SVATEBNÍ INSPIRACE

Inspirace: Udržitelná, ekologická svatba v lese

Jsem úplně nadšená, když vidím, že stále více snoubenců přemýšlí o ekologické svatbě, aby touto jednodenní událostí zbytečně nezatěžovali přírodu. Množí se i dodavatelé, kterým je myšlenka udržitelnosti blízká, kteří se ohlíží na lokálnost a co nejekologičtější řešení. Mezi nimi je nejvýraznější svatební studio TO.GET.HER. Kdyby ale nebyla poptávka, není ani nabídka. Děkuju tímto všem snoubencům, kteří se rozhodli jít tou složitější, ale zelenější cestou a chtějí mít svatbu udržitelnout, s co nejmenším dopadem na životní prostředí a klidně i úplně zero waste.

Možná už jste na BsB pochytili, že je mi téma udržitelnosti, šetrnosti k životnímu prostředí, sezónnosti a poctivosti blízké. Ono to totiž vůbec není o nějakém omezování se – když se podíváte na následující fotky, určitě budete souhlasit. Tato lesní svatební inspirace právě od studia TO.GET.HER názorně ukazuje, že není třeba dělat kompromisy v podstatě v ničem. Ekologická svatba bude stejně nádherná jako kterákoliv jiná, hosté se na ní budou bavit stejně a vy si ji úplně stejně užijete. Může to potvrdit i Lucie a Martin, modelový pár, který měl svou vlastní ekologickou svatbu týden před focením. 


Fotografie: TO.GET.HER, Lucia Sekerková / Šaty a styling: TO.GET.HER, Hana Prchalová / Makeup a vlasy: Sonka Škeřik / Šperky: Hanuš Lamr

Lokalita: Beskydy
Modelka: Lucie Hades
Model: Martin Hades

 

TO.GET.HER a jejich poslání

V současné době, jelikož začínáme, působíme jako duo složené z fotografky (Lucia Sekerková – prohlédněte si její ekologickou svatbu), a designerky (Hana Prchalová). Chtěly bychom vytvořit platformu sdružující podobně smýšlející lidi a poskytnout tak snoubencům široký výběr produktů a služeb, které jsou šetrnější, ekologické a skutečně kvalitní. Tímto bychom tedy i rády vyzvaly dodavetele a tvůrce, kterým není téma udržitelnosti lhostejné, aby s námi navázali spolupráci.
Do našeho portfolia už patří také La Huerta, veganský catering, jež má na svědomí argentinka Lauri Goessel. Téma stravovaní je dalším důležitým bodem naší filozofie. Přestože se ani jedna nepovažujeme za veganku, dokonce ani vegetariánku, obě tento způsob stravování preferujeme a tvoří převážnou část našeho jídelníčku. Plně si uvědomujeme jak velký etický i ekologický dopad má stravování běžného obyvatelstva. Proto bychom vrámci TO.GET.HER chtěli podpořit hlavně veganské a vegetariánské cateringové společnosti. Ale co bude jíst děda? I pro zaryté masožravce bychom měly řešení: vybírat suroviny pečlivě. Nejlépe od menších lokálních farmářů, kteří o svá zvířata pečují s láskou. Vyvarujte se velkochovů.
Dalším tipem na ekologicky šetrnější svatbu je vybrat si vhodného dodavatele květin. Poznáte je hlavně podle toho, zda používají sezónní rostliny. Svatební pugét přeci nemusí být z dvaceti bílých růží. Luční květy pro letní svatbu, nebo rudé šípky pro tu zimní budou stejně krásné. A pokud se vám za květiny nechce platit, zajděte prostě na procházku, nebo k babičce na zahrádku.
Skvěle se dá šetřit i na dekoracích. Nepotřebujete nevkusné svícny a křišťálové skleničky. Zajděte si v neděli na blešák nebo do starožitnictví, bazaru, na půdu… Určitě tam objevíte spoustu použitelných věcí, které po drobných úpravách a při správném použití budou vypadat mnohem lépe, než umělohmotná srdíčka z půjčoven. Nikde také není psáno, že potřebujete královské apartmá s výřivkou. Máte rádi přírodu? Můžete klidně strávit svatební noc ve stanu.
Nerady bychom však generalizovaly. Pro každou nevěstu je prioritou něco jiného, každá tedy musí zvážit sama, na čem by chtěla ušetřit a co naopak musí být dotažené do detailu.
My v TO.GET. HER si nemyslíme, že krásná svatba je o penězích. Je to především o vás dvou, vašich rodinách a přátelích. Vše ostatní je jen příjemným detailem na pozadí vašeho velkého dne plného lásky.

Lucie o fotografiích

Pre mňa ako fotografa je veľmi dôležité, aby sa ľudia, ktorých fotografujem dokázali pred objektívom cítiť uvolnene a boli sami sebou. Neštylizujem ich. Iba pozorujem a zachytávam momenty a emócie. Chcem, aby ste na fotografiách boli skutočne vy, s vašim smiechom ale aj s vašim plačom.

Hana o šatech

Mohlo by se zdát, že na tvorbě svatebních šatů nic ekologického není. V mnohých případech tomu tak skutečně je. Já se vždy snažím starým věcem dávat nový život. Mám to tak i v přístupu k šatům. Pravda, trochu mi hraje do karet, že patřím mezi milovníky vintage. Miluji eklektismus, kombinace starých věcí poznamenaných zubem času s těmi novými. Věřte mi, že i z krajkového kapesníčku po babičce jde vykouzlit krásný detail. Věcem, ke kterým máme citovou vazbu se prostě nic nevyrovná. Samozřejmě chápu, že ne každá nevěsta vnímá svatební šaty stejným způsobem. Pro tyto případy se snažím šaty koncipovat tak, aby se daly po svatbě snadno upravit a běžně nosit i dál. Nebráním se ani stylingu vašich oblíbených šatů, ke kterým můžeme společně vymyslet například zajímavé sako, či jiný doplněk. V zásadě je to na naší společně domluvě a na vašem přání. Jediné, co přes mé ego opravdu neprojde, jsou korzetové šaty s nabíranou sukní. Jo a pokud nenajdeme vhodnou starou látku, šiju výhradně z organických, certifikovaných materiálů!

Užívejte!
Lucie

UložitUložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago