SVATEBNÍ RADY A TIPY

Devatero dokonalého svatebčana

Svatební sezóna v plném proudu a pokud zrovna nechystáte svou vlastní svatbu, s velkou pravděpodobností jste nebo brzy budete pozvaní na svatbu svých přátel či příbuzných. Pojďme si stanovit devatero pravidel, díky jejichž dodržování byste mohli aspirovat na titul dokonalý svatebčan. Taková moderní svatební etiketa, kterou je dobré znát. 

1. ODPOVĚZTE NA POZVÁNKU

A to co nejrychleji, jak jen to je možné. Svatba rozhodně není věc, která by se měla řešit až na poslední chvíli, ani kdyby to byla svatba sestřenice ze čtvrtého kolene. Pokud na svatbu jít nechcete, nechoďte, ale řekněte to hned. Pokud jít chcete, pak si na ni udělejte čas. Nestresujte nevěstu ještě tím, že chudák těsně před svatbou pořád nemůže sestavit zasedací pořádek.

2. ŘIĎTE SE POKYNY

Je přiložen seznam darů? Nekupujte nic jiného. Chtějí snoubenci místo darů poslat na účet příspěvek na svatební cestu? Vyhovte jim. Je uveden dress code? Dodržte ho. I kdyby jejich požadavky byly sebevýstřednější, uvědomte si, že je to jejich svatba a vy na ni chcete jít. Berte to jako nutnou cenu za pozvání.

3. ČTĚTE POZORNĚ

Není nic horšího než nekonečné odpovídání na dotazy, kterým by se snadno dalo předejít pozorným pročtením informací uvedeným v pozvánce a přiložených dokumentech. Nebuďte otravní.

4. RESPEKTUJTE POČET POZVANÝCH

Pokud je na RSVP (odpovědní) kartičce uveden volný řádek pro vepsání jména, smíte si s sebou někoho přivést. Je-li pozvánka adresována celé rodině, vezměte klidně i děti, pokud je ovšem uvedeno například jen manželé Abrhámovi, sežeňte si hlídání! Prostě respektujte to, co je psáno.

5. PŘIJĎTE VČAS

Tohle není vhodná doba na dodržování akademické čtvrthodinky. Zvlášť jste-li zvaní už na obřad, přijďte klidně i dřív a nepoutejte na sebe pozornost tím, že vplujete do sálu „nenápadně“ těsně za nevěstou. A neukazujte se jen na hostině a oslavě, vždyť obřad je na svatbě to nejdůležitější, tak prokažte nějakou úctu.

6. NEOBLÉKEJTE BÍLOU

Pokud tedy nepociťujete nenávist vůči nevěstě (nebo vám to nevěsta sama nenavrhne)… Nechte ji v její den prostě zazářit a nestrhávejte pozornost na sebe, tohle není o vás. Nejkrásnější je prostě nevěsta a jestli to nezkousnete, zůstaňte doma.

7. ODLOŽTE MOBILNÍ TELEFON

Nechte najatého svatebního fotografa dělat jeho práci. Vážně není nutné pořídit detailní snímek prvního polibku ani zakrojení dortu. Vypněte Facebook i Instagram a buďte tělem i duchem přítomní na svatbě. Nebo vás budou všichni nesnášet.

8. BAVTE SE

Smějte se, prostě si užívejte. Vždyť je to oslava lásky, tak se nemračte, tančete, cpěte se jídlem a nikoho nepruďte. A laskavě zapomeňte na omšelé „pravidlo“, že se na každé svatbě musí někdo poprat, jinak to není ono.

9. NOVOMANŽELŮM PODĚKUJTE

Za pozvání a za skvěle strávený den. Pokud to nestihnete během samotné svatby, nevadí. Nechte jim milý vzkaz, zavolejte jim nebo pošlete poděkování poštou. Určitě je to potěší.

Obsahuje podle vás devatero dokonalého svatebčana všechno důležité? Nebo byste nějaká pravidla přidali?

Mrkněte také na 5 pravidel pro sociální sítě na svatbě.

Zdroje: úvodní / 1 / 2
Inspirace: Apartment Therapy

Mějte se rádi.
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago