VŠECHNY ČLÁNKY

Fotoreport: Svatební cirkus

Po dlouhé době jsem se včera vypravila na svatební veletrh. Všechny ty nabubřelé šaškárny s korzetovými šaty z předražených svatebních salonů, fialové ubrousky poskládané do tvaru labutě a oznámení na perleťovém papíře s písmem psaným Comic Sansem v kurzívě mě děsí. Pohrdám soutěžemi jako je Svatební dort roku, krčím nos nad špičatými bílými loděmi vykukujícími zpod šatů s kovovou konstrukcí a zvedám obočí nad kyticemi z rudých růží, nevěstina závoje a nekonečného množství růžových perliček.
A možná právě proto jsem se nechala zlákat Svatebním cirkusem. Už jen popis akce na Facebooku: Chceme pozdvihnout svatební kulturu v ČR a dodat odvahu svatebčanům, již se chtějí vymanit z představ příbuzných a uspořádat svatbu podle svých přání. Ano, ano, ano! Takže jsem sbalila foťák, vizitky a přítele (kupodivu nebyl ani moc vyděšený), nasedla na autobus a rozjela se vstříc svatbám budoucnosti. A byla jsem nadšená!

Jako první mě zaujala cedule vyzývající příchozí, aby na lísteček zaznamenali hezké místo ke svatbě a přikolíčkovali na šňůrku. Skvělý nápad! Hned jsem dvě místa napsala, chtěla jsem ještě jedno, ale už se za mnou stála fronta na fixky, tak jsem nechtěla překážet skutečným nevěstám. Myslím, že místo splnilo svůj účel – kolem páté hodiny už skoro nebylo lístečky kam přidávat a snoubenci si nápady fotili, aby si doma v klidu mohli doporučená místa progooglit a inspirovat se.


Ještě než jsem se po příchodu stačila pořádně rozkoukat, vrhly se na mě krásky z agentury Yes & Yes. Ani jsem se nenadála, už jsem měla na hlavě překrásný věneček od Metamorphosis a před slavobránou se culila do objektivu fotografovi. Se čtveřicí děvčat z agentury jsme se krásně zapovídaly a já s nadšením zjistila, že to je ono! Konečně! Tohle jsou holky, kterým bych svěřila do rukou svou vlastní svatbu! Agentura sice oficiálně funguje teprve dva měsíce, ale myslím, že tady působí zatracená chemie. Tak o těch ještě uslyšíme. A já z nich nehodlám spustit oči.

Foto: Yes & Yes

Stánek s lihovinami na svatebním veletrhu? No a vlastně proč ne… Bartidu jsem znala už předtím, nejednou už jsem od nich jako dárek nějakou tu lahvinku tuzemáku nebo zelené koupila. Poctivých pálenek a likérů mají ale na výběr daleko víc. Třeba taková hruškovice, která opravdu chutná po hruškách, nebo vaječňák z vajec. Ňam!

Co se to skrývá tady dole pod šálou? Nový svatební plánovač od Everbay. Jednou už jste tady o něj soutěžili, vzpomínáte? Tohle je druhé, doplněné vydání, které jde právě do tisku a můžu vám slíbit, že brzy se tu o něj bude hrát zas. Martin a Zuza jsou mladí sympaťáci a osobně si myslím, že lepší svatební fotografy u nás nenajdete. Umí krásně zachytit krásu okamžiku a pro mě jsou tak jedničkami ve svatebním oboru.

Dál už jsem se moc nezakecávala, ale všechny vystavovatele jsem obešla několikrát. Bavilo mě to. Tohle nebyl klasický veletrh plný dobrých svatebních řemeslníků. Tohle byla společná výstava svatebních umělců. Ať už šlo o agentury, fotografy, grafiky, kameramany, floristky, cukrářky nebo catering, pro všechny je jejich práce vášní a koníčkem. Tady nikoho nezajímaly nadité peněženky a tučná konta snoubenců, tady byla přednější jejich osobnost.
Celý den jsem si tu užila. S nadšením jsem poslouchala skvělou (ale špatně ozvučenou) kapelu Cirkus Problem, která křepčila na pódiu a jistojistě to umí stejně rozjet i na svatbách. Ochutnala jsem dobroty od Bez ubrusu catering a několikrát si šla přidat a postla jsem na Instagram fotku s hastagem #svatebnicirkus, kterou mi pak na památku vytiskla Printka.
  


Tak tedy shrnutí – tleskám a nadšeně potřásám rukou pořadatelům. Tohle se jim hodně povedlo. Nemám moc co vytknout, protože ti, kteří se skutečně připravují na svatbu (a ne jako já, já přišla jen okounět), tu rozhodně našli všechno, co potřebovali. Pro příště mám jen pár drobností. Za prvé, ke stánku s vínem bych vybrala skutečné vinaře a ne prodejce vína, kteří se tváří jako kakabus. Já, jakožto milovnice vína, jsem se jim celou dobu vyhýbala obloukem a radši šla k Bartidě. A za druhé by bylo fajn mít si kam odložit kabát.
Toť vše. Svatbám zdar a příště na viděnou!

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

8 měsíců ago