Mým letošním letním drinkem číslo jedna byl gin s tonikem a limetkou. Je jednoduchý, osvěžující a příjemně hořkosladký. Na jeho přípravu potřebujete jen led, limetku, gin a tonik. Skleničky (nejlépe velké vinné, na červené víno) naplníte kostkami ledu, zakápnete šťávou ze dvou měsíčků limetky, přidáte gin a tonik v poměru 1:3 – panáka ginu a tři panáky dobrého toniku (pozor, musí být perlivý, s vyprchaným už to není ono). Promícháte a máte hotovo. Ňam!
Protože v oblibě tohoto koktejlu nejsem sama a nedávno slavil narozeniny můj kamarád, gin-tonikový král, upekla jsem mu gin-tonikový dort. A zabodovala jsem! Musím se pochválit – nejenže jsem netradičním dezertem všechny přítomné překvapila, ale hlavně naprosto všem, i zarputilým odpůrcům sladkého, můj dort chutnal a zmizel ze stolu nadzvukovou rychlostí. Dokonce chtěli přidat, ale bohužel, dort byl jenom jeden…
Trochu jsem řešila, jestli kvůli dortu kupovat kvalitní gin nebo se spokojit s levnější značkou. Zvítězil ale starý známý Beefeeter, protože na pečení ho bylo potřeba jen minimum a zbytek se na následné oslavě rychle vypil. Vám radím to samé, kvalitní gin se vyplatí.
Nápad na gin-tonikový dort jsem odkoukala z květnového vydání časopisu Apetit, kde byl otištěn recept na jeho menší variantu – tartaletky, ale recept jsem někde zašantročila a tak mi nezbylo nic jiného, než začít pátrat na internetu. Během hledání nejvhodnějšího receptu jsem ale došla k závěru, že mi žádný z nich nevyhovuje, prostě to nebylo ono. Tak jsem jich dala několik dohromady a vznikl tak vlastně úplně nový. Tak to zkuste a užijte si babí léto.

Potřebujete:
těsto
200 g hl. mouky
40 g cukru
100 g změklého másla
4 lžíce toniku
kůra z jedné limetky

náplň
250 ml smetany80 g cukru
3 vejce
šťáva ze tří limetek
30 ml ginu
2 lžičky vanilkového pudinku

sirup
75 g moučkového cukru
125 ml toniku
kůra z jedné limetky
šťáva z jedné limetky
30 ml ginu

Postup:
1. Z uvedených surovin uhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny chladit do ledničky.
2. Troubu předehřejeme na 190 °C. Vychlazené těsto vyválíme (max. 0,5 cm) a poté opatrně vložíme do máslem vymazané dortové formy o průměru 22 cm. Nožem odřízneme nerovné okraje a těsto vidličkou propícháme. Poté dáme ještě na deset minut chladit.
3. Na takto připravené těsto položíme pečicí papír, zatížíme vrstvou sušených fazolí (tzv. pečení naslepo, těsto se při pečení nevyboulí), vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi deset minut, dokud nezezlátnou okraje. Z korpusu odstraníme pečící papír s fazolemi a vrátíme do trouby, pečeme dokud nezačne zlátnout i dno dortu.
4. Mezitím vejce, cukr, limetkovou šťávu a pudink vyšleháme do pěny, poté přidáme smetanu a gin. Tuto směs nalijeme na předpečený korpus, vložíme do trouby a pečeme dalších asi 20 minut, dokud náplň neztuhne.
5. Zatímco se dort peče, připravíme si sirup. Cukr, limetkovou šťávu a tonik dáme do rendlíku a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme gin a vaříme asi 10 minut, dokud sirup nezhoustne – podle chuti můžeme přidat cukr.
6. Upečený dort vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme přelitý gin-tonikovým sirupem a ozdobený například limetkovou kůrou.

Dobrou chuť!
Lucie

 

 

 


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago