SVATEBNÍ RADY A TIPY

5 pravidel pro sociální sítě na svatbě

Sociální sítě a svatba? Díky Instagramu nebo Facebooku nemusí čerství novomanželé už čekat dlouhé týdny na fotografie ze své svatby. Alespoň o některé snímky se s nimi rádi podělí svatební hosté, kteří během příprav, obřadu, hostiny i oslavy máchají ve vzduchu svými chytrými telefony a pletou se svatebnímu fotografovi do záběrů ve snaze získat nejlepší fotku nevěsty, nevěsty s ženichem, nevěsty, nevěsty s ženichem, ženicha, dortu, nevěsty, nevěsty s ženichem… A to by mělo mít nějaká pravidla. Myslím, že když pár vydá tolik peněz za profesionálního fotografa, ten by měl mít dostatek prostoru pro svou práci a ne neustále žádat svatebčany, aby s tím mobilem trošku uhnuli. Vážně, představte si fotku snoubenců u oltáře, která je pořízená z konce uličky a která je plná zvednutých rukou se svítícími displeji mobilů nadšených příbuzných a přátel… no, nic moc teda. Tak jsi tady pojďme slavnostně přísahat, že až budete příště pozvaní na svatbu svých blízkých, dodržíte alespoň těchto pět pravidel, která by rozhodně měla být součástí svatební etikety. Tedy když už se bez svého telefonu neobejdete.

1. Držte se svatebního hashtagu

Je to chytrá věc. Snoubenci si vymyslí chytlavý svatební hashtag (často se třeba spojují jména po vzoru přezdívek slavných hollywoodských párů, například #sabra2017 pro svatbu Sabiny a Radka), viditelně ho umístí na nějakou ceduli a pak už jednoduše sledují fotky ze své svatby na sociálních sítích. Výrazně jim to usnadňuje zdlouhavé vyhledávání a shromažďování fotek od přátel a jejich obvolávání, aby jim své fotky poslali. Novomanželé si po svatbě stáhnou jen ty fotografie, které se jim skutečně líbí. 

2. Nikdy před obřadem nesdílejte fotky nevěsty

Jestli vyloženě netoužíte po tom nevěstu ještě před obřadem rozbrečet nebo přinejmenším dost naštvat, nenahrávejte na sociální sítě její fotky před obřadem. Nikdy. Žádné fotky nevěsty během příprav, nevěsty v šatech ani samotných šatů. I kdyby snoubenci nebyli pověrčiví a nevěřili, že budou mít smůlu až do šestnáctého pokolení, kdyby náhodou ženich spatřil nevěstu moc brzo, pořád to není dobrý nápad. Všichni čekají na nevěstu, všichni jsou zvědaví, jaké má šaty, kytici, účes. Nezkazte jim to překvapení a nepřipravte nevěstu o ten žádaný wow efekt, o kterém sní od čtrnácti let a který si chce ve svůj velký den opravdu užít.

3. Na sociální sítě fotky nahrávejte až zpětně

Nejde jen o nevěstu. Budu se tu několikrát opakovat, ale když už na svatbě fotíte, nezabývejte se okamžitým nahráváním fotek na Facebook nebo vybíráním nejlepšího filtru na Instagramu. Vychutnejte si daný okamžik – mohli byste litovat, že jste ho strávili s hlavou skloněnou k displeji svého chytrého telefonu. Například se sdílením fotky dortu počkejte, až budete mít svůj kousek snědený, první tanec novomanželů až poté, co sami budete zničení z hodin protančených na parketu. Zkrátka – žádné online vysílání, žádné instastories. Nejste reportéři. 

4. Vyfiltrujte a smažte nelichotivé snímky

Věřím svým čtenářům a čtenářkám a jsem si jista, že všichni máte dostatek zdravého rozumu na to, abyste na Facebook nepostovali všechny fotky, které svým mobilem během svatby, na kterou jste byli pozvaní, pořídíte. Jestli se ale nechcete smažit v pekle, bez rozmyslu okamžitě mažte veškeré snímky, na nichž má nevěsta čtyři brady, rozteklý makeup nebo poněkud neposedný dekolt. I když je to jen sranda a nejlegračnější je samozřejmě vždy neštěstí druhých, odolejte pokušení strkat nelichotivou fotku pod nos každému v dosahu deseti metrů. Možná si to nemyslíte, ale není to vtipné. Ani trošičku. Tak se uchechtněte sami pro sebe a fotku v tichosti smažte.

5. Vypněte mobilní data a slavte

Říkejme tomu výzva. Pokud máte potřebu všechno dokumentovat, dobře. Ale vypněte si mobilní data a wifi. Nebude vás to lákat okamžitě všechny bezva fotky sdílet se svými virtuálními přáteli a kontrolovat počet lajků. Vyfoťte, schovejte mobil do kapsy nebo kabelky a jen si tu skvělou svatbu svých blízkých užívejte. Instagram i Facebook budou na svém místě i druhý den.

+ zlaté pravidlo svatební etikety: Vždy a za všech okolností respektujte přání a rozhodnutí nevěsty a ženicha. Nechtějí, abyste na jejich svatbě cokoliv fotili? Nefoťte! Nechtějí, abyste cokoliv vyfoceného sdíleli na sociálních sítích? Nesdílejte! Chtějí, abyste fotky na internetu označovali svatebním hashtagem? Označujte!

Máte nějaká vlastní pravidla, co se týče sociálních sítí na svatbě? Podělte se o ně na Facebooku.

Přečtěte si také Devatero dokonalého svatebčana.

Zdroje: úvodní / 1 

Užívejte!
Lucie


Odebírejte newsletter Budeme se brát 3.0 Newsletter tvořím na platformě Substack, chodí vám klasicky do emailu, má ale i super aplikaci, ve které se nemusíte přehrabovat v hromadě newsletterů, které nechcete číst, a kde můžete odebírat obsah i dalších tvůrců. 

Lucie

Recent Posts

Svatební kytice z lučního kvítí – tipy, mapa, kalendář

Svatební kytice je na svatbě důležitá už jen proto, že podtrhne slavnostní atmosféru a vás…

1 měsíc ago

Plánování svatby 2024: Jak sestavit svatební rozpočet + kalkulačka

Prosím vás, negooglete, kolik stojí svatba v roce 2024, stejně se nedozvíte nic relevantního. Svatební…

3 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Svatební obřad, matrika, doklady, papírování a poplatky

Už máte datum svatby a teď se bojíte předsvatebního obíhání úřadů a papírování papírování kvůli…

4 měsíce ago

Plánování svatby 2024: Jak vybrat datum svatby

Právě jste se zasnoubili? Gratuluju! A termín už máte? Určitě je vám jasné, že bez…

5 měsíců ago

Menstruace ve svatební den – co s tím?

Menstruace a svatba, to je takové malé tabu, že? Nemluví se o tom. Já ale…

6 měsíců ago

Kvalitní fotky: Míň fotek je ve fotoknize vždycky víc

Sérii článků ve spolupráci s firmou Kvalitní fotky zakončíme rozhovorem s jejich markeťačkou a zároveň…

7 měsíců ago