ROZHOVORY

Industry Jewels: Příjezd na svatbu domíchávačem betonu mi asi neprojde

Beton zažívá své znovuobjevení, a to v podobách, v jakých byste ho možná nečekali. Betonový nábytek, designové nádobí, šperky. Česká značka Industry Jewels prorazila svými lehoučkými a odolnými betonovými náušnicemi, které jsou opravdu designovou záležitostí. Zároveň je jejich vzhled ale natolik univerzální, že je v podstatě nemusíte sundavat z uší. Myslím, že mohou být i skvělým svatebním šperkem, pokud máte zálibu v minimalismu a zalíbily se vám svatby v industriálním stylu. O značce i svatbách jsem si povídala s Tiborem Mužíkem, který se v Industry Jewels stará o design a vizuální styl. 

Když někomu řeknu o vaší značce, všichni se při slovech „betonové náušnice“ začnou smát nebo se přinejmenším hodně diví. Jsou trošku nedůvěřiví a myslí si, že jsou takové náušnice hrozně těžké a zákonitě se s nimi musíte utopit, pokud si je vezmete na plavání. Tak to ale určitě není, že ne?
Na tohle jsme zvyklí. Všemu ještě nasazuje korunku to, že značku vedeme tři chlapi. Naše náušnice jsou ale naopak až překvapivě lehké – směs, ze které je vyrábíme, je už čtvrtá v pořadí a trvalo nám dva roky, než jsme ji dotáhli do dnešní podoby. Díky tomu jsou náušnice lehké, pevné a houževnaté. 

Takže můžu vaše náušnice nosit pořád? Nemohly by se třeba rozpustit ve vodě?
Všechno samozřejmě testujeme na našich partnerkách a kamarádkách a máme skvělé výsledky. Naše betonová směs není ta klasická, kterou používají zedníci. Vyvinuli jsme směs, která je opravdu odolná vůči vodě i chemii, oděruvzdorná a antialergenní. Stálo nás to hodně práce, ale máme skvělý beton, za který ručíme. Díky tomu našim náušnicím nevadí koupání ani ve sprše, ani třeba ve slané mořské vodě. Dokonce s nimi naše kamarádka skočila padákem a bylo to v pohodě. Na vývoji ale stále pracujeme a dokonce to vypadá, že bude v brzké době nová, neskutečně pevná, plně vodě a chemii odolná směs, která předčí i naše očekávání. 

Beton je obecně spojený s industriálním prostředím a myslím, že pořád ještě není vnímaný jako čistý materiál. Přitom výrobky z něj jsou opravdu krásné. Jak na ten „těžký, špinavý beton“ reaguje vaše okolí?
Obecně se názor na beton dost zlepšil. Generace našich prarodičů design z betonu nese nejhůře, protože si moc dobře pamatují všudypřítomnou šeď tehdejší architektury. Což je logické a člověk jim to nemůže zazlívat. I přesto si ale na jednom marketu od nás koupila dvoje náušnice skoro osmdesátiletá paní! To vždy potěší. Míváme také problémy s názorem, že si takové náušnice může doma udělat každý, stačí zajet pro cement do Bauhausu. Nechceme nikoho podceňovat, ale nám to trvalo dva roky testování, a to i přesto, že máme v týmu Štěpána a jeho otce, který má 20 let zkušeností se zakázkovou výrobou z betonu. Krom těchto případů je naše okolí vesměs překvapené, v první fází nevěřícné a poté nadšené.

Už jsi říkal, že náušnice testují hlavně vaše partnerky. Mají stálý přísun?
Ano, naše partnerky mají privilegované právo nejen na neomezené množství náušnic, ale i na testování úplně nových šperků. Někdy mi přijde, že jich má přítelkyně více než my na skladě. Bez nich by nejen testování, ale ani navrhování a výroba nešla.Testování se týká i jejich kamarádek samozřejmě.  Mimochodem, pánové se zanedlouho dočkají taky.  

Nedávno jste představili nové náušnice z tmavého betonu a se zlatým tiskem. Kde se k designu inspirujete, z čeho vycházíte?
To je složitá otázka. Nicméně design našich šperků je výsledkem kombinace mnoha faktorů. Snoubí se zde zkušenosti s předešlými kolekcemi a poučení se z chyb, momentální trendy barvy a materiály. Velkou roli v tom hraje samozřejmě styl designéra a poptávka cílové skupiny, pro kterou jsou šperky určené. Vycházíme z klasické geometrie, která má sama o sobě řád. Na druhou stranu si razíme tak trochu vlastní cestu, protože jsme zatím jediní, kteří ve šperkařství využívají technologii tisku na beton. 

Jak dalece plánujete rozšířit sortiment? Zajímalo by mě, jestli je něco, co ještě nikdo na světě z betonu nevyrobil, ale vy to prubnete a budete jediní?
Postupně se samozřejmě rozšiřovat bude a ne málo. Jsme v tomto okruhu stále nováčci a dostat nový produkt na trh nám trvá déle než velkým značkám. Ale můžu prozradit, že zrovna pracujeme na manžetových knoflíčcích pro pány a budou následovat další šperky pro dámy. Překvapením nejspíš bude, že neplánujeme zůstat pouze u betonových šperků, ale využijeme i další netradiční materiály. A taky brzy vytvoříme šperk přímo pro jednu modní značku. Nechte se překvapit. 

Teď ke svatbám. Představte si, že by chtěli snoubenci dokonalou svatbu v industriálním stylu. Mohou vás oslovit pro vytvoření třeba speciálních náušnic a manžetových knoflíčků, na kterých by byl naprosto originální design? 
Jistě, že mohou. My budeme rádi. Například před dvěma lety jsme vyráběli na zakázku betonovou krabičku na snubní prsten. Měla prý velký úspěch a skončilo to velkým ANO. Mimo šperky děláme různé produkty na zakázku stále. Zajímavým projektem byla třeba betonová dýmka.

Lze vaše výrobky nějak personalizovat na zakázku?
To není problém. Právě díky technologii tisku dokážeme vytvořit grafiku na míru. Například pro IT holky z Czechitas jsme dělali kolekci s jejich logem a vypadalo to perfektně. Druhou možností je reliéfní podpis nebo logo, ale to už je výrobně a finančně náročnější. Přesto možné. 

Vím, že se chcete pouštět i do výroby bytových doplňků a nábytku a začali jste s originálními betonovými mísami. Dokážu si je perfektně představit jako svatební dekoraci.
Ano, je pravda, že postupně vyvíjíme další produkty, ať už na zakázku, nebo pro sebe. Až přijde čas, představíme je pod novou značkou. A naše mísy už jako dekorace na svatbě  v krásném industriálním prostoru posloužily. Vypadaly tam skvěle!

Tvoříte industriální šperky, BsB je svatební blog. Chtěli byste sami mít svatbu v industriálním stylu ve staré tovární hale, se spoustou kovu, odhalených cihel a podlah z litého betonu, aby to korespondovalo s vaší tvorbou, nebo byste uvažovali spíš třeba nad romantikou v lese?
Dva z nás svatba teprve čeká, otázkou je, za jak dlouho. Já osobně nad tím ještě nepřemýšlím. Nicméně náš třetí kolega Vašek se v tomto směru pochlapil a měl svatbu v jednom z nejvíce industriálních prostor v Brně vůbec a musím uznat, že to bylo super. 

I když jsi nad svatbou ještě nepřemýšlel, stejně se tě zeptám. Máš nějakou speciální nebo bláznivou představu, co by na tvé svatbě chybět rozhodně nemělo, když pomineme krásnou nevěstu?
Osobně si představuju betonovou krabičku na prsteny, mísy s květinami, mou oblíbenou fontánu s čokoládou a kupu usměvavých lidí – rodinu a přátele. Tohle by mi ke štěstí stačilo. Příjezd velkým domíchávačem betonu by mi asi neprošel, ale uvidíme (smích).

Byls v poslední době na nějaké svatbě? Jaká byla?
Letos si s přítelkyní připadáme jako hlavní postavy z filmu Nesvatbovi (smích). Tři svatby máme za sebou a jedna nás ještě čeká. Všechny byly skvělé a přitom úplně jiné. Je zábavné srovnat například svatbu bratrance na Valašsku, kde slivovice tekla proudem, a svatbu kamaráda Vaška, kolegy z Industry Jewels, který ji měl v krásném prostoru Industra v areálu brněnských mrazíren. Přitom ale všechny byly skvělé a výjimečné. Na špatné svatbě jsem ještě nebyl a věřím, že ani nikdy nebudu.

 

Tibor v deseti větách:

Naposledy jsem se od srdce zasmál, když se ženich podepsal do matriční knihy tiskacím, protože mu máma od mala vtloukala do hlavy, že na úřední papíry se píše vždy hůlkovým, tiskacím písmem.
Miluju, když vidím, že šperky, které vytváříme, dělají lidem radost. 
Cítím se milovaný, když se vše kazí a já vím, že mám doma absolutní oporu. 
Věřím na lásku na celý život.
Rád bych požádal o ruku na netradičním místě. 
Nevěřil bych, že je s organizováním svatby tolik práce.
Mrzí mě, že se nedají stihnout všechny rozlučky se svobodou. 
Zásnubní prsten rozhodně navrhnu sám.
Ve svatebním průmyslu měl šperk vždy významnou roli.
Kdybych se letos ženil, tak snad překonám rekord v účasti na svatbách za rok. 

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago