SVATEBNÍ INSPIRACE

Svatba a analogová fotografie? Ano!

Napadlo by vás v dnešní době pozvat si na svatbu fotografa, který fotí pouze na analog? Pravděpodobně ne. Přitom se na klasický 35mm kinofilm fotilo ještě poměrně nedávno. Jenže pak v 90. letech přišly první digitální fotoaparáty a kinofilm vytlačily na okraj. Naštěstí ale analogy nezmizely úplně. Na svatbách je dneska často (skoro na každé) vidět Polaroidy nebo Instaxy, především v rámci fotokoutků. Co takhle se ale na digitál vyprdnout úplně a těšit se na překvápko, až vám fotograf pošle vyvolané analogové fotky? Máte odvahu?

Mnoho podob analogu

Přestože si asi pod pojmem analogová fotografie představíte nejspíš klasický kinofilm, snad na každé současné svatbě narazíte na Polaroid nebo Instax, kterými se hosté nadšeně fotí ve fotokoutku. I ty patří mezi analogové foťáky a oblíbené jsou dost. Tak se pojďme trochu blíž podívat na všechny podoby analogu, které na svatbě můžete mít.

Instax

S Instaxem od Fujifilmu jste se na svatbě už stopro setkali. Není totiž drahý, náplně do foťáku taky ne, takže je dost jednoduché sehnat ho k zapůjčení i v okruhu svých známých. Navíc je vyvolání jednotlivých snímků na rozdíl od Polaroidu rychlé, takže můžete cvakat jednu fotku za druhou. Vybírat můžete mezi třemi velikostmi fotek: Mini (fotka 5×9 cm, tedy jako vizitka), Square (8×8 cm) a Wide (9×10 cm). Měla jsem v ruce všechny tři a jednoznačně bych doporučila Square. Má pro instatní fotku typický a chtěný čtvercový formát, který zkátka vypadá nejlépe, ale taky dobře padne do ruky. Wide bych speciálně na svatbu netahala, je velký, poměrně těžký a bez obsluhy se neobejde (jakože selfíčka s ním prostě neuděláte), Mini je zase moc mini, na tom je prd vidět… Samozřejmě musíte ale brát v potaz nejen cenu samotného foťáku, ale i náplní. Ty se u Instaxu pohybují v ceně 20 až 30 Kč za snímek.
Pokud chcete výrazně ušetřit, Instax si můžete na svatbu půjčit zdarma – v Polagraphu za zápůjčku nic neplatíte, pouze vratnou zálohu 1000 Kč. Se slevou ode mě pak máte (jen!) k zápůjčce ještě 10% slevu na náplně (kód BSB19).

Polaroid

Druhým nejoblíbenějším a zároveň tím nejstarším instantním analogem je ikonický Polaroid 600. Stará dobrá šestistovka se už sice od roku 2008 nevyrábí, ale poměrně snadno seženete repasované kousky, po kterých je sháňka. Pokud byste chtěli úplně nový, pak hledejte označení OneStep – moderní Polaroidy, které mají zabudovanou baterku a jejich filmy jsou tedy levnější (ty původní totiž měly baterku ve filmu). Celkově je ale focení Polaroidem vždycky dražší než Instaxem – dražší je samotný foťák i filmy. Jenže je tu jedno významné plus, totiž absolutně nenapodobitelné kouzlo výsledných čtvercových fotek. S ním vykouzlíte úžasné vintage fotky šmrncnuté různými nedokonalostmi. Jestli jste se právě kvůli tomu do Polaroidu zamilovali, tak vás neodradí ani delší doba vyvolání (černobílá fotka 5 minut, barevná 15 minut), ani vyšší cena za náplně (cca 60 Kč/fotka).

Pokud si chcete Polaroidem zpestřit zábavu na svatbě, bude úplně perfektní na zachycení neopakovatelných momentek, kterým dodá úžasnou atmosféru. Takové okamžiky zachycené pohledem svatebčanů, navíc třeba doplněné o jejich vzkazy, budete milovat. I Polaroid si v Polagraphu můžete zdarma půjčit a použít můj slevový kód (BSB19) na nákup náplní. Chcete-li ale spíš klasický fotokoutek s rekvizitami, volila bych Instax, na to mi přijde Polaroidu tak trochu škoda…

Jednorázové foťáky

Pamatujete na svatbu Moniky a Chandlera z Přátel? Chandler měl rozdat mezi hosty jednorázové foťáky a neudělal to. Věčná škoda… Analogová fotka je podle mě daleko autentičtější než ta digitální. Jen si vzpomeňte, jak vnímáte staré snímky v rodinném fotoalbu… že jsou prostě jiné? Tak nějak… syrovější? S analogem totiž máte vždycky jen jeden pokus – snímek si nezkontrolujete ani neupravíte, je to zkrátka překvápko. A taková reportáž z vašeho svatebního dne nafocená jednorázovými kinofilmovými foťáky, které stojí pár korun (na eshopu Polagraph kolem 200 Kč), je k nezaplacení. Jsem si naprosto jistá, že se na tyhle fotky budete těch pár dní, než se film vyvolá, vážně těšit.

Fotograf s analogem

A teď vážně. Co takhle si nechat nafotit na film celou svatbu? Pravděpodobně nedostanete stovky či dokonce tisíce snímků, ale zas budete mít svůj svatební den nafocený realisticky, bez příkras a retuší. Já osobně třeba úplně miluju černobílou analogovou fotku a mít takhle nafocenou svatbu, to by byl sen! Ale asi bych se (stejně jako vy) trochu bála – tak co pozvat „normálního“ svatebního fotografa a k němu jednoho, který bude fotit na analog? Variantou může být i jen portrétové focení analogem, ze kterého budete mít opravdu dechberoucí snímky.
Anebo! Polagraph spolupracuje s profíky, kteří vám mohou celou svatbu nafotit na Polaroid, takže už na konci dne dostanete album plné úžasných, nezaměnitelných, syrových snímků zachycujích vaše emoce a emoce vašich nejbližších. To chci!

Tento článek jsem napsala ve spolupráci (neplacené!) s kluky z Polagraphu, protože mě jejich práce a vášeň pro analog hodně a už hodně dlouho baví.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago