na lásku na první pohled.
Rád bych požádal o ruku při západu slunce na festivalu horkovzdušných balónů v Albuquerque.
Nevěřil bych, že 
budu tak brzo dělat rozhovory o svatbách…
Mrzí mě, že je svatba pouze jednou za život. Ideálně (smích).
Zásnubní prsten není jen tak ledajaký prsten…
Na svatebním průmyslu se mi líbí, že výsledek je vidět hned a má skutečně smysl.
Kdybych se letos ženil, tak by to bylo opravdu narychlo, abychom to stihli v létě (smích).

Ctirad v 10 větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál, když jsem viděl ženicha při šraňkování, jak skládal fůru dřeva, aby se mohl dostat k nevěstě.
Miluju trávit čas se skvělými lidmi.
Cítím se milovaný, když 
mne v jakékoliv době podporuje rodina i přátelé.
Věřím na 
lásku na celý život.
Mám své tajemství, jak bych požádal o ruku.
Nevěřil bych, že 
laská nevychází se srdce.
Mrzí mě, že 
svatební dny nemají více hodin.
Zásnubní prsten 
je upřímným vyznáním lásky.
Ve svatebním průmyslu 
je skvělé být součástí tak krásných okamžiků.
Kdybych se letos ženil, 
tak by muselo přijít druhé jaro…

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago