3 nové trendy pro svatební kytice

Svatební kytice už dávno nejsou jen o řezaných květinách. Trend neživých kytic z knoflíků, látkových květů či broží už vzal sice za své, ale stále v kurzu jsou různé větvičky, listy a bobule stromů a keřů, klasy obilí, pírka či sukulenty. Čím rozvernější, rozmanitější, rozevlátější, rozcuchanější svatební kytice, tím lépe. Žádnými pevnými kulatými svazky s perličkami dnes rozhodně nikoho neuchvátíte, stejně tak jednodruhové kytice momentálně úplně neletí. Vytipovala jsem pro vás ale tři nové trendy, které mě v poslední době zaujaly nejvíc. Zakomponovali byste je i do své svatební kytice?

1. ARTYČOKY

artichoke

Artyčok je zelenina, která u nás mezi oblíbené úplně nepatří. Ve Francii, Itálii i USA ale mají artyčoky rádi (s máslem). Tak se dostaly i na svatbu. V kombinaci s pivoňkami, jiřinami, sukulenty a dalšími květy nejlépe v bílé či vínové barvě vypadají skvěle a opravdu neobvykle. Zeptejte se své floristky, zda by do vaší svatební kytice mohla nějaký ten nevykvetlý artyčok na dlouhém stonku přidat. I když si artyčok koupíte domů jako zeleninu a hodláte ho sníst s holandskou omáčkou a ztracenými vejci (mňam…), nejdéle vydrží čerstvý se stonkem ponořeným ve vodě, takže v kytici nebude mít oproti ostatním použitým rostlinám žádné zvláštní nároky – stačí strčit do vázy. Zvažte to, i zdánlivě obyčejný svazek se s artyčokem promění v ojedinělou svatební kytici, na kterou žádný ze svatebčanů nezapomene. 

2. JAHODY A OSTRUŽINY

berry

Dalším trendem, který mě opravdu hodně baví, je použití plodů v kytici. Jeřabiny nebo šípky jsou typické pro podzimní vazby a netradiční už úplně nejsou. Zajímavější jsou podle mě teď plody jahod a ostružin, a to i kombinace zralých a nezralých, což vypadá opravdu efektně. Zajímalo mě, jestli svatební kytice s ostružinami nebo jahodami potřebuje nějakou zvláštní péči, tak jsem se zeptala šikovných holek z nádherného turnovského květinářství Květerie„Kytice s plody žádnou zvláštní péči nevyžaduje, naopak ostružiny mají dlouhou trvanlivost, jen listy z nich začínají uvadat dříve. Pokud budete mít tendence plody z kytice sníst, ujistěte se, že byly pěstovány na zahrádce bez ošetření chemickými prostředky. Proto se předem zeptejte své floristky, odkud použité plody pocházejí,“ radí Adéla a Šárka.

3. ZELEŇ

greenery

Spolu s barvou roku (greenery, tedy zeleň) přišly svatební kytice plné zelených listů a rostlin, oblíbené jsou například kapradiny, eukalyptus, olivové listy, vavřinec či sukulenty. Ty jsou pak jemně doplněné o bílé květy (hlavně růží, pivoněk a annemonek), případně se připojí i zmíněný artyčok. Taková kytice, která v sobě snoubí vílí nevinnost s kapku bohémství se skvěle hodí k moderním svatbám v přírodě, ale třeba i ke svatbám v industriálním stylu. Zapomeňte na pestré barvy, letos frčí něžná jednoduchost, která podle mě nebude jen sezónní záležitostí. 

Zdroje obrázků: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10

Už víte, jak bude vaše svatební kytice vypadat? Více inspirace najdete na nástěnce Bouquets na BsB Pinterestu.
Užívejte!
Lucie

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *