SVATEBNÍ RADY A TIPY

Svatební rozpočet: 7 tipů jak na svatbě ušetřit

Nebudeme si nic nalhávat, peníze řešíme to všichni. Pokud stejně jako já nepatříte zrovna mezi šetřílky a v den výplaty jste rádi, že vám na účtu zbyla pětistovka z minulého měsíce, nejspíš pro vás bude konečný svatební rozpočet znamenat pořádný hurikán v peněžence a dva měsíce o čočce a rýži. Samozřejmě, že to za to stojí! O tom žádná. Chcete nádhernou svatbu, na kterou budete vzpomínat nadosmrti, protože ji prostě v ideálním případě zažijete jen jednou v životě. Chcete mít krásné, kvalitní fotky od fotografa-umělce, které mají ten správný feeling, chcete, abyste jako nevěsta byla prostě kouzelná a ženich se do vás u oltáře znovu zamiloval. A to je všechno dobře, vždyť jde o výjimečný obřad lásky a já rozhodně nejsem někým, kdo by tvrdil, že na tom nezáleží. 

Ale nebylo by na škodu si při plánování svatby a svatebního rozpočtu zachovat chladný rozum a zamyslet se nad tím, jestli jsou veškeré položky na seznamu opravdu tak důležité. Někdy je přece méně více. Tak mám pro vás pár tipů nebo bodů k zamyšlení, chcete-li, jak případně napjatý svatební rozpočet krapet snížit a na svatbě ušetřit.

1. Svatební šaty

Chápu, že chcete vypadat jako víla nebo princezna, ale upřímně – je nutné za to utrácet nehorázné peníze ve svatebních salonech? Půjčovné za šaty, ve kterých se před vámi už s největší pravděpodobností nějaká nevěsta vdávala, se pohybuje zhruba od 5 do 15 tisíc korun a samozřejmě i víc. Přitom krásné šaty v bílé nebo krémové barvě sežene i v konfekci nebo menších buticích a za zlomek ceny, stačí se porozhlédnout. A ani ušití svatebních šatů na míru u šikovné švadleny nebývá tak drahé. Tohle je rozhodně jedna z věcí, na níž se dá na svatbě ušetřit nějakou tu (tisíci)korunu navíc.

2. Boty

Jestli chodíte celý život v teniskách, ať vás ani nenapadne si na svatbu koupit bílé střevíčky na patnácticentimetrovém podpatku. Zaprvé je sundáte hned po obřadu, protože vás budou děsně bolet nohy, a zadruhé je nejspíš potom znovu už nikdy v životě neobujete. Podívejte se v běžné obuvi po nějakých hezkých a pohodlných lodičkách nebo sandálkách na nižším podpatku, ve kterých budete schopna protančit celou noc a klidně v nich pak ještě obrážet plesy a večírky. A ne, pokud budete mít pod šaty baleríny nebo conversky, nikdo vás za to nezavře.

3. Přípitek

Nevinný přípitek zvládne svatební rozpočet pořádně napnout. Přitom není nutné nakoupit hromadu lahví bohemky nebo šampaňského, pokud mu vyloženě neholdujete a neumíte si bez něj svou svatbu představit. Ne všichni bublinky pijí a věřte nebo ne – hosté budou schopni pozvednout sklenku a připít na vaše zdraví a štěstí i s tím, co mají zrovna nalito. Klidně pivem nebo džusem s vodkou.

4. Hostina

Pokud plánujete zahradní grilovačku nebo raut, zvažte, jestli je svatební hostina se svíčkovou omáčkou a šunkovou rolkou s křenem opravdu nutná. Není. A když už jsme u toho – je to sice hrozně super, ale když si hlídáte výdaje, asi úplně nepotřebujete patnáct druhů jednohubek, osm druhů pomazánek a čtyři druhy sladkých cupcakes, ne?

5. Výslužky

Ano, kromě babiččiných svatebních koláčků je trendy obdarovat své hosty něčím na památku. Ale stojí to peníze a pokud jich nemáte zrovna na rozdávání, mohly by být dárky zbytečnou položkou. Když odejdou hosté ze svatby s prázdnou, nepřestanou se s vámi bavit. Chcete-li je i tak něčím potěšit a jablka ze zahrádky podle vás nejsou dost, zkuste třeba něco drobného vyrobit. Pomalujte kamínky nebo poskládejte origami. Snaha se počítá.

6. Výzdoba

Přestaňte přemýšlet nad šifonovými hadry uprostřed stolů, které barevně ladí s ženichovou kravatou a marcipánovými kytičkami na dortu. Nikoho to neuchvátí a zbytečně za to vyhodíte peníze. Daleko krásnější a levnější jsou třeba obyčejné čajové svíčky, které vás budou stát pár korun a vytvoří romantickou atmosféru. Nebo třeba girlandy a závěsy, které si vyrobíte z obyčejného papíru, starých záclon nebo stuh.

7. Květiny

Pokud je místo svatebního obřadu jinde než místo hostiny či večerní party, napadlo vás zrecyklovat květiny? Prostě po obřadu seberete veškerou květinovou výzdobu (dobře, tak ne vy, ale vaše kamarádky a tak) a roznesete na stoly. A dá se to uplatnit i na další výzdobu, třeba lucerny a stuhy na židlích. Jednoduché. Geniální. 

 

+ jeden tip navíc
Víte, jak ušetřit na svatbě nejvíc? Kromě svatebního oznámení se vyhněte snad všemu, co má přívlastek „svatební“. Všechno svatební je drahé.

Zdroje: úvodní / 1

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

View Comments

  • Tvůj blog sleduju už dlouho, tak konečně mi to taky - kromě kochání - k něčemu je. :-)
    Nejlepší je si šaty nechat ušít od někoho zadarmo (jako já, když mám šikovnou švagrovou - vlastně dvě :-D), která chce zaplatit jen materiál a práci mi dá jako svatební dar. :-) Šaty na míru za 3,5K, no neber to. ;-)

    • No tak to ode mě přijmi veeelikou gratulaci, Anče! :) Už teď se těším na fotky, jsem si jistá, že vy dva budete mít nádhernou svatbu!
      P. S. Šaty na míru jsou vždycky nejlepší!

      • Jeee! Moc děkujeme! Doufám, že teď budeš přidávat hodně článků, abych se mohla inspirovat. :-)

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago