ROZHOVORY

Eliška Kubíková: Dávám si záležet na každé fotce, aby všechno ladilo

Elišku Kubíkovou alias Eli K. Photography, kterou považuju za jednu z nejlepších svatebních fotografek u nás, sleduju dlouho. Inspiruje mě svými tipy na přírodní kosmetiku (přes čtyři roky sama už jinou nepoužívám, ale tipy na nové produkty se vždycky hodí), její kočky znám jménem a máme i podobný vkus co se týče interiéru. O fotkách z cest ani nemluvě. S největší pravděpodobností v první řadě oslovím právě ji, aby fotila mou svatbu. I proto jsem opravdu moc ráda, že Eli souhlasila, našla si chvilku a odpověděla na otázky v našem emailovém rozhovoru. 

Své profesní stránky máš v angličtině, je to proto, že se chceš zaměřit na focení zahraničních svateb? Proč? České svatby už nestačí?
Nikdy jsem nepřemýšlela mít stránky jen v češtině, přijde mi to dost omezující. Mým plánem vždycky bylo dostat se s focením i mimo Česko, rozvinout obzory a získat nové příležitosti.

Jak často fotíš zahraniční páry v porovnání s českými? Vnímáš nějaké rozdílnosti?
Párové focení v zahraničí je víc časté než tady, lidé si tam rádi nechají udělat fotky jen tak, nechat si zaznamenat svou zamilovanost, tady to není ještě tak zaběhnuté.

Co všechno potřebuješ od snoubenců předem vědět, než kývneš na focení jejich svatby?
Pro mě je důležité, abychom si navzájem spolu sedli. Vědět, že jsme na stejné vlně. Ráda se s párem sejdu osobně nebo aspoň přes skype, vzájemně se trošku poznáme, popovídáme si někdy i mimo svatební témata. Když cítím, že tam něco mezi námi nesedí, raději focení přenechám někomu, kdo bude pro pár lepší fit.

Myslíš, že patříš mezi ty „prokleté“ holky, které se točí kolem svateb, ale ta jejich vlastní ne a ne přijít? Nebo na svou svatbu ještě nemyslíš?
Doufám, že nepatřím. Někdy už jsem ale tak “přesvatbovaná”, že na vlastní svatbu nemám ani pomyšlení. Ale všechno má svůj čas a ta moje se dostaví v ten pravý.

Víš, kdo by fotil tvoji svatbu? Podle čeho bys vybírala? Chtěla bys, aby fotky byly podobné jako ty tvoje?
Nějaké svoje favority už mám, konkrétně z Ameriky. Při výběru bych se spíš koukala na to, jak fotky ke mě promlouvají, co z nich cítím a to by bylo při rozhodování pro mě zásadnější než cena. Fotky jsou to jediné, co po svatbě zůstane a určitě bych na nich nešetřila. A pokud myslíš, aby fotky byly do toho podobného přirozeného stylu, jaký mám já, tak asi ano. Nerada bych měla někoho, kdo bude dělat s barvami na fotkách nějaké psí kusy.

Stalo se ti někdy při svatebním focení, že by sis řekla: ach bože, to bych chtěla taky?
Hmm, těžko říct. Z každé svatby si odnesu něco, i když je to jen nějaká maličkost. Spíš přesahují jednotlivé momenty mezi lidmi nebo chvíle než nějaké fyzické věci. Ale o svojí svatbě už konkrétní představu mám a zatím jsem to tady na českých svatbách moc nezažila.

Fotíš ve svatební sezóně každý víkend, nebo si i v létě dopřeješ volno? 
Při poslední sezóně jsem měla docela volný srpen. To bylo fajn, trochu jsem si odpočinula a nabrala síly na podzim, který byl letos trošku šílenější. Rozhodně ale už nechci brát tolik svateb, jako na začátku. Potřebuju trochu zvolnit, už to bylo pro mě fyzicky i psychicky náročné a přestávalo to být na té osobní vlně, která je pro mě tak důležitá.

Je něco, co si nikdy neodpustíš, a naopak něco, čemu se vždycky ráda vyhneš?
Asi každý svatební fotograf moc nemusí focení skupinek po obřadu… Hlavně, když je 300 hostů a chtějí jednu velkou skupinovou fotku. Ale chápu, že jsou takové skupinovky pro pár důležité, hlavně třeba s prarodiči, kteří už na světě dlouho nezůstanou. To je pak hezká památka a určitě bych takovou fotku taky chtěla.

Kolik času zabere postprodukce fotek? Ladíš všechny „své“ svatby do jednotného vzhledu?
Hodně záleží na mé pracovní morálce (smích). Někdy jsem schopná udělat celou svatbu za 2 až 3 dny, ale podle mě se tohle nemá uspěchat. A určitě si dávám záležet na každé fotce, aby všechno hezky ladilo.

Inspiruješ se u jiných fotografů, nebo si jedeš prostě to své?
Inspirace na nás číhá na každém rohu (nebo spíš na sociálních sítích). Já už se nestačím divit, kolik skvělých svatebních fotografů všude je a pořád se objevují další. Každý den to sleduju a musím si občas dávat pozor, abych z toho nezblbla. Je pro mě důležité si zachovat nějaký ten svůj rukopis a nekopírovat jen ostatní.

Baví mě tvůj zájem o udržitelnou módu, nosíš krásné, jednoduché oblečení a spolupracuješ s obchodem NILA. Setkala ses už s tím, že by takhle někdo přemýšlel o svatbách? Fotilas nějakou takovou?
Děkuju! To by bylo super, kdyby takhle lidé přemýšleli i o svatbách, protože svatby jsou většinou opak toho všeho… Měla jsem letos jednu green svatbu, šaty byly z půjčovny, květiny připravilo eko květinářství a o vlasy nevěsty se postaralo eko kadeřnictví s přírodní kosmetikou. Na jiných svatbách jsem se setkala s dřevěným a papírovým nádobím na hostinách. Za jakýkoliv takový nápad dávám palec nahoru!

Nově jsi i blogerka, o čem tvůj česko-anglický blog Seaside Wildflower je?
Asi bych řekla, že je celkově o mně a o věcech, které mě baví: cestování, kočky, přírodní kosmetika, pomalá móda a kdo ví, co ještě v budoucnu doplním. Ráda bych tím třeba i inspirovala ostatní k podobné změně, jako jsem udělala já, co se týče té módy a kosmetiky.

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago