SVATEBNÍ RADY A TIPY

Jak vybrat svatebního fotografa, část druhá

Svatební fotograf, to není jen tak. O tom jsem psala už v první části této série článků. A budeme pokračovat. Znovu si dovolím vypíchnout, že je pro výběr důležité řídit se víc pocity, než srovnáváním ceny, doby focení a počtu fotek.
Fotky jsou to, co vám kromě ženicha (nevěsty) a prstýnku po svatbě zbude. To, co vám bude připomínat kouzelnou atmosféru svatebního dne. Proto je více než důležité výběr nepodcenit a určitě ho nenechávat na poslední chvíli. (Přiznávám, tahle série článků měla vyjít už před Vánocemi – teď už je pro oslovení fotografa na letní svatbu poměrně pozdě…)

Kdy svatebního fotografa oslovit

Už podle povídání fotografů v předchozím článku je jasné jediné – fotografy oslovujte ideálně rok, nejpozději půl roku před termínem svatby. Tedy pokud se bavíme o dobrých fotografech, po kterých je v posledních letech (naštěstí) čím dál tím větší poptávka. Ti špatní (sorry, jako) na vás možná zbudou i na poslední chvíli, ale kolikrát kvality jejich fotografií dosáhne i strejda se zrcadlovkou.
Pak je tu ještě šance, že objevíte začínajícího svatebního fotografa, který nejenže vaši svatbu nafotí za zlomek ceny těch známějších a zkušenějších, ale nemá ještě ani tolik zakázek a tak je větší pravděpodobnost, že se mu do diáře vejdete.

Jak dobrého svatebního fotografa poznat

Je mi jasné, že pohled na to, co je dobré a krásné, je dost individuální. Každému se líbí něco jiného a tak je to v pořádku. Jsou tu ale určité zcela objektivní ukazatele, díky kterým můžete rozeznat skutečnou kvalitu od rádoby profesionální tvorby:

Dobrý svatební fotograf má svatby ve svém portfoliu

Možná vám to přijde naprosto samozřejmé, ale často se setkávám s tím, že si nevěsty vyberou fotografa, který dělá třeba skvělé portréty, ale svatby? Kde nic, tu nic. Focení svateb má svá specifika, snoubí v sobě reportáž, portréty i jakési produktové fotky (detaily dekorací) a ne každý fotograf dokáže krásně zachytit všechno. Proto si ověřte, že vámi vybraný fotograf má se svatbami zkušenosti.

Dobrý svatební fotograf má svůj styl

Když se podíváte na jeho portfolio či Instagram, na první pohled vás zaujme jednotnou atmosférou. Jeho styl nemusí být nutně jednoznačně rozpoznatelný mezi ostatními (i když je to samozřejmě úplně nejlepší), ale v žádném případě by neměly jeho fotky působit jako každej pes, jiná ves. Nedejbože aby tak působily fotky v rámci jedné svatby. Samozřejmě, že se každý fotograf vyvíjí a nelze srovnávat jeho třeba pět let starou tvorbu s tou současnou. Ale jestliže si na jedné fotce hraje s výraznými kontrasty, na další pracuje se zrnitostí nebo zamlžením, jedna je přesvětlená a studená a další je pochmurná a v teplých tónech, nebylo by vhodné si takového fotografa zvolit zrovna na svatbu. Evidentně se stále hledá a přece nechcete, aby pro něj byla vaše svatba jen další z pokusných králíků…

Dobrý svatební fotograf vás chce poznat

Zdůrazňují to snad všichni fotografové, s nimiž jsem se prozatím setkala – chtějí o vás vědět něco víc než je datum a místo svatby. Chtějí se na vás naladit, vědět, co se vám líbí, co máte rádi, jaké máte představy. Chtějí znát detaily vaší svatby. Pokud tohle nějakého fotografa nezajímá a jen potvrdí termín a přijede na místo, neberte ho. Rozhodně se před ním neuvolníte a bude to celé stát za prd.

Michala Rusaňuková alias Misha

Jako většina fotografů, i Míša Rusaňuková preferuje po prvotní emailové či telefonické komunikaci osobní setkání.“Ve chvíli, kdy je uvolněná atmosféra, vznikne prvních pár fotek, pak jdeme většinou fotit do parku nebo města. Krátké předsvatební focení, ze kterého vznikne pár momentek, nabízím v rámci předsvatební schůzku zdarma. Je to skvělý způsob, jak se vzájemně trochu poznat a vyzkoušet si pozici před objektivem,” říká Míša. Pokud byste chtěli předsvatebních fotek víc nebo na něj měli nějaká zvláštní přání, stačí se domluvit.
V případě, že jste si vybrali jako fotografku Míšu, i ji je třeba oslovit ideálně půl roku předem. Pokud se jí sejde na jeden termín víc párů, pak si vybírá především podle stylu svatby. “Líbí se mi menší, stylové svatby, obzvlášť, když jsou hezky sladěné, co se výzdoby a doplňků týče. Určitě upřednostním venkovní a alternativní svatby před typickými a tradičními – svatby u moře, v lese, na louce nebo klidně v balonu mají obrovské kouzlo.” Proto je dobré už v prvotní komunikaci zmínit, kde a v jakém stylu se vaše svatba bude odehrávat. Jestliže máte o fotkách určitou představu, určitě ji nezapomeňte včas fotografce sdělit. Všechny detaily nebo co (a kdo) je pro vás na fotkách důležité je nutné říct předem, aby pak nedošlo k nedorozumění a nespokojenosti. Jakmile se domluvíte, je dobré si termín rezervovat závazně a zaplatit zálohu, díky které budete mít jistotu vy i fotografka.
Během svatebního dne Míša fotí dokumentárně a snaží se být vidět co nejméně. “Při portrétním focení se ptám na představu a přání páru. Pokud nechají focení na mě, k uvolnění pomůže procházka, povídání, objímání… cokoliv, co je novomanželům příjemné. Pro inspiraci občas používám uložené fotky z Instagramu, ale pózy by měly být především přirozené,“ říká Míša a dodává: „Je důležité, aby vám to, co fotíme, bylo příjemné, protože pokud se nebudete cítit komfortně, na fotkách bude nálada poznat.” Když si nebudete výslovně  přát pózy ala přetahování se o něvěstu, Míša se jejich focení ráda vyhne…
Míši tip pro výběr fotografa: Spousta snoubenců řeší cenu. Utratí spoustu peněz za výzdobu, jídlo, šaty a pak by rádi ušetřili na svatebním fotografovi. Kvalitní fotograf si je ale vědom své práce a nechá si ji zaplatit. Mluví pak za něj množství odvedené práce, spokojenost klientů a vytíženost. Pokud je cena nízká, má pro to svůj důvod (buď není kvalitní, nebo vytížený, a proto jde pod cenu). Ideální svatební fotograf je člověk, se kterým si sednete. Bude s vámi celý den od ranního převlékání po večerní zábavu, pozná celou vaši rodinu a nemůže se pohybovat na svatbě jako slon v porcelánu. Je velmi důležité, aby vám byl příjemný a seděla vám společná komunikace.

Orientační cena za celodenní focení: 16 000 korun
V ceně je navíc: 10 tištěných fotografií, USB disk, krátké předsvatební focení
Místo: celá ČR, ale i ve světě
Angličtina: aktivní

INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

 

Anna Édes alias Fotím.

Aničku Édes dnes už oslovují klienti nejen emailem a případně na Facebooku, zakázky získává i na Instagramu. Jakmile si s ní potvrdíte termín a zaplatíte zálohu, čeká vás samozřejmě předsvatební schůzka, na které proberete harmonogram dne a sestavíte ideální plán focení. “Schůzka se koná minimálně 3 až 6 měsíců před svatbou, někdy i dříve. Pokud chtějí snoubenci i předsvatební focení, je ten půlrok ideální,” říká Anička. Červnové a zářijové termíny má plné i rok a půl dopředu, letní měsíce se obsadí během podzimu. “Oficiálně sice začínám potvrzovat první termíny až v září, ale už jsem dostala rezervaci i na dva roky dopředu,” směje se.
Jako spousta jiných fotografů, ani Anička si snoubence nevybírá, ale tím, co sdílí na sociálních sítích, se snaží přitahovat páry, které mají rády uvolněné svatby na krásných a třeba i neobvyklých místech. “Nejsem příznivcem svatební klasiky, kdy se vstává v šest hodin (nebo i dřív) kvůli chystání, vítání a zvykům v domě nevěsty, dělá se svatební kolona aut, obřad je v deset…,” vysvětluje fotografka. “Nemyslím si, že je to špatné nebo trapné, určitě je spousta lidí, co si to takhle přeje. Já na to ale asi nebudu ten správný člověk, který to ocení a hezky zdokumentuje.”
Během samotné svatby je pro Aničku důležité, abyste její práci naprosto důvěřovali. Fotí momenty, detaily, úsměvy, nic křečovitého, vás ani vaše hosty do žádných póz nutit nebude. Pokud jde o jídlo, samozřejmě občerstvení očekává, netrvá ale na stejných pokrmech, které během hostiny dostanou hosté. Pokud se jedná o menší svatbu, je pro ni lepší sedět u stolu spolu s ostatními, pomáhá jí to lépe se svatebčany splynout. Když jde ale o větší svatbu, je naopak ráda za stůl někde bokem.
Ptala jsem se i na to, jestli ji dokáže na jednání snoubenců něco naštvat. “Jsem celkem flegmatik, takže chápu údivy z ceny za focení, nervozitu a stres při přípravách i nedočkavost při čekání na hotové fotky. Co mě ale dokáže zvednout ze židle, jsou lidé, kteří se snaží za kažou cenu ušetřit každý halíř a je to potom cítit na celé svatbě. Je to škoda, často se šetří tam, kde by se nemělo, a utrácí se tam, kde se nemuselo.”
Aničky tip pro výběr fotografa: Fotografie je jedna z mála věcí, které po svatbě zůstanou, proto bych rozhodně výběr fotografa nepodcenila. I když se okolo svatby točí opravdu hodně peněz a může to být trošku stresující, v budoucnu vás nebude trápit to, že jste neměli čokoládovou fontánu, ale zkažené fotky vás budou mrzet ještě dlouho.

Orientační cena za celodenní focení: 18 000 korun
V ceně je navíc: USB disk, webová galerie
Místo: Brno, ale i celá ČR a ve světě
Angličtina: aktivní

INSTAGRAM / FACEBOOK 

 

Petra a Ondřej Šuranovi alias Storytellers

 

Pokud si pro nafocení své svatby vyberete fotoduo Storytellers, čeká vás podobný postup jako u jiných fotografů – osobní setkání u šálku kávy nebo při předsvatebním focení. “Osobní schůzku se snažíme směrovat na termín, kdy už snoubenci znají alespoň přibližný harmonogram dne, abychom mohli probrat veškeré detaily a zjistit, jestli je případně i prostor na fotokoutek,” vysvětluje Petra. Snoubence si nevybírají, jakmile si termín rezervujete, nedovolí si svatbu odmítnout jen proto, že se naskytlo něco od pohledu lákavějšího. Věří ale tomu, že si je už páry vybírají na základě jejich dosavadní tvorby.
Jako asi žádný fotograf, ani Storytellers nemají zrovna v oblibě fotící svatebčany. “Pokud někdo udělá během obřadu pár fotek a zase si sedne, je to v pořádku. Ale jakmile si někdo hraje na profesionálního fotografa a snaží se každý moment pečlivě zachytit, může naše focení dost zkomplikovat. Bude na spoustě fotek a některé důležité momenty může opravdu pokazit,” říká Ondřej. “Naštěstí jsme ještě nepotkali nikoho nerozumného, s kým by se nedalo rozumně domluvit, aby si aspoň na obřad sedl a nepřekážel nám.”
Samozřejmě fotografové očekávají během dne občerstvení, aby si kvůli kručícímu břichu nemuseli odbíhat na jídlo jinam. Fotit se Storytellers snaží nenápadně – stávají se pozorovateli, krouží kolem a pečlivě zachycují veškeré dění. Když dojde na párové focení, berou režii více do svých rukou. “Nikdy neříkáme, že jdeme fotit stylizované pózy, naopak. Většinou prostě jen jdeme na procházku a během ní se snažíme zachytit ty nejlepší momenty. Jen se s párem více bavíme a snažíme se ho uvolnit a rozesmát.”
Petry a Ondry tip pro výběr fotografa: Je důležité výběr neuspěchat a nedělat na základě jen jedné fotky. Je dobré si prohlédnout celé portfolio, kde je vidět, jak daný fotograf fotí, jakým stylem celý příběh vypráví. Pokud budete nadšení jen z několika málo fotek a ke zbytku máte výhrady, měli byste se raději poohlédnout po někom jiném, kdo vaše představy bude splňovat lépe. Je to taková vzájemná chemie, která by měla mezi pozorovatelem a fotkami (potažmo fotografem) fungovat. A pokud vás jeho fotky prostě nevtáhnou do děje, pak TO tam není. Každý rok se u nás vyrojí spousta skvělých nových svatebních fotografů, takže je určitě z čeho vybírat. A to je moc fajn.

Orientační cena za celodenní focení: 20 000 korun
V ceně je navíc: USB disk a několik vytištěných fotografií v krabičce
Místo: celá ČR
Angličtina: aktivní

INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

 

Zuzana Diesslová alias Zuzancze

Po prvním kontaktu vás fotografka Zuzka Diesslová poprosí, abyste se o svém svatebním dni více rozpovídali. Je pro ni důležité hned od začátku vědět, jak bude vaše svatba vypadat, kdy a kde se uskuteční. “V podstatě mi jde o to, abychom si byli jistí, že jsme pro sebe jak dělaní a budeme si rozumět i povahově. Díky tomu, že spolu můžeme neustále udržovat kontakt, vybudujeme si do svatby hezký vztah,” říká Zuzka. “Z domu pak odjíždím s pocitem, že jedu fotit svatbu svým přátelům.” Pokud snoubenci mají zájem, samozřejmě se s nimi cca měsíc před svatbou ráda sejde, aby spolu probrali finální informace, nebo se domluví na předsvatebním focení. “Někomu to ale vyhovuje řešit spíše přes sociální sítě a já s tím nemám problém.”
Jestli se vám Zuzčiny fotografie líbí, oslovte ji nejlépe tři čtvrtě roku před svatbou – to máte největší jistotu, že má ještě volný termín. “Jelikož mám kromě focení i stálé zaměstnání, musím si čas předem dobře rozvrhnout, nemám ale problém brát i svatby na poslední chvíli. Záleží, jak se mi všechno sejde.”
Na svatbě Zuzka fotí především momentky a emoce a tak se snaží, aby o ní snoubenci a hosté skoro ani nevěděli. Pokud jde o občerstvení, ocení, když si může kousnout něčeho dobrého nebo na terase dostane trošku polévky a hodně malou porci hlavního jídla. “Pro dočerpání energie to bohatě stačí, s plným břichem by se mi špatně pracovalo,” směje se. Jakmile dojde na portrétní focení, trochu si vás nastylizuje. “Vyrazíme spolu na hodinovou procházku, budeme si povídat, smát se zážitkům ze života… novomanželé se příjemně uvolní a já je u toho fotím. Vznikají tak nejhezčí momenty.”
Zuzky tip pro výběr fotografa: Pokud se podíváte na fotografie Vámi vybraného fotografa a něco na Vás z nich dýchne, tak by to měl být ten pravý. Zaměřte se na styl tvorby, která je Vám sympatická. Nevolte jen podle toho, kolik kdo stojí. Běžte na společnou schůzku, kde se více seznámíte s jeho prací, vše proberete a vzájemně se poznáte.
Já mám svatbu už skoro dva roky za sebou a fotil ji můj dlouholetý kamarád Martin Faltejsek. Mohla bych ho chválit až do nebes, je to přesně ten typ člověka, který do své práce dává hlavně srdce, což je na výsledku hrozně moc znát.

Orientační cena za celodenní focení: 9 000 korun
V ceně je navíc: USB disk či webová galerie, několik vytištěných fotografií
Místo: celá ČR
Angličtina: aktivní

INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

 

Honza Martinec

Oblíbený fotograf Honza Martinec otvírá rezervace na další rok na konci aktuální sezony a většinu sobotních termínů má během podzimu pryč. Proto s jeho oslovením moc neotálejte. Po potvrzení rezervace následuje společná schůzka, ke které si můžete připlatit předsvatební focení. Snoubence si nevybírá. “Lidé si vybírají mě. Musím to zaklepat, ale drtivá většina lidí, kteří se mi ozvou, jsou svým pohledem na svatbu na stejné vlně jako já. Prostě si chtějí svůj den užít a neřešit blbosti,” říká Honza. “Takže jakmile mám volno a od klienta dostanu potvrzení, je hotovo. Nechci si nikdy nikoho vybírat a přebírat, věřím, že by se mi to velice brzy vrátilo.”
Od Honzy můžete během svatby čekat spoustu zábavy, je věčně rozesmátý a naštvat se jen tak nenechá. V paměti mu ale utkvěl jeden případ z loňska. “Přišla mi poptávka z webu, kdy bylo ve vyplněném formuláři kromě povinného mailu a data svatby jen jediné slovo, a to: “cena?”. Nějaké slušné jednání mi přijde jako základ.”
Honzův tip pro výběr fotografa: V dnešní době existuje asi milion fotografů, ale vy si vyberte toho, který vám sedne nejenom svojí prací, ale také lidsky. A moje svatba? Dříve to u nás bylo horší, ale teď bych si dovedl představit pár lidí, které bych oslovil. Všechno to jsou moji kamarádi a moc rád je doporučuju, pokud sám už nemám volno.

Orientační cena za celodenní focení: 29 000 korun
V ceně je navíc: webová galerie, online slideshow, USB disk a 30 vytištěných fotografií v dřevěné krabičce
Místo: celá ČR, ale i ve světě
Angličtina: velmi aktivní

INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB


Ještě zbývá jedna pětice fotografů. A až objevím další skvělé fotografy, zase vám je sem šoupnu. 

Užívejte!
Lucie

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago