SVATEBNÍ RADY A TIPY

Jak vybrat svatebního fotografa, část první

Výběr svatebního fotografa není jednoduchý. Nejde jen o to, aby se vám fotky v portfoliu fotografa líbily, důležité je, zda jsou vám opravdu blízké svou atmosférou. Každý dobrý fotograf má svůj nezaměnitelný styl, který se odvíjí jak od samotného přístupu k focení a technice, tak od následné postprodukce.
Mrzí mě ale, že se stále obecně vybírá fotograf podle ceny. Samozřejmě, že většina z nás má rozpočet omezený, zároveň ale zastávám stejný názor jako fotograf Radek Šviderský (a vlastně všichni fotografové), že fotky jsou spolu s prstýnky a manželem či manželkou to jediné, co vám po svatbě zůstane. A na jejich výběru byste si měli dát záležet a investovat do nich tolik, kolik můžete.

Kolik svatební fotograf stojí?

Jednoduše? Tolik, kolik si můžete dovolit.
Obecně lze říct, že se částka za celodenní focení pohybuje od 10 do 30 tisíc korun, ale záleží na mnoha faktorech: odkud fotograf je, kolik let zkušeností má za sebou, jak moc velká je po jeho službách poptávka… A jaké má estetické cítění. Bohužel je tu stále spousta, vlastně většina „fotografů“, kteří se nestydí si říct za focení klidně 15 tisíc, ale fotky stojí za prd.
Je mi jasné, že cena je to, co vás v tomto článku zajímá nejvíc. A taky jsem ji ze všech fotografů, kteří se do projektu zapojili, vytáhla. Berte ale na vědomí, že všechny uvedené ceny za celodenní focení jsou pouze orientační. Většinou v nich není započítaná cesta a případné ubytování, mnoho svatebních fotografů nabízí i půldenní či kratší focení a samozřejmě také mnohdy záleží i na sezoně. 

Poznámka: Na počet fotek za danou cenu jsem se nikoho neptala. Nezajímalo mě to. Můžete si být ale naprosto jistí, že když s vámi fotograf stráví celý den, nepošle vám pak jen dvacet upravených fotek. Určitě se proto při výběru svatebního fotografa nerozhodujte podle modelu cena vs. počet hodin vs. počet fotek.  

Občerstvení pro fotografa

Až budete sestavovat zasedací pořádek a počítat porce jídla, na svého fotografa či fotografy nezapomeňte. Zajištění jídla a pití pro ně by pro vás měla být samozřejmost. “Nemusíme nutně sedět u svatebního stolu, ale jsme na nohou i dvanáct hodin, musíme jíst!” říká fotografka Eliška Fischerová. Ne, nemusí nutně sedět spolu s hosty u jednoho stolu, vyšoupnout je ale někam do kouta na samotku se ale opravdu nehodí. “Místo u svatební tabule je pro mě příjemná pocta a vždy si vážím toho, že jsem s lidmi a nesedím někde bokem. Rozhodně to ale nijak nevyžaduji,“ říká fotograf Vítězslav Malina. Radek Šviderský souhlasí: “Oběd zasytí, dort potěší a dodá energii, kafe dobije baterky. Je milé mít i svou židli u stolu.”
Když přijmete fotografa jako součást svého svatebního dne se vším všudy, bude pro vás více přítelem než úplně cizím člověkem a vy se tak lépe uvolníte. Jde přece o to, abyste se před ním zbytečně moc nehlídali a prostě si jen užívali svůj den.

ELIŠKA FISCHEROVÁ alias KHIRIA

Pokud sníte o tom, že vaši svatbu bude fotit právě Eliška Fischerová, určitě byste s jejím oslovením neměli otálet, ideální je ozvat se jí alespoň rok před svatbou. Po prvotní emailové komunikaci vás pozve na nezávaznou schůzku k sobě do studia a ukáže vám svá alba a knihy. Je pro ni důležité, abyste si všichni tři lidsky sedli, rozuměli si a byli na stejné vlně, proto si páry vybírá. “Potřebuju, aby o mně v ten den nevěděli, aby mě vnímali jako součást rodiny. A to jde jen tehdy, máme-li stejné hodnoty a cit,” upřesňuje Eliška.
Při jednání se snoubenci ji dokáže naštvat, když mlží ohledně výběru fotografa: “Všem nám je jasné, že nejsme jediní, koho jste oslovili. Tak prosím buďte upřímní a než abyste si vymýšleli, řekněte jen, že jste si vybrali někoho jiného nebo že se stále rozhodujete. Je to jednoduché!”
Rozhodně se nemusíte bát, že by vás během svatby Eliška k něčemu nutila, focení s ní je naprosto přirozené a spontánní. V žádném případě nečekejte rádoby vtipné pózované fotky svatebčanů nebo jejich uspořádání například do srdíčka. To vám Eliška prostě nevyfotí.

Elišky tip pro výběr fotografa: “Nejdůležitější je osobní kontakt a vaše rozhodnutí investovat do vzpomínek. Dobrý fotograf zachytí i věci, které vy vidět nemůžete, a i za 20 let vám tak připomene atmosféru svatby.”

Orientační cena za celodenní focení: 27 000 korun
V ceně je navíc: box, leporela, USB disk, privátní online cloudová galerie
Místo: převážně Praha a Amsterodam, fotí ale po celém světě
Angličtina: aktivní Němčina: základní
Kontakt: INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

VÍTĚZSLAV MALINA

I při výběru Vítězslava Maliny je dobré ho oslovit co nejdřív, rok dopředu má obsazenou třetinu až polovinu termínů. “Navíc nefotím každý víkend, i během léta si nechávám prostor pro vlastní odpočinek, takže tím se nabídka volných termínů trochu omezí…” říká. 
Pokud se Víťu chystáte oslovit, rozpovídejte se v mailu o sobě a své svatbě, o tom, co se vám líbí. Zapomeňte na strohé zprávy typu: máte volný termín XY, kolik to bude stát a kolik dostaneme fotek? “Takhle se dají kupovat rohlíky, ne objednávat svatební focení…” Počítejte s tím, že je před svatbou nutná alespoň jedna osobní schůzka, rád se ale se snoubenci setká i dvakrát, třikrát. “Sejdeme se v kavárně, u vás doma, venku v přírodě nebo třeba na místě svatby, kde vám můžu pomoci i s využitím prostoru. A můžeme to rovnou spojit s předsvatebním focením.”
Páry si Víťa nevybírá, ale snaží se prezentovat tak, aby si ho sami vybírali snoubenci, s nimiž bude na stejné vlně. Baví ho jednoduchost, upřímnost a originální pohled na svatby, naopak moc nemusí okázalé svatby na zámku. “Takových svateb fotím jen minimum a v portfoliu je záměrně nemám.”
Během samotné svatby vám Víťa rád pomůže a poradí s čímkoliv bude potřeba, přecejen byl už na mnoha svatbách. Poradí vám i při focení portrétů, ale jen lehce, nebude vás nijak stylizovat. Nechá vás projít, popovídat si, odpočinout si od všeho ruchu svatby a jen občas napoví, co udělat nebo jak si stoupnout.

Víťův tip pro výběr fotografa: Svatebního fotografa vybírejte podle fotek a vašeho pocitu, ne podle tabulky v Excelu, kde si srovnáte počet fotek x počet hodin x cena. Dejte tomu čas, rozhodněte se, v jakém stylu bude vaše svatba, podívejte se, jak se podobné svatby fotí v zahraničí, a vyberte si někoho, s kým se prostě shodnete. Není to snadnej úkol, tak držím palce.
Pokud by šlo o mě, možná bych hostům rozdal pár desítek jednorázových foťáků, k tomu několik Instaxů a nechal tu svatbu, ať se nafotí sama. Plus někoho šikovnýho, kdo udělá krátký, stručný, ucelený dokument. V ČR mě nejvíc baví Everbay a jejich fotky na film.”

Orientační cena za celodenní focení: 20 000 korun
V ceně je navíc: vytištěné téměř všechny fotky, USB disk, webová galerie, zálohované fotky na několik let (fotoknihy a další se řeší individuálně)
Místo: převážně Morava, ale fotí po celé ČR, moc rád třeba na horách nebo v jižních Čechách
Angličtina: základní
Kontakt: 
INSTAGRAM / WEB

BARBORA PEŠKOVÁ

U fotografky Barbory Peškové není prvotní komunikace jiná, začíná to emailem či zprávou na Facebooku. Napište jí nejlépe několik měsíců před svatbou, ale když na to přijde, některé nepříliš oblíbené termíny mívá Bára volné i na poslední chvíli. Po online komunikace se pak spolu sejdete, seznámíte se a detailně průběh svatebního dne proberete. Pokud budete chtít, můžete si domluvit i předsvatební focení, což opravdu doporučuju – otrkáte se a na ostro na svatbě už nebudete nervózní. Nemusíte mít obavy, že by vás Bára stylizovala do něčeho, co vám není příjemné, zasahuje jen když je to opravdu nutné: “Fotím spíše reportážním stylem, ale v některých případech do focení trochu trochu zasahuju, například hledám nejvhodnější lokace, navozuju lepší atmosféru, když je to třeba, nebo čekám na lepší světlo,” říká. Zároveň je ale i pro ni velice důležité, aby si s párem sedla lidsky, jen tak může zaručit perfektně odvedenou práci. “Při výběru snoubenců se většinou řídím pravidlem, kdo dřív přijde. Ale vzájemná chemie a podobné vidění světa je hodně důležité. Očekávám respekt k mé práci a důvěru ve mě a v to, co a jakým stylem dělám.”

Báry tip pro výběr fotografa: Podle mě by hlavní roli při výběru neměly hrát peníze, i když to chápu. Nicméně za nejdůležitější považuji, aby k sobě měli klienti a fotograf důvěru a vzájemný respekt. Také je určitě důležité, aby se snoubencům i fotografovi líbily podobné fotografie i celkové ladění svatby.
Já osobně měla na vlastní svatbě Martina a Zuzku z Everbay a byla to i zpětně ta nejlepší volba. Navíc jsme krom dokonalých fotek získali s manželem i nové přátele.”

Orientační cena za celodenní focení: 20 000 korun
V ceně je navíc: fotografie na DVD v originálním balení, online úschovna či USB disk
Místo: celá ČR, ale i ve světě, fotila například v Paříži
Angličtina: aktivní
Kontakt: 
INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

MARKÉTA ZELENKOVÁ

Také Markéta Zelenková mívá některé termíny plné rok dopředu, některé zůstávají volné ještě pár měsíců před svatbou a občas (málokdy) i déle. Až jí budete psát nebo volat, zmiňte rovnou, jak si svou svatbu představujete a kde se bude odehrávat, je to lepší. Dvojice si ale Markéta rozhodně nevybírá, jak říká, je tu ona pro vás, ne vy pro ni, přestože zpětně je to i pro ni velké obohacení. “Pokud mám ale pocit, že by daná dvojice s mým stylem nebyla spokojená, a cítím, že naše pohledy jsou jiné, snažím se vysvětlit, že pro ně možná nejsem ta pravá,” podotýká. “V takovém případě třeba i doporučím jiného kolegu, který pracuje jinak, blíž jejich stylu. Jestliže ale ani přes toto vysvětlení dvojici nápad, abych je fotila já, neopustí, fotím.”
I pro Markétu je samozřejmě po emailech a telefonátech důležitá osobní schůzka nebo alespoň skype, pokud jste z velké dálky, aby vás poznala. “Na svatbě pak už nebudu cizí, ale víc přítel. A před tím se člověk nestydí,” vysvětluje. “Je důležité, aby si snoubenci svůj svatební den užili, prožili to důležité a nezaobírali se malichernostmi.”
Nemusíte se bát, že by vám fotografka do svatby nějak mluvila, naopak vás bude s naprostým respektem k tomu, jak jste svatbu pojali, podporovat. Nejdůležitější pro ni je pravdivé zachycení ducha svatby a vší té krásy okolo – emoce, život, radost, slzy, krásné dokonalosti i nedokonalosti. Stylizovat vás Markéta také nebude, maximálně vás požádá, abyste při přípravách či portrétním focení byli tam, kde je nejlepší světlo. Pokud se ale cítíte jistěji, když vás fotograf při portrétním focení vede, samozřejmě vám pomůže. Během dne je ale nenápadná, jako by byla jedním z hostů. “Společné focení se pak snažím využít jako vycházku, jako chvíli, kdy jsou novomanželé poprvé o samotě, mají chvilku pro sebe, věnují se jeden druhému a já to mohu zachytit.”

Markéty tip pro výběr fotografa: Pokud je to možné, investujte do dobrého fotografa. Stále ale mějte na paměti, že ani fotky nejsou nejdůležitější. To, abyste svatbu a hlavně život prožili naplno, s těmi, které milujete, to je důležitější, než všechny fotky světa!
Pro mě osobně je nejmocnější složkou svatebních fotek dobrá reportáž. Podaná s krásou, něhou, humorem… Styly focení, barevné úpravy, to, jak se fotí portréty… to vše se stále mění. Ale reportáž zůstává. Zachycení toho, co se dělo – úsměvy, objetí, trapasy – to je to, co je důležité. Proto bych si já sama vybrala někoho, kdo toto umí dobře. Když budou fotky navíc krásné, je to bonus. Ze zahraničních fotografů miluju Jonase Petersona – byl první, do jehož stylu jsem se zamilovala, protože tam nebylo nic falešného. U nás bych si skrz skvělou reportáž možná vybrala Petra Wagenknechta. Ale znám spoustu opravdu dobrých fotografů a fotografek. Když budu mít plno, určitě ráda někoho nevěstě a ženichovi doporučím. Určitě se vyplatí do dobrého fotografa investovat.“

Orientační cena za celodenní focení: 20 000 korun
V ceně je navíc: online úschovna, slideshow a práce asistentky, která přes den také fotí a pomáhá s večerním osvětlením
Místo: celá ČR, ale i ve světě
Angličtina: aktivní Němčina: základní
Kontakt: INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB

RADEK ŠVIDERSKÝ

Až budete psát Radkovi Šviderskému první email, rozepište se trochu víc o tom, jak si svou svatbu představujete, kde se odehraje a připište třeba i něco o sobě, proč jste se pro dané místo rozhodli nebo co vás na Radkově tvorbě zaujalo nejvíce. Snoubence, které nafotí, si ale Radek nevybírá, jak říká, díky tomu, jakými fotkami se prezentuje, ho už neoslovují páry, které chystají ty úplně klasické svatby. Přesto počítejte ale s tím, že dost možná bude mít některé termíny zamluvené i víc než rok dopředu. “Zvučné termíny jako třeba 7. 7. 2017 nebo 18. 8. 2018 byly rezervované dlouho dopředu. Jinak se rezervují zhruba rok dopředu, ale mám už nějaké rezervace i na rok 2019,” říká.
Když se s Radkem domluvíte, můžete čekat pozitivně naladěného fotografa po celý svatební den a pohodu a uvolněnost po celou dobu focení. “Stylizování nemám rád, nechávám vše běžet tak, jak je…” 

Radkův tip pro výběr fotografa: “Manžel či manželka, prstýnky a fotky jsou to, co vám zůstane (snad) na celý život. Výběr fotografa je proto podle mě stejně důležitý jako výběr partnera či partnerky.”

Orientační cena za celodenní focení: 20 000 korun
V ceně je navíc: 20 tištěných fotografií, USB disk a dřevěná krabička
Místo: celá ČR a Slovensko
Angličtina: ne
Kontakt:
INSTAGRAM / FACEBOOK / WEB


Protože mi na mé otázky odpověděla spousta fotografů, rozhodla jsem se udělat místo jednoho článku celou sérii článků, aby vás to na jeden zátah nevyčerpalo. Tak se těšte na dalších pět!

Užívejte!
Lucie

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago