Loukykvět: Kytice krok za krokem

První vázání květin krok za krokem, které pro vás fotí v květinářství Loukykvět, mělo úspěch, takže tu hned máme další díl. Trošku opožděně se srpnovým kvítím, ale co, krásné je to pořád stejně! Navíc je krásné, teplé babí léto, takže spoustu květů ještě objevíte.

Jak víte, Loukykvět váže své kytice jen z toho, co právě na loukách a v zahradách kvete. Takže v lednu prostě nedostanete slunečnice, i kdybyste se na hlavu postavili. Koncem léta byl Loukykvět obsypaný jiřinami, ale prý si nestěžují – je to jejich oblíbené období. Svatební kytice, kterou si teď ukážeme, mířila k blogerce Ejvi, která právě připravuje knihu o svatbách. (To jsem vůbec netušila a už teď se na ni těším!) Zadání bylo: jemné, pastelové tóny a stužka v barvě květů.

dsc_0021dsc_0055

Použité rostliny:
jiřiny (druhy: neoblíbenější Summer Rain, Wisla, Glenbank Honeycomb, Honky) / ostrožka (trvalka i letnička) / slézovec / krásenka zpeřená / hledíky / astry / cínie / hrachory

Postup:
Jako minule: všechny květiny připravíme na stůl a očistíme. Nechceme se v průběhu vázání zdržovat otrháváním lístečků ze stonku jen jednou rukou…

dsc_0026dsc_0033

Spojíme dva stonky do tvaru X, přidáme třetí a tím vytvoříme pyramidu. Další stonky už přidáváme jen jedním směrem, kytici si průběžně otáčíme.

dsc_0042

Chtěli jsme dosáhnout půdorysu oválu a lehce kaskádovitého tvaru, žádný hříbek. Začínáme proto základem do tvaru vějíře a přidáváme více na strany. Už z kraje dodáváme něco vyčuhujícího a nepravidelného (v našem případě ostrožka nebo hrachor).

dsc_0061 dsc_0103dsc_0117 dsc_0144

Pro kaskádovitý efekt postupně klademe květiny v kytici níž a níž, až jsou některé až u úvazku.

dsc_0171 dsc_0176

Zavázat a hotovo.

dsc_0186 dsc_0189

TIP: Malý trik na obvázání: šikmý proužek pořízený na Újezdě v obchodě Stužky a prýmky. Pokud potřebujete jen začistit obvázání a nic nemusí splývat dolů, ideální a nejlevnější.

dsc_0206 dsc_0203

A Ejvi? Soudě dle jejích fotek na Instagramu byla spokojená… :)

ejvi

Podařilo se vám s Loukykvět uvázat vlastní kytici? Pochlubte se na Facebooku.
Užívejte parádní babí léto!
Lucie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *